UPDATE: Dosarul Zambaccian, amanat pentru 7 aprilie

Luni, 24 Martie 2008, ora 14:18
1755 citiri
UPDATE: Dosarul Zambaccian, amanat pentru 7 aprilie

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, s-a prezentat, luni, la Curtea Suprema unde se afla pe rol recursul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) la decizia de restituire a dosarului de coruptie "Zambaccian" si le-a spus judecatorilor ca nu ar fi normal ca, in Romania, Constitutia sa se aplice pentru toata lumea "mai putin pentru el", relateaza NewsIn.

La iesirea din sala de judecata, Nastase le-a spus ziaristilor ca s-a referit la aplicarea deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CC) prin care s-a stabilit ca este nevoie de aviz si pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostilor ministri.

"Potrivit DNA, decizia ar fi aplicabila numai pentru viitor, ceea ce inseamna ca legea fundamentala se aplica pentru toti, mai putin pentru Adrian Nastase. Ar fi irational ca o decizie a CC sa nu se aplice in procesul in care a fost invocata exceptia de neconstitutionalitate care a produs acea hotarare", a spus Nastase.

Judecatorii Curtii Supreme au explicat, in motivarea deciziei de restituire a dosarului Zambaccian, ca hotararea CC in privinta anchetarii fostilor si actualilor ministri produce efecte in viitor, in toate cauzele aflate in curs de solutionare (n.r.- situatie in care se afla cauza de fata), nu si in cele definitiv solutionate.

"Sintagma "deciziile sunt general obligatorii si au putere numai pentru viitor" presupune ca aceastea nu au efect asupra cauzelor definitiv solutionate, intrate sub autoritatea lucrului judecat, ci numai in cauzele ce se vor solutiona in viitor, cauze aflate in curs de judecata pe rolul instantelor ori cu care acestea vor fi investite ulterior publicarii deciziei", se arata in motivarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

Judecatorii acestei instante au mai aratat ca decizia definitiva prin care se constata neconstitutionalitatea unei legi sau a unei ordonante putea constitui temei legal pentru rejudecarea unei cauze.

Curtea Suprema a mai retinut faptul ca, in dosarul Zambaccian, Curtea Constitutionala a statuat ca dispozitiile art.23 alin .(2) si (3) din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, sunt neconstitutionale.

Judecatorii mai arata, in decizia de retrimitere la parchet a dosarului Zambaccian, ca hotararea CC fata de exceptia invocata are efect pentru viitor, dar si pentru cauza in care exceptia a fost invocata.

Avocatul lui Adrian si Dana Nastase a cerut magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) restituirea dosarului Zambaccian la DNA, pentru refacerea intregii urmari penale in aceasta cauza. "Invocam dubla exceptie a nulitatii actului de sesizare, mai precis a nulitatii urmaririi penale", a spus avocatul Gheorghe Diaconescu care a reiterat faptul ca umarirea penala a fostului premier s-a facut fara avizul Presedintelui, Parlamentului sau Camerei Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#recurs, #dosar, #Zambaccian, #analizat, #curtea suprema , #PSD