Se pregateste intoarcerea triumfala a lui Adrian Nastase (Opinii)

Duminica, 17 Martie 2013, ora 21:31
7920 citiri
Se pregateste intoarcerea triumfala a lui Adrian Nastase (Opinii)

Toate semnele arata ca Adrian Nastase este asteptat cu bratele deschise la partid.

Este foarte probabil ca unii se bucura sincer auzind de intoarcere, dar este posibil ca altii sa simta un fel de ghimpe in suflet la ideea ca, intorcandu-se Adrian Nastase ca un adevarat conte de Monte Cristo, ar avea de platit ceva polite nu se stie cui.

Victimizat si martirizat

In orice caz, nu exista indoiala ca este asteptat. In primul rand, se pare ca a ramas membru al partidului. Nu s-a anuntat nicaieri ca partidul n-ar fi dorit sa pastreze in randurile sale un condamnat cu executare.

De altfel, nici postul sau de la partid, acela de presedinte al Consiliului National, n-a fost ocupat sau desfiintat. A stat vacant non-stop, asteptand sa se intoarca titularul. Este poate cel mai de seama semnal ca partidul il vrea inapoi si ca il va cinsti din prima zi cu toate onorurile.

Fireste, orice fapt are o explicatie. Intoarcerea triumfala a lui Nastase ar putea sa insemne o bila alba de care sa beneficieze intregul partid. Chiar si cei care il huleau cand il condamna instanta acum simt in Adrian Nastase o persoana victimizata, chiar martirizata, care a stiut sa lupte cu viata si a atras numai simpatii.

Nu e de mirare deci caracterizarea data de cei de la Jilava si comentata la un post TV: detinutul s-a adaptat conditiilor de detentie, a beneficiat de trei recompense, a manifestat atasament fata de familie si a participat la activitati de educatie, implicandu-se in actiuni de instruire si influentare pozitiva a celorlalte persoane private de libertate.

Covorul rosu

Aproape ca-ti vine sa le plangi pe aceste persoane private de libertate, care in viitor raman dupa gratii fara nicio instruire si fara macar o influentare pozitiva.

Dar viata merge inainte. Este de asteptat ca Adrian Nastase sa se intoarca in mijlocul celor care il asteapta pregatiti cu covorul rosu la poarta si poate chiar cu sampania pusa la rece, ca sa revina in partid, desi anumite semne arata ca aici lucrurile nu mai sunt asa cum le-a lasat dansul, cu atat mai mult cu cat au aparut oameni noi.

Inteligent ca totdeauna, nu se poate sa nu-l duca gandul pe Nastase ca si Ion Iliescu, atunci cand apareau oameni noi si simtea cum ii fuge pamantul de sub picioare, se pomenea cu un covor rosu care il ducea exact la o linie moarta.

Este posibil ca, odata intors la locul sau din partid, Adrian Nastase sa simta ca nu mai sta chiar de-a dreapta tatalui. S-ar putea, de exemplu, ca de-a dreapta sa stea Liviu Dragnea, pentru care partidul e gata sa infrunte Europa toata si chiar sa lase tara fara Schengen, numai ca sa nu ramana Guvernul fara Dragnea.

N-are stofa de pensionar

Apoi, mai este si problema asta, cu Consiliul National, al carui presedinte este domnul Nastase. Daca nu ma insel, acest consiliu avea un important rol in polarizarea baronilor din teritoriu in jurul centrului.

Acum, problema s-a schimbat radical. Consiliul baronilor s-a instalat cu epicentrul in Vrancea, iar acolo mai ajungi la varful nasului lui Marian Oprisan numai pe scara Richter, intrucat scara Mercalli e prea scurta.

S-ar parea ca o buna parte din obiectul Consiliului National ramane sub daramaturi, iar alta activitate nu vad pentru Nastase, intrucat toate activitatile sunt deja ocupate cu coatele si pazite cu umerii. Totul e fest, totul e beton si n-ai loc sa te strecori nici macar cat sa infigi un ac.

Dar nici nu-l vad pe Adrian Nastase pregatit sa ia loc pe linia moarta, paralel cu Ion Iliescu. Diferenta dintre ei e mare. Nastase este persoana cultivata, are altfel de stil decat seniorul partidului si nu-l prea vad in pozitie de pensionar, dand sfaturi, ca sa se afle in treaba.

"Voi fi iar ce-am fost"

N-ar fi exclus sa faca ce a facut si la puscarie: sa scrie carti. Asta il poate face remarcat nu numai in tara, dar si peste hotare. Daca scrie, respectiv daca scrie valoros, s-ar putea sa-si demonstreze forta mai bine decat din postul de la Consiliul National.

La scris nu-l concureaza nici Oprisan, nici Ponta, nici Iliescu sau altul, iar Adrian Nastase este destul de inteligent ca sa stie exact ce are de facut, ca sa lupte cu viata, sa invinga, sa razbata. Este omul care stie exact ce vrea.

Noi nu putem intui ce vrea dansul, dar nici nu putem ignora ce a scris mai demult pe blog, poate la modul metaforic: "voi fi iar ce-am fost si chiar mai mult decat atat".

Stiind ca a fost premier, nu-i greu de intuit ce inseamna metaforic mai mult decat atat. E un fel de ghici ghicitoarea mea.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Adrian Nastase PSD, #Marian Oprisan PSD, #Liviu Dragnea PSD, #scara Richter , #PSD