Nu e nevoie sa fii vreun geniu in PR politic ca sa observi campania de imagine sustinuta in care se afla in ultima vreme Adrian Nastase. Poze noi pe blogul personal, tinerel, familist, studios, alaturi de oameni din popor. Invitatii la emisiuni tv tandre, precum aceea de la Realitatea TV, in care un moderator cu ochi umezi n-a mai stiut cum sa-i spele imaginea si cum sa-l slaveasca pe cel numit cu evlavie vreme de o ora "domnule prim-ministru". Deosebit!
Dincolo de acest registru (auto)omagial, Adrian Nastase iese tot mai des la declaratii pe domenii importante, este tot mai agresiv si se victimizeaza copios in raprt cu justitia care, sa vezi dracie!, se misca acum prea repede, adica in termene prea scurte, cand un om nevinovat, se stie, isi doreste procese cat mai lungi.
Cum Adrian Nastase spune ca se asteapta la sentinte in apropierea viitoarei campanii electorale, este posibil ca domnia sa sa vizeze doua obiective prin aceasta campanie mediatica: fie o victimizare politica de proportii, in ipoteza unei condamnari, fie o revenire in forta pe cal alb, in ipoteza unei achitari foarte posibile, la cum lucreaza magistratii din instantele superioare.
Si daca te uiti la Victor Ponta, intelegi de ce Adrian Nastase pare sa fi iesit la incalzire pe marginea terenului. Sa nu ne miram asadar ca, in ipoteza unei victorii a USL cu peste 51 %, premierul cu care USL va lua cu asalt Dealul Cotrocenilor sa nu fie Victor Ponta, ci Adrian Nastase.
Si intr-un fel ar fi chiar logic sa fi asa. Daca USL va fi nevoit la o coabitare cu Traian Basescu si o va si obtine cumva, va avea nevoie de un personaj de mare calibru sa-i faca fata presedintelui, cu atat mai incomod cu cat, la final de mandat si cariera politica, nu prea mai are nimic de pierdut. Pe Victor Ponta presedintele l-ar manca la micul dejun si tot nu s-ar satura.
E drept, Traian Basescu ar trebui sa fie cu mana intoarsa la spate pentru a face o astfel de nominalizare, dar, pana la urma, nimic nu este cu totul exclus. Pe de-o parte, daca USL castiga detasat alegerile, presedintele ar putea avea de ales intre desemnarea premierului ales de aceasta si o noua suspendare.
Si apoi, daca a fost reelvaluat el, Gabriel Oprea, de ce n-ar fi reevaluat si Adrian Nastase, daca se gaseste o instanta care sa-l achite? E adevarat ca Buxelles-ul ar intra in fibrilatii intr-o astfel de ipoteza, dar ce sa-i faca, pana la urma, mai ales daca justitia il va gasi nevinovat.
In plan intern, nu cred ca ar fi nicio problema, cu exceptia catorva "naivi" care mai cred in principii si alte asemenea prostii. Oamenii au obosit de atata anticoruptie promisa si mereu amanta.
In plus, nu cred ca mai exista partid care sa poata merge cu acest slogan in forta, cat timp toate au o adevarata colectie de puscariabili aflati in diferite faze ale procesului penal. Despre dosarele Tamara, Zambaccian, Trofeul Calitatii s-a vorbit atat de mult si fara rezultate palpabile, incat subiectele sunt demonetizate pentru opinia publica si ma tem ca multi romani nu dau doi bani pe acuzatiile de coruptie, in schimb tanjesc dupa macar aparenta unei competente.
Si, ca sa fim cinstiti, Adrian Nastase a fost un premier performant, dupa cum recunostea chiar marele sau dusman, acum presedinte al tarii. Totusi, nu trebuie uitat ca guvernul Nastase a incheiat negocierile de aderare la UE si a reusit in an electoral cel mai mic deficit bugetar de dupa 1989.
Adrian Nastase s-a descalificat din cauza coruptiei, a lacomiei, a aversiunii fata de o Justitie si o presa libere. Sunt, din punctul meu de vedere, chestiuni insurmontabile si esentiale, dar nu stiu daca le vede la fel si majoritatea romanilor, mai preocupata de continutul buzunarului si al stomacului, decat de principii.