Ciuvica: Procurorii lui Macovei acopera abuzurile lui Nastase

Miercuri, 24 Ianuarie 2007, ora 16:10
4193 citiri
Ciuvica: Procurorii lui Macovei acopera abuzurile lui Nastase

Pe 12 ianuarie 2007, la 5 ani de la izbucnirea scandalului Armaghedon II, Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca in ancheta declansata in 2002 la comanda lui Adrian Nastase nu s-a comis nici o ilegalitate. Parchetul General a decis neinceperea urmaririi penale impotriva tuturor procurorilor si politistilor vinovati de abuzurile savirsite in aceasta ancheta.

Scandalul Armaghedon II este probabil cel mai cunoscut caz de ancheta abuziva realizata la comanda politica in timpul guvernarii Nastase. Pe 16 ianuarie 2002 a fost publicat pe internet raportul Armaghedon II care cuprindea dezvaluiri referitoare la averea lui Adrian Nastase si la afacerile in care acesta era implicat.

In urma publicarii raportului, parchetul si politia au declansat, la comanda lui Adrian Nastase, o ancheta stalinista, cu arestari de pe strada, perchezitii, retineri, interogatorii, confiscari de documente, intimidari. Unul dintre cei care a avut de suferit de pe urma acestor actiuni este Mugur Ciuvica, seful Grupului de Investigatii Politice.

El a depus la Parchetul General o plangere penala impotriva procurorilor Alexandru Tuculeanu si Florin Alexandru Chiciu, impotriva secretarului de stat in Ministerul de Interne, generalul Toma Zaharia, impotriva ofiterilor de politie Mihai Elisei, Mihai Jurca, Florin Manda, Ionel Costerete Todea si Liviu Radu, precum si impotriva altor persoane din structura Parchetului General si a Ministerului de Interne, care au participat la asa-zisa "ancheta" in scandalul Armaghedon II, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Conform documentului "unul dintre cei mai vehementi critici ai abuzurilor savirsite de procurori si politisti in ancheta Armaghedon II a fost Monica Macovei, la acea vreme presedinta APADOR-CH. In 20 ianuarie 2002, intr-o conferinta de presa a Grupului pentru Dialog Social, Monica Macovei declara ca demersul autoritatilor in cazul Armaghedon II este "tipic pentru o dictatura".

Tot atunci, Monica Macovei spunea ca "cercetarea lui Mugur Ciuvica si a lui Ovidiu Iane este un atac foarte grav si nejustificat impotriva libertatii de expresie. (...) Reactia fireasca a unor procurori independenti ar fi fost anchetarea cazurilor de coruptie ale politicienilor indicati in raport si nu cercetarea celor care au facut publice informatiile. (...) Parchetul actioneaza arbitrar in functie de interesele politice ale unui guvern sau ale altuia".

In 22 ianuarie 2002, cotidianul The New York Times publica o declaratie a Monicai Macovei, potrivit careia "retinerea lui Mugur Ciuvica reprezinta una dintre cele mai grave incercari de a pune botnita presei de la caderea comunismului"."

Potrivit Rezolutiei semnate de Ion Marita, procuror in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, toti procurorii si politistii implicati in ancheta Armaghedon II au actionat legal. Mai mult, se precizeaza in comunicatul de presa, "potrivit procurorului Marita, vinovatul este Mugur Ciuvica, deoarece plangerea sa nu e altceva decat "o incercare de transpunere a unor situatii de fapt din sfera dezbaterii judiciare in cea a dreptului penal" (pag. 13 a Rezolutiei Parchetului General)."

Procurorul Marita sustine ca procurorii si politistii au actionat legal deoarece "existau probe sau indicii temeinice ca invinuitul (Mugur Ciuvica) a comis o fapta prevazuta de legea penala" (pag. 11 a Rezolutiei Parchetului General).

Mugur Ciuvica sustine ca: "Fapta" despre care vorbeste procurorul Marita si care, in opinia sa justifica pe deplin actiunile autoritatilor impotriva mea si a familiei mele, este publicarea pe internet, in ianuarie 2002, a unui articol despre averea si afacerile lui Adrian Nastase. O asemenea "fapta" nu ar trebui sa intereseze niciodata vreun politist sau procuror si cu atat mai putin sa fie o scuza pentru abuzurile acestora.

In finalul comunicatului, liderul GIP sustine ca: "Ministrul Justitiei, Monica Macovei, este obligata acum fie sa retracteze declaratiile pe care le-a facut in 2002 cu referire la ancheta din cazul Armaghedon II, fie sa constate ca Rezolutia Parchetului General din 12 ianuarie 2007 legitimeaza anchetele abuzive facute la comanda politica. In acest din urma caz, conform propriilor ei angajamente, Monica Macovei trebuie sa propuna revocarea din functie a procurorului general Codruta Kovesi, care se dovedeste incapabila sa reformeze Parchetul pe care il conduce."

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....