Adrian Nastase, trimis in judecata in dosarul bunurilor aduse din China

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 13:16
4733 citiri
Adrian Nastase, trimis in judecata in dosarul bunurilor aduse din China

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus miercuri trimiterea in judecata a fostului premier Adrian Nastase, a sotiei lui Dana Nastase si a fostului inspector general de la Inspectoratul de Stat in Constructii Irina Jianu, in dosarul bunurilor aduse din China.

Adrian Nastase este acuzat de luare de mita in forma continuata si santaj, iar sotia sa de complicitate la luare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire la autoritatea vamala de documente false in legatura cu fapta de coruptie si spalare de bani in legatura cu infractiuni de coruptie, toate in forma continuata, se arata intr-un comunicat DNA remis Ziare.com.

In sarcina Irinei Jianu s-au retinut urmatoarele infractiuni: dare de mita, participatie improprie la infractiunea de folosire a bunurilor societatilor comerciale intr-un scop contrar intereselor acestora, in legatura directa cu infractiunea de dare de mita, participatie improprie la infractiunea de fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de fals intelectual la legea contabilitatii in legatura cu fapte de coruptie, participatie improprie la infractiunea de folosire de acte falsificate si spalare de bani, toate in forma continuata.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Dosarul "Trofeul Calitatii"

"In perioada 2002-2004, in calitate de prim-ministru (...) inculpatul Adrian Nastase a primit, in mod direct si prin intermediul Danielei Nastase foloase necuvenite in valoare de 22.155.985.853,08 ROL (aproximativ 630.000 euro la cursul de schimb 2002/2004). Acestea foloase constau in contravaloarea unor bunuri importate din China si cheltuielile aferente acestor importuri, contravalorea unor lucrari efectuate la imobilele din localitatea Cornu si respectiv municipiul Bucuresti, str. Cristian Tell", se arata in comunicatul DNA.

1.000 de martori au dat declaratiii in dosarul "Trofeul Calitatii"

Conform sursei citate, la data de 25 ianuarie 2010, procurorii au dispus, in vederea confiscarii, instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor pana la concurenta sumei de 22.646.992.267 ROL.

La aceeasi data a fost indisponibilizat imobilul proprietatea inculpatilor Adrian Nastase si Daniela Nastase, situat in Bucuresti pe str. Muzeul Zambaccian, cu valoare de impozitare 1.301.462,51 RON.

Procurorii DNA reamintesc faptul ca Adrian Nastase a fost initial trimis in judecata in acest dosar la data de 13 noiembrie 2006, dar la data de 7 aprilie 2008, prin decizie definitiva, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus restituirea, la Directia Nationala Anticoruptie, a cauzei pentru refacerea urmaririi penale, intrucat s-a apreciat ca Adrian Nastase beneficiaza de imunitatea conferita de calitatea de fost prim ministru, in baza unei decizii a Curtii Constitutionale.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in dosarul Trofeul Calitatii

Prin urmare, la data 4 august 2008, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat Camerei Deputatilor declansarea procedurilor pentru formularea cererii de urmarire penala fata de Adrian Nastase, in dosarul sus mentionat.

Camera Deputatilor a adoptat Hotararea nr. 8 din data de 4 martie 2009, conform careia cere urmarirea penala a lui Adrian Nastase pentru faptele care fac obiectul dosarului mentionat.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Adrian Nastase trimis judecata, #dosarul Trofeul Calitatii, #dosare Adrian Nastase , #stiri Adrian Nastase