Cine este Zambaccian?

Sambata, 25 Octombrie 2008, ora 19:28
5370 citiri
Cine este Zambaccian?

Zambaccian a devenit un nume ultracunoscut "datorita" dosarului si anchetei deschise pe numele lui Adrian Nastase.

Dar cine o fi acest Zambaccian? O fi sotul matusii Tamara? O fi vreun angajat al fostului premier?

Krikor Zambaccian a fost colectionar si critic de arta, de origine armeana, membru corespondent al Academiei Romane.

Zambaccian s-a nascut pe 6 februarie 1889 la Constanta si a murit pe 18 septembrie 1962 la Bucuresti.

Zambaccian a adunat o colectie de tablouri care astazi se afla in Muzeul Zambaccian din Bucuresti.

Zambaccian vizita muzee inca din adolescenta. Din 1907 a urmat cursurile institutelor superioare de Comert de la Anvers si de la Paris, orase unde s-a familiarizat cu arta plastica occidentala.

In anii studentiei a vizitat muzee si expozitii, a cumparat carti de arta si a trait in mediul artistic, a frecventat conferinte, saloane si cafenele unde se adunau pictorii.

Intors in tara, Zambaccian renunta pentru o vreme la achizitionarea de tablouri si carti rare, dar mentine legaturile cu tanara generatie de artisti, preocupandu-se de expozitiile lor.

In perioada Primului Razboi Mondial, Zambaccian achizitioneaza tablouri ale pictorilor I. Theodorescu-Sion si Camil Ressu.

Colectionarul si-a indreptat atentia si asupra lucrarilor semnate de Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Iosif Iser, Theodor Pallady, Alexandru Ciucurencu si Ion Andreescu.

Krikor Zambaccian si-a imbogatit colectia de-a lungul vietii, inzestrat atat cu intuitie fara gres, cat si cu un rar talent de negustor.

A devenit un adevarat Mecena, transformandu-si chiar casa in spatiu de expozitie, in 1942, ulterior cladirea devenind muzeu.

Muzeul se afla pe strada Zambaccian, la nr. 21 A, in Bucuresti. Colectiile provin din donatia facuta statului roman de Krikor Zambaccian, in 1947.

In muzeu se gasesc lucrari ale lui Stefan Luchian:

"Mos Niculae cobzarul", "Autoportretul", "Lorica" si "Lautul", "Moara", "Peisaj de camp", "Marea Neagra la Tuzla", "Tufanele", "Crizanteme", "Scara cu flori" si "Trandafiri".

Operele lui Petrascu se afla si ele in celebra pinacoteca:

"Autoportretul cu bereta rosie" din 1923, "Portretul lui Romascu", "Portretul lui Zambacu", "Anemone", "Carciumarese", "Natura statica cu picior de gips"

In prezent, muzeul se afla in renovare, lucrari ce ar putea dura pana la sfarsitul anului.

Adrian Nastase locuieste intr-un imobil de pe strada Muzeul Zambaccian, la nr. 16. Sa-si fi ales domiciliul din dragoste pentru pictura ?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Zambaccian, #Adrian Nastase, #muzeu, #pictor , #stiri Adrian Nastase