Am vrut sa-l cred nevinovat!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 27 Mai 2009, ora 11:20
5014 citiri
Am vrut sa-l cred nevinovat!

De cand Adrian Nastase este in vizorul anchetatorilor ma straduiesc din rasputeri sa cred in nevinovatia sa, asteptand verdictul final al unei instante.

Incerc sa cred ca-i posibil sa fie o victima politica, nedreptatita inclusiv de Bruxelles, care ii vrea capul ca pe un simbol al anticoruptiei.

Vreau sa cred ca un om de valoarea sa intelectuala, unul dintre putinii politicieni autentici ai Romaniei, nu putea fi lacom pana la intunecarea mintii, si ca adevarul sau este la un pas distanta, intr-o zdrobitoare hotarare de achitare.

Atat doar ca pasul acesta a devenit prapastie, una de netrecut.

S-ar putea scrie tratate de drept despre toate artificiile juridice folosite de avocatii lui Adrian Nastase pentru a tergiversa dosarele sale, iar solidaritatea transpartinica a colegilor sai parlamentari s-a dovedit cu adevarat exceptionala.

O singura bresa a fost posibila, atunci cand, sub presiunea uriasa a Comisiei Europene si cu inima stransa, deputatii au acceptat sa-l trimita in ancheta penala. Asta dupa ce reprosau Parchetului, care nu putea declansa urmarirea penala, ca nu aduce probe noi. O fi bataie de joc sa impingi un om pe scari si apoi sa-l intrebi de ce alearga?

Bresa Matusii Tamara s-a inchis insa, asa ca dosarul Zambaccian e in continuare blocat, in timp ce deputatii din comisia juridica fac piruete si teoria dreptului constitutional.

Avocatii amanarilor

Dar Adrian Nastase a ajuns totusi la judecata cu dosarul Trofeul Calitatii. Auzind vestea, mi-am zis ca a venit in sfarsit sansa mult asteptata: fostul premier are ocazia sa dovedeasca rapid ca totul e doar o facatura, ca prin competitia suspectata ca i-ar fi adus fonduri de campanie n-a vrut decat sa dea elan competititivitatii si ca, intr-adevar, au fost dispuse sa plateasca o taxa fabuloasa de patricipare la un concurs pentru constructori firme al caror obiect de activitate n-are absolut nicio legatura cu domeniul constructiilor.

Dar Adrian Nastase nu se grabeste deloc sa-i arunce in derizoiu, sa-i umileasca seren pe acuzatorii sai aflati, nu-i asa, in solda politica. De cand a inceput procesul, sistematic, avocatii sai cer amanari pe diferite motive.

Pentru ca au de dovedit ceea ce nu se poate dovedi? Sau sa astepte oare, ei si clientul lor, schimbarea Codului Penal si a termenelor de prescriptie, cu mult mai favorabile din viitoarea legislatie?

Nu, nu pot sa cred asa ceva, pentru ca, va amintiti, eu ma straduiam sa cred ca Adrian Nastase e nevinovat.

Eschiva dupa eschiva

Si in timp ce avocatii sai se lupta pe viata si pe moarte sa mai castige o amanare, Adrian Nastase, pe scarile Curtii Supreme, are o treaba, inca o treaba, cu dosarul Flota, dar nu explica de ce fuge de judecata.

Ei bine, din acest moment eu ma declar invinsa: nu mai am nicio sansa sa cred ca Adrian Nastase e nevinovat, niciun motiv sa ma agat de prezumtia de nevinovatie in cazul lui.

Nu-l mai pot crede nevinovat pentru ca se comporta ca un vinovat. Niciun nevinovat nu fuge cu disperare de judecata, ci spre judecata. Adrian Nastase vorbeste despre dosarul Flota si ceea ce spune poate ca e adevarat, dar ar fi fost credibil doar daca si-ar fi dat si el demisia din Parlament pentru a fi anchetat, asa cum a facut Traian Basescu. Asa, toate dezvaluirile par doar eschive.

Termen de judecata dupa termen de judecata, procedura parlamentara dupa procedura parlamentara, Adrian Nastase se condamna singur. Dar poate avea o satisfactie. Trage dupa el in derizoriu si ce a mai ramas din anticoruptie.

Tergiversarea dosarelor lui a facut ca tema sa se demonetizeze in ochii romanilor. Cei mai multi nu mai cred in nevinovatia lui, daca au crezut vreodata, insa nici nu le mai pasa. Ii mai pasa insa Comisiei Europene si asta se va vedea in raportul pe Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#dosare Adrian Nastase, #Adrian Nastase nevinovat, #procese Adrian Nastase , #stiri Adrian Nastase