Batalia lui Adrian Nastase (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 22 August 2014, ora 07:47
11528 citiri
Batalia lui Adrian Nastase (Opinii)

Daca la prima iesire din inchisoare Adrian Nastase parea un om frant, de aceasta data fostul premier a reusit sa transmita o cu totul alta imagine. Aproape pare ca i-a priit inchisoarea: bronzat, frezat, revenit la aroganta extrema care l-a consacrat si mai ales amenintator.

Tocmai de aceea cred ca pentru Victor Ponta iesirea din puscarie a lui Adrian Nastase, pe care a salutat-o de altfel calduros, nu este neaparat o veste buna.

Primele vorbe ale fostului premier au fost o manusa aruncata direct pe masa actualei puteri: "in ultimii zece ani ati dus-o bine fara mine, in ultimii trei ani si mai bine. In momentul de fata, statul are doar doua puteri: executiva - Guvernul si presedintele - si justitia. Ar mai nevoie de inca o putere. Ar fi nevoie de o a treia putere: legislativul. Ar fi nevoie de alegeri parlamentare anticipate anul viitor care sa rezolve probleme care acum nu au raspuns. E nevoie de revenirea la alegerile pe liste", a spus Adrian Nastase.

Ce a descalificat Parlamentul de trebuie dizolvat? N-a explicat, dar putem avea o banuiala avand in vedere cealalta propunere: legea gratierii. Adica ceea ce Parlamentul nu a fost capabil sa-i ofere in cele peste 600 de zile de captivitate.

Cat de greu le-o fi picat la stomac multor social democrati aceasta propunere, cu atat mai mult cu cat nu ma indoiesc ca ea a fost bine primita de publicul larg care, potrivit tuturor sondajelor, detesta legislativul ajuns la o dimensiune record si la o ineficienta direct proportionala?

Nu cred ca Victor Ponta isi dorea sa-i aterizeze in campanie o asemenea tema de dezbatere la care, la un moment dat, tot va fi obligat sa dea un raspuns. Pe placul poporului sau al partidului?

Adrian Nastase a comentat ironic ca am dus-o bine fara el in ultimii 10 ani, dar mai ales in ultimii trei. In opinia mea, a fost un fel de a-l integra pe Victor Ponta in regimul Basescu, ca o incununare a acestui regim, in niciun caz ca opozitie la el, ceea ce iar cred ca nu si-ar fi dorit sa auda in campanie.

Dar Adrian Nastase nu l-a tintit doar pe Victor Ponta. A tinut sa-i avertizeze de pe scarile penitenciarului pe fostii sai colegi ca nu i-a uitat. Cand a aflat vestea eliberarii, tocmai discuta, ca sa vezi, cu niste colegi din penitenciar despre Constantin Brancoveanu: "Mi-am adus aminte ca tradarea boierilor a dus la aparitia domnitorilor fanarioti in Romania". Cati boieri din PSD or fi tresarit? Boieri care stiu ca Adrian Nastase stie totul despre ei.

Imi pare clar ca Adrian Nastase a iesit din puscarie decis sa reintre in joc. Nu o poate face ca actor politic, pentru ca pedeapsa ii interzice, dar vrea sa o faca din pozitia de guru, de voce cu maxima autoritate. O autoritate care poate fi generata de comparatia cu actuala generatie de la conducerea PSD, dar si de frica de ceea ce Adrian Nastase stie si ar putea rosti.

Nu cred ca vrea aceasta pozitie centrala doar din orgoliu. Si nu numai din setea de razbunare pe cei care l-au tradat. Pentru Adrian Nastase este posibil sa ticaie un ceas care sa ii masoare timpul pana la noua intrare in puscarie. Doua dosare mamut sunt in lucru la DNA: Microsoft si EADS. Ambele afaceri isi au originea in guvernarea Nastase si se refera la spagi ametitoare. Sunt multi care se indoiesc ca afaceri de asemenea dimensiuni il puteau ocoli pe el insusi. Fac parte dintre ei. Este posibil sa faca si Adrian Nastase insusi.

Asa ca Adrian Nastase ar putea fi la inceputul unei lupte disperate pentru a evita cea de-a treia intrare in puscarie. Iar asta nu se poate face decat prin urgente schimbari legislative si in DNA. Asta trebuie sa faca Parlamentul ca sa isi justifice existenta?

Din puscarie, Dan Voiculescu i-a scris lui Adrian Nastase, "de eliberare", un mesaj memorabil: "Traim intr-o dictatura care se apropie de final si sunt convins ca dupa aceea vor fi multe de construit in tara noastra".

Daca doi infractori condamnati pentru coruptie isi propun sa reconstruiasca Romania, oare cum credeti ca ar urma sa arate produsul muncii lor? Cum ar trebui sa arate justitia, anticoruptia, DNA in Romania reconstruita de Nastase si Voiculescu?

Aceasta cred ca este marea batalie a lui Adrian Nastase si riscul ca ea sa aiba succes este marele pericol pentru aceasta tara.

Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Pe 26 martie, George Simion plănuiește să organizeze un miting de susținere pentru Călin Georgescu, fostul lider suveranist scos din schema prezidențialelor de CCR. În spatele acestui...
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta a oferit un răspuns enigmatic atunci când a fost întrebat dacă este ofițer al Serviciului de Informații Externe. În cadrul podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira,...
#Adrian Nastase eliberare, #Adrian Nastase PSD Victor Ponta , #stiri Adrian Nastase
  1. Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
  2. Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
  3. De ce se autosabotează Nicușor Dan prin declarațiile legate de aducerea la Cotroceni a lui Klaus Iohannis. „Trădează incapacitatea de a înțelege contextul politic”
  4. Cine este „adevăratul moștenitor” al lui Călin Georgescu. Două efecte posibile ale disputelor dintre Ponta și Simion
  5. Închiderea TikTok înainte de prezidențiale, cerută de Elena Lasconi. Analist: Arată frică
  6. De ce tace Călin Georgescu – Expert: „Este un tip care se visează Mesia pe pământ”
  7. Ce mai pierd românii: permis de acces la informații clasificate. Unde a fost găsit documentul important
  8. "Mi-aș fi dorit să candideze Călin Georgescu". Declarație surprinzătoare a premierului. "El credea în ce spune. Copiile lui nu cred"
  9. Anularea alegerilor din România, exemplu al războiului hibrid invocat de șeful diplomației franceze. Amenințarea din partea Rusiei pentru Europa ”nu este una teoretică”
  10. Un deputat USR ironizează acțiunile de control decise de Ciolacu: "E foarte războinic pe internet"