PSD, solidaritatea ca viciu (Opinii)

Luni, 25 Iunie 2012, ora 14:02
4348 citiri
PSD, solidaritatea ca viciu (Opinii)
Foto: Arhiva

Categoria "strans uniti", pe care Ion Iliescu a adus-o cu el din comunism si a capatat valente paguboase pentru PSD din momentul insotirii cu alai la audieri a lui Gabriel Bivolaru, in frunte cu Adrian Nastase, este ca o maladie netratata si risca sa arunce partidul in cea mai neagra epoca.

Mai neagra decat cea in care socialistii au privit cu necaz, din Opozitie, spre indestularea adversarilor care promisesera ca nu-i va prinde nimeni cu rata in gura, dar au desavarsit metoda predecesorilor. Cu necaz, dar amuzati. Istoria unui popor e doar un lung sir de ironii.

Solidaritatea ca viciu este problema de care PSD trebuie sa scape cat de repede, pentru ca, in ciuda a 8,9 procente, cat arata sondajele pentru Traian Basescu la capitolul increderii - continui sa cred ca e doar un vot de blam pentru cel pe care l-au considerat atotputernic -, presedintele contorizeaza cu plus fiecare ipocrizie, impertinenta si mostra de incapacitate a actualilor guvernanti.

E greu sa-l lase pesedistii la vatra pe Adrian Nastase, despre care au crezut ca de sub mantaua lui Ion Iliescu va reprezenta o eterna baza de raportare. Implicatiile concrete pot fi paguboase, increngaturile de afaceri din perioada 2000-2004 pot exploda in nas cand se asteapta mai putin.

Dar merita riscul. Daca ar renunta sa-l mai victimizeze pe cel mai glorios premier, daca l-ar convinge sa lase bocetul deoparte, sa nu mai caute afectiuni de natura sa-i convinga pe medici ca nu suporta detentia, ar avea numai de castigat.

Romanii au strans in ei o teribila dorinta de a-l vedea pe un greucean zdrobit, mai ales pe unul despre care au fost convinsi ca reprezinta mafia absoluta.

E atata frustrare bazata de incapacitatea de-a fi destul de smecheri incat sa acumuleze averea lui Nastase si sentimentul, pana de curand, al intangibilitatii, incat daca institutiile statului nu limpezesc rapid imprejurarile tentativei de suicid si nu spulbera misterul - de ce a tras cu stanga, de ce nu a tras inainte sa vina politistii, de ce clipea spre ziaristi, de ce nu avea masca de oxigen daca era atat de ranit incat a trebuit operat etc - capitalul negativ se va transforma intr-o cocoasa pe care n-o vor mai putea garnisi cu paiete.

O mana de ajutor ar putea da partidului insusi Adrian Nastase. Cu vocea pierita, cu patru lacrimi in ochi, ar putea organiza o conferinta de presa in care sa-si ceara iertare atat pentru slabiciunea care l-a plasat in miezul unui circ international (Frankfurter Allgemeine Zeitung se intreaba daca nu cumva a simulat, ce nota buna pentru PSD!), cat si pentru faptul ca se socoteste mai presus de alti condamnati, pe care nu-i suna ministrul de Interne sa-i roage sa vina la racoare, care nu au comisii medicale formate din somitati.

Pentru asta, insa, fostul premier ar trebui sa aiba o zvacnire de demnitate. Ar putea fi picatura care va salva partidul. Si pe el, de asemenea, de stampila de plangacios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Adrian Nastase inchisoare PSD, #coruptie PSD politicieni, #Adrian Nastase sinucidere , #PSD