PSD, solidaritatea ca viciu (Opinii)

Autor: Cristian Mihai Chis
Luni, 25 Iunie 2012, ora 14:02
3753 citiri
PSD, solidaritatea ca viciu (Opinii)

Categoria "strans uniti", pe care Ion Iliescu a adus-o cu el din comunism si a capatat valente paguboase pentru PSD din momentul insotirii cu alai la audieri a lui Gabriel Bivolaru, in frunte cu Adrian Nastase, este ca o maladie netratata si risca sa arunce partidul in cea mai neagra epoca.

Mai neagra decat cea in care socialistii au privit cu necaz, din Opozitie, spre indestularea adversarilor care promisesera ca nu-i va prinde nimeni cu rata in gura, dar au desavarsit metoda predecesorilor. Cu necaz, dar amuzati. Istoria unui popor e doar un lung sir de ironii.

Solidaritatea ca viciu este problema de care PSD trebuie sa scape cat de repede, pentru ca, in ciuda a 8,9 procente, cat arata sondajele pentru Traian Basescu la capitolul increderii - continui sa cred ca e doar un vot de blam pentru cel pe care l-au considerat atotputernic -, presedintele contorizeaza cu plus fiecare ipocrizie, impertinenta si mostra de incapacitate a actualilor guvernanti.

E greu sa-l lase pesedistii la vatra pe Adrian Nastase, despre care au crezut ca de sub mantaua lui Ion Iliescu va reprezenta o eterna baza de raportare. Implicatiile concrete pot fi paguboase, increngaturile de afaceri din perioada 2000-2004 pot exploda in nas cand se asteapta mai putin.

Dar merita riscul. Daca ar renunta sa-l mai victimizeze pe cel mai glorios premier, daca l-ar convinge sa lase bocetul deoparte, sa nu mai caute afectiuni de natura sa-i convinga pe medici ca nu suporta detentia, ar avea numai de castigat.

Romanii au strans in ei o teribila dorinta de a-l vedea pe un greucean zdrobit, mai ales pe unul despre care au fost convinsi ca reprezinta mafia absoluta.

E atata frustrare bazata de incapacitatea de-a fi destul de smecheri incat sa acumuleze averea lui Nastase si sentimentul, pana de curand, al intangibilitatii, incat daca institutiile statului nu limpezesc rapid imprejurarile tentativei de suicid si nu spulbera misterul - de ce a tras cu stanga, de ce nu a tras inainte sa vina politistii, de ce clipea spre ziaristi, de ce nu avea masca de oxigen daca era atat de ranit incat a trebuit operat etc - capitalul negativ se va transforma intr-o cocoasa pe care n-o vor mai putea garnisi cu paiete.

O mana de ajutor ar putea da partidului insusi Adrian Nastase. Cu vocea pierita, cu patru lacrimi in ochi, ar putea organiza o conferinta de presa in care sa-si ceara iertare atat pentru slabiciunea care l-a plasat in miezul unui circ international (Frankfurter Allgemeine Zeitung se intreaba daca nu cumva a simulat, ce nota buna pentru PSD!), cat si pentru faptul ca se socoteste mai presus de alti condamnati, pe care nu-i suna ministrul de Interne sa-i roage sa vina la racoare, care nu au comisii medicale formate din somitati.

Pentru asta, insa, fostul premier ar trebui sa aiba o zvacnire de demnitate. Ar putea fi picatura care va salva partidul. Si pe el, de asemenea, de stampila de plangacios.

Citeste si:
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul lider PNL Crin Antonescu nu crede în refacerea coaliției cu USR: „Niciodată nu am simțit atâta ostilitate între două partide”
Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat miercuri, 27 octombrie, că refacerea coaliţiei între PNL şi USR este "o variantă înfundată", el susţinând că niciodată în cariera sa...
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Iohannis, turist la piramidele din Egipt alături de soție, în timp ce criza politică din România se prelungește la nesfârșit
Preşedintele României Klaus Iohannis a făcut miercuri miercuri, 27 octombrie, o vizită de stat în Egipt, la invitaţia preşedintele Abdel Fattah El-Sisi. După întâlnirea oficială, șeful...
Sursa: Ziare.com