
Fostul premier Adrian Nastase a tinut sa lamureasca, vineri seara, intr-o postare pe blog, de ce nu mai preda la Universitatea Bucuresti.
El l-a atacat pe jurnalistul care a publicat stirea in mod eronat, precizand ca acesta a folosit o "tehnica murdara", anume "preluarea trunchiata si interpretarea incorecta" a raspunsului dat de Universitatea Bucuresti.
Astfel, fostul premier a tinut sa precizeze ca el a ramas cu titlul de profesor universitar, desi si-a pierdut postul de la facultatea de Drept, pentru ca nu putea sa tina cursurile, in conditiile in care era in inchisoare.
"Conform art. 56(1), litera f) din Codul Muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti.
Ca urmare a acestei prevederi, in mod legal, Universitatea a constatat, la 20 iunie, anul trecut, incetarea de drept a contractului dintre mine si Universitate. (...)
Oricum, esentiala era imposibilitatea fizica de participare la cursuri si la activitati didactice. Si nu avea nicio relevanta pentru aplicarea art. 56 (incetarea de drept a contractului de munca) tipul de infractiune (coruptie, viol in grup, genocid), ci faptul ca era vorba de o pedeapsa privata de libertate.
In consecinta, titlul de profesor universitar nu era pus in discutie. Atunci cand voi dori si daca voi dori, voi putea participa la un concurs pentru ocuparea unui post de profesor la o facultate de drept, la oricare universitate", a precizat Adrian Nastase pe blog.
El a condamnat "mizeria" facuta de jurnalist si de faptul ca multe televiziuni au preluat informatia ca atare, fara sa verifice.
Adrian Nastase, concediat - Universitatea Bucuresti isi explica decizia
De asemenea, Nastase a publicat si comunicatul oficial al Universitatii Bucuresti, in care se explica ca un contract individual de munca inceteaza de drept in urma condamnarii angajatului, printr-o sentinta definitiva si irevocabila, la executarea unei pedepse privative de libertate.
"Incetarea de drept a unui contract nu este sinonima cu rezilierea contractului. Spre deosebire de incetarea de drept, care se produce prin efectul legii, rezilierea reprezinta desfiintarea unui contract cu executare succesiva la cererea unei parti", se arata in informarea trimisa de Universitate.
C.P.