Presa de azi: Iliescu, Nastase si Mitrea au pus tunurile pe Geoana

Sambata, 23 Ianuarie 2010, ora 08:29
3609 citiri
Presa de azi: Iliescu, Nastase si Mitrea au pus tunurile pe Geoana
Foto: Gandul

Lupta pentru fotoliul de lider al PSD crapa partidul in doua. Echipele lui Mitrea si Nastase s-au intalnit, vineri dimineata, la Hotel Majestic. Geoana a plecat la Poiana Brasov ca sa-si organizeze fan-club-ul sefilor de filiale. Nu-i decat o repetitie cu costume pentru zilele de razboi total care vor veni, sustine Adrian Nastase.

Ziua in care apele s-au despartit in PSD, titreaza Gandul. Daca pana astazi, liderii social democrati, cu rare exceptii, vorbeau despre echipe atunci cand era abordat subiectul alegerii unei noi conduceri in PSD, Miron Mitrea a anuntat, oficial, ieri dimineata, ca va candida la presedintia PSD.

Avalansa reactiilor l-a prins oarecum descoperit, ceea ce l-a facut sa dea un pas inapoi. "Nu m-am lansat oficial. Am raspuns doar unei intrebari din partea presei", a declarat Mitrea la finalul unei reuniuni organizate sub patronajul Institutului social-democrat, condus de Adrian Severin.

Conferinta organizata la Hotel Majestic, de ISD, pe tema revigorarii stangii romanesti, a constituit doar scena publica de pe care liderii din Kiseleff au dat semnalul unei prime confruntari pe echipe. Au fost prezenti, pe una dintre laturile mesei la care au luat loc invitatii, Adrian Nastase, Ion Iliescu, Adrian Severin si Cristian Diaconescu. La 90 de grade stanga s-au pozitionat, in ordine, Miron Mitrea, Victor Ponta, Dan Darabont si Marian Sarbu. Absente notabile, Mircea Geoana si echipa sa - Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie, Liviu Dragnea. Cel care, insa, nu a mai avut rabdare sa sa faca joc de glezne la nivel de echipa, anuntandu-si candidatura la sefia PSD, a fost Miron Mitrea.

Sorin Oprescu a raspuns si el gandului bun transmis de prietenul sau de mamaliguta cu branza, Miron Mitrea, lasand sa se inteleaga ca nu va reveni in partid, dar ca il va ajuta pe Miron Mitrea cu acelasi respect cu care i-a ajutat si pe altii, in domenii ca social, cultural, profesional.

Adrian Severin s-a declarat onorat de faptul ca Mitrea si-l doreste in echipa sa dar ca nu e cazul sa discute in acest moment despre sustinerea unui candidat anume.

Iliescu se crede Coposu. Dancu zice ca e o relicva, scrie Evenimentul Zilei. Luptele pentru putere din interiorul PSD s-au transformat in conflicte la scena deschisa. Fostul presedinte s-a rafuit din nou cu adversarii sai din "grupul de la Cluj".

"Aceasta echipa (ce va fi aleasa la conducerea PSD - n.r.) e un camp deschis". Declaratia lui Ion Iliescu, facuta ieri, inainte de a participa la o dezbatere despre revigorarea doctrinara a stangii romanesti, este cea mai potrivita pentru a caracteriza situatia din formatiunea social-democrata.

Dezbaterea, organizata de Institutul Social-Democrat (ISD) "Ovidiu Sincai", este unul dintre cele doua evenimente care marcheaza, la sfarsitul acestei saptamani, inceputul procesului de cristalizare a taberelor care se vor con frunta la Congresul PSD din martie.

La discutie au participat cei care vor sa coaguleze o masa critica in partid, care sa duca la indepartarea de la conducere a lui Mircea Geoana.

Celalalt eveniment este o intalnire informala a presedintilor de organizatii PSD, organizata astazi la Brasov, in care Mircea Geoana va incerca sa atraga de partea sa liderii de filiale. Intre timp tensiunea in PSD a escaladat si s-a materializat chiar intr-un conflict la scena deschisa intre Ion Iliescu si liderii grupului de la Cluj.

Totul a pornit de la o declaratie a lui Marian Sarbu, fost ministru al muncii, potrivit careia functia onorifica detinuta de Iliescu nu ar trebui sa aiba si prerogative executive, pentru ca acest lucru i-a facut rau atat fostului sef de stat, cat si PSD. In emisiunea "Evenimentele zilei" de la B1 TV, Sarbu a adaugat ca Iliescu a influentat deciziile partidului pentru ca nimeni nu a avut curaj sa-l contrazica.

"Nu este vorba de acum sau de trecut, ci de principiu. Uneori, functia de presedinte de onoare ne-a adus unele deservicii, pentru ca ne-a pus in situatia sa acceptam unele pozitii, datorita autoritatii pe care o are domnul Iliescu, in care nu credeam", a completat ieri Sarbu.

Reactia lui Iliescu la adresa sa a fost moderata: "Sunt invitat si particip la sedintele BPN si CEx. Ce este nefiresc in asta? Nu indeplinesc o functie executiva. Nu coordonez nimic nemijlocit. Particip la dezbateri si imi dau cu parerea. Cand sunt consultat, o fac". El a precizat ca nu stie ce il "jeneaza" pe Marian Sarbu in activitatea sa.

Jurnalul National anunta ca Iliescu, Nastase si Mitrea au pus tunurile pe Geoana. Adrian Severin a organizat la Bucuresti o adunare a social-democratilor, devenita tribuna pentru atacurile la adresa lui Mircea Geoana. In paralel, Geoana a organizat la Bran o sedinta secreta cu sefii de organizatii judetene

Miron Mitrea, invitat la dezbatere, a dat startul atacurilor, anuntandu-si oficial candidatura la presedintia partidului, spunand ca a luat aceasta decizie deoarece Cristian Diaconescu nu a dorit sa candideze.

"Cristian Diaconescu m-a intrebat cu mai mult timp in urma daca as fi dispus sa-l sprijin pentru o candidatura la presedintia partidului. Se pare ca nu a luat aceasta decizie, asa ca am luat-o eu. Am sa candidez. Sigur ca am sa candidez la presedintia PSD", a spus Mitrea.

Acesta a precizat ca si-ar dori sa-i aiba in echipa pe Adrian Severin, Marian Sarbu, Cristian Diaconescu, chiar si pe Sorin Oprescu, el mentionand despre primarul Capitalei ca acesta a facut o declaratie publica in care vorbea despre revenirea in partid. Intrebat daca si Adrian Nastase ar putea face parte dintr-o echipa comuna, Mitrea a precizat ca are o relatie foarte buna cu fostul premier, dar ca acesta nu ar face parte dintr-o viitoare echipa.

Cu o seara inainte, Adrian Nastase declarase la Antena 3 ca Miron Mitrea "s-a pozitionat ca un apropiat al lui Traian Basescu", motiv pentru care nu ar fi credibila platforma sa politica in interiorul PSD.

Tot la Antena 3, Nastase l-a criticat pe Mircea Geoana, despre care a spus ca "l-a aruncat pe Ion Iliescu la lada de gunoi a istoriei": "Nu e normal sa-l iei pe Ion Iliescu presedinte de onoare cand iti convine si apoi sa-l arunci la lada de gunoi a istoriei, fie direct, fie prin intermediul familiei".

Nastase a lasat sa se inteleaga ca nu a fost invitat de Geoana sa faca parte din staff-ul sau la dezbaterea finala contra lui Traian Basescu. Iar asta l-a deranjat: "Poate nu ar fi fost mai bine ca in locul lui Ilie Nastase sa fie Adrian Nastase la dezbaterea finala. Nu as fi plecat la pauza, dar nu cred ca formulele cosmetice ne avantajeaza."

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#PSD alegeri, #Congres PSD schimbare conducere, #PSD presedinte, #congres PSD 2010, #PSD lupte interne , #PSD
Comentarii
Poza Vasi
Vasi
rank 5
Poza GuzganRozaliu_vrajitor
GuzganRozaliu_vrajitor
rank 5
Să se aleagă de voi, de ai vostri pană la ultimul neam si de toti cei ca voi, nu mai mult decat ce s-a ales de Romania din cauza voastră, talharilor nesătui!