Adrian Nastase s-a facut cronicar de film

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 21:01
3055 citiri
Adrian Nastase s-a facut cronicar de film

Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, se pare ca s-a cam saturat de politica. Cel putin in aceste zile de sarbatoare. Asadar, social democratul nu a vrut sa vorbeasca despre acest subiect de Paste.

"Acum, in zilele dedicate familiei si relaxarii, in care decidem lucid sa nu ne mai consumam in discutii despre motiuni, somaj sau crize, as vrea sa scriu ceva despre arta din viata. Stiu, pare un subiect prea mare pentru a fi tratat pe scurt, intr-un moment in care parca am vrea sa compensam oboseala din toate celelalte zile ale anului. Totusi, vreau sa va vorbesc despre viata care creeaza arta, fara efort, cu toata naturaletea posibila a celui care se distreaza in timp ce schimba in bine viata celorlalti", scrie Nastase pe blogul personal.

Social democratul s-a relaxat in aceste zile la Cornu, unde a vizionat mai multe filme. El a scris pe blog o cronica plina de caldura la "Concertul" lui Radu Mihaileanu.

"Cand sunteti satui de dezvinovatirile care suna mereu la fel, de argumentele care lovesc in loc sa calmeze, de retorica lipsita de arta, va recomand sa vedeti "Concertul". Nu orice concert insa, ci "Concertul" lui Radu Mihaileanu, probabil unul dintre cele mai impresionante filme cu implicare romaneasca din ultimii ani. Un film despre viata, vazut ca melodramatic tocmai pentru ca traieste, la fel ca oricare dintre noi. Filmul respira emotia continua a lumii lui "merge si asa" dintr-o Moscova - care seamana din ce in ce mai mult cu Bucurestiul nostru - care se intalneste cu rigoarea consumatorului de concert de la Paris, educat sa priveasca circumspect ceea ce este mai putin decat perfect.

Remarcabil este felul in care acest film - pe care l-am revazut in aceste zile - reuseste sa tina strans in frau atat melodia unor destine dramatice cat si melodia coplesitoare a lui Ceaikovski. Intr-un film destinat publicului larg, pentru care compozitorul rus este o "trufanda" muzicala rara, compromisul muzical poate ca ar fi fost facil si de inteles. Tocmai pentru ca nu a facut-o, Radu Mihaileanu se foloseste de filmul sau ca de un arcus, iar de emotiile noastre ca de corzile unei viori. Nu as vrea sa stric placerea de a vedea un film care va poate duce intr-o alta lume pentru doua ore. E o placere pe care o stiu foarte rara si cu atat mai spectaculoasa astazi. In schimb, va urez sa il priviti cu atentie. Suntem romani si, in ultimii ani, regizorii nostri ne ofera din ce in ce mai multe motive de mandrie. Sa ii incurajam, bucurandu-ne de creatiile lor in cinematografe", scrie Nastase.

Concertul lui Radu Mihaileanu nu a fost singurul film la care s-a uitat Adrian Nastase in aceste zile.

"Tot zilele astea, am urmarit, cateva ore bune, un serial despre familia Tudorilor, despre viata agitata - politica, religioasa si mondena - a Angliei, despre aliante si excomunicari, despre reforma bisericii in interes politic, despre sotiile Tudorilor (mi-am adus aminte de cartea lui Gane "Trecute vieti de doamne si domnite").

Viata in secolul 16, in timpul lui Henric al VIII-lea, drama de constinta a lui Morus, interpretari de exceptie - Jonathan Rhys Meyers si, desigur, Peter O"Toole - mult imbatranit", mai scrie Nastase pe blog.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...