Poezia lui Adrian Nastase (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 19 Martie 2013, ora 18:36
6083 citiri
Poezia lui Adrian Nastase (Opinii)

In nicio alta zi nu a curs atata spirit in comentariile de la televizor cum s-a intamplat cu ocazia eliberarii conditionate a lui Adrian Nastase.

Au fost descoperite simboluri intre intrarea si iesirea din temnita a lui Nastase, paralele intre viata sa si destinul presedintelui (oricarui presedinte), profetii despre trecutul sau si reinterpretari ale viitorului.

Indiferent de pozitia si postul TV de unde erau emise judecatile, ca descriau o revenire grandioasa, ori pecetluiau sfarsitul fostului premier, nimeni nu a facut economie de spirit.

Cine nu elogia magnitudinea culturii lui Nastase, infierea latura diabolica a fostului sef PSD, iar fiecarei sperante i se opunea un blestem. Unde nu era credinta, era teama si viceversa.

Din dorinta de a se opune martirizarii lui, adoratorii justitiei facute de dragul "de a da un exemplu" incercau sa il lipeasca pe Nastase de PSD ca un blestem, stigmat al recunoasterii coruptiei de care partidul lui Ponta nu va reusi niciodata sa se curete. Poate ca importanta pe care a jucat-o in trecut fostul premier justifica uriasul val de efuziune sentimentala de ambele parti.

Poezia vietii de cealalta parte a gratiilor a lui Adrian Nastase e insa considerabil mai putin fascinanta decat o vad majoritatea celor obligati sa isi vanda marfa audientei.

Cu statutul de condamnat eliberat conditionat, fostul presedinte PSD nu poate reveni in partid cel putin pana in 2016, daca e sa se respecte legea partidelor si statutul intern al social democratilor. Si, in ciuda declaratiilor emotionante ale liderilor partidului, o revenire pe cai albi a lui Nastase in politica pare improbabila.

Cine vrea sa vada cum suna cu adevarat viitorul lui Nastase, dincolo de metaforele stralucite ale comentatorilor media, sa repete de doua-trei ori cu voce tare banalul adevar care descrie profilul si CV-ul fostului premier: condamnat definitiv pentru fapte de coruptie, fost infractor, eliberat conditionat si judecat in continuare in alte doua dosare, in urma carora este foarte posibil sa ajunga din nou dupa gratii.

Cine are puteri sa se iluzioneze inca in legatura cu viitorul sau, imaginandu-si ca teoria cu "Nastase condamnat politic" este adevarata, sa mediteze la cifrele urmatoare.

Un studiu realizat de institutul de sondare GeoPol, inainte de marea eliberare, arata ca peste 60% dintre intervievati considera ca Adrian Nastase nu ar trebui sa revina in politica dupa executarea pedepsei. Cifre reci, dar realitati care pun capat, cred, oricaror fabulatii si metafore produse de excitatia necontrolata a unor indivizi predispusi la distorsionarea realitatii.

Pana la urma, oricat spirit s-ar turna in ramasitele fostului premier, Nastase va ramane mereu un fost infractor.

Evident, viata poate naste surprize incredibile si destinele se pot rasturna, insa pare foarte greu de crezut ca un politician infrant inca de acum aproape 10 ani va mai putea renaste din ura cvasi-generalazita a majoritatii fata de cel care l-a invins in 2004 si de atunci e suspectat ca ar fi contribuit constant la daramarea sa.

Adrian Nastase are mai degraba mai multe sanse sa revina prin Andrei Nastase, care, in ciuda charismei de tabla asemanatoare tatalui, pare sa se antreneze tot mai mult in fata camerelor pentru o posibila descindere si preluare de stafeta.

Citeste si:
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Alexandru Rafila anunță când se va introduce certificatul verde. Cât de aproape este vaccinarea obligatorie
Certifictul verde va fi introdus temporar, după o perioadă de trei săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Sănătății,...
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Primăriile care nu au contract de salubrizare pe colectare selectivă a deșeurilor vor fi amendate. Ministrul Mediului amenință și cu plângeri penale
Aproximativ 700 de localităţi din țară nu au contract pentru colectarea selectivă a deşeurilor, a anunțat miercuri, 8 decembrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna. Acesta a amintit că...