Ziare.com

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in dosarul Trofeul Calitatii

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 15:13

   

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in dosarul Trofeul Calitatii
Adrian Nastase a fost trimis in judecata in dosarul Trofeul Calitatii, in legatura cu finantarea campaniei sale electorale.

Este al doilea dosar in care fostul premier este trimis in judecata. De aceasta data nu a mai fost cerul avizul Parlamentului intrucat faptele au fost comise in calitate de presedinte de partid, informeaza Newsin.

Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, procesul urmand sa inceapa pe 26 februarie.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata, alaturi de Irina Jianu si de alte patru persoane, in legatura cu simpozionul "Trofeul calitatii", care a fost organizat pentru a masca strangerea unor sume de bani de la societati pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului, potrivit DNA.

Nastase este acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Irina Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, este acuzata de infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata; spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, sub forma participatiei improprii si in forma continuata; fals intelectual la Legea contabilitatii, savarsite sub forma participatiei improprii si in forma continuata; folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii sub forma participatiei improprii si in forma continuata.

In instanta va ajunge si Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, si Cristian Vasile, director general al Eurografica SRL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Au mai fost deferiti justitiei si Bogdan Popovici, pentru spalare de bani in forma continuata; complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, si Ioana Popovici, pentru spalare de bani in forma continuata; complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata

Dosarul "Trofeul Calitatii"

Din rechizitoriul intocmit de procurori, sustine DNA, a reiesit ca, in cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a initiat organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii".

In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.

Procurorii arata ca evenimentul a fost organizat ca urmare a exercitarii de catre inculpat a influentei si autoritatii decurgand din functia de presedinte al Partidului Social Democrat (PSD) asupra lui Jianu (persoana ce a fost numita in functia de inspector general in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii urmare a legaturilor apropiate cu persoane marcante din cadrul PSD), asupra lui Bogdan Popovici (fost membru al CFSN si apropiat al familiei Nastase), asupra Ioanei Popovici (persoana care, impreuna cu Popovici Bogdan controla un grup important de firme), asupra lui Cristian Vasile , administrator al SC EUROGRAFICA SRL (societate care beneficiase de contracte importante cu PSD pentru tiparirea unor materiale electorale si care avea legaturi cu persoane importante din cadrul PSD) precum si asupra altor persoane.

Persoanele respective erau fie membri PSD cu functii importante in cadrul unor institutii publice (Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, Agentia Nationala Sanitar Veterinara, Compania Nationala a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari si presedinti de consilii judetene. Acestia au impus achitarea unor importante sume de bani sub forma de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea institutiilor respective, sustine DNA.

Asupra unui alt grup de participanti - reprezentanti de societati comerciale in constructii - s-a exercitat constrangere morala prin aceea ca inspectorii de specialitate care le avizau lucrarile le transmiteau invitatiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plata.a

Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice si 15 milioane de lei vechi pentru persoane juridice.

Banii stransi din taxe, in valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, sa se constituie venituri la bugetul ISC care era institutie publica.

Insa, potrivit anchetatorilor, Irina Paula Jianu, cu sprijinul Dianei Gasparovici, incalcand prevederile legale, au dispus ca aceste taxe sa fie incasate direct de patru societati comerciale controlate de Bogdan Popovici si Ioana Popovici ( SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL).

I.S.C. nu a urmarit modul de utilizare a sumelor incasate din taxele de participare si nu a intocmit "Decontul de cheltuieli" astfel ca nici o cheltuiala efectuata pentru Trofeul Calitatii nu a fost decontata in mod legal, mai arata DNA.

Potrivit Directiei, societatile implicate in organizarea evenimentului au colectat taxele de participare si au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului. Pentru acoperirea diferentei dintre suma incasata de la participanti si cheltuielile efectiv realizate, cele patru societati mai sus mentionate au incheiat contracte cu o alta societate, S.C. AROND S.R.L, controlata tot de Bogdan Popovici si Popovici Marina Ioana SC avand ca obiect in principal servicii de "conceptie" si "organizare".

Respectivele contacte erau menite sa justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care in realitate nu au fost efectuate, precizeaza anchetatorii. Ulterior, pentru a se disimula provenienta banilor, prin operatiuni de spalare de bani (cesiune de actiuni, majorare de capital, contracte false de vanzari de terenuri si prestari servicii) desfasurate prin intermediul societatilor SC MEDIA ON SA, SC FORUM INVEST SA, Fundatia Invest, toate controlate de sotii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferata din conturile firmei AROND SRL in cele ale SC Eurografica SRL.


Peste 33 de miliarde de lei vechi pentru fulare, caiete si brichete

Din aceasta suma, Mihail Cristian Vasile a platit, potrivit DNA, 33.841.734.455 de lei vechi, reprezentand contravaloarea materialelor de propaganda electorala (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea lui Adrian Nastase ).

"Pentru a disimula destinatia ilicita a banilor proveniti din organizarea simpozionului 'Trofeul calitatii in constructii' si pentru a ascunde infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 retinuta in sarcina inculpatului Adrian Nastase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a intocmit, atat personal cat si prin interpusi, documente comerciale si financiar-contabile false.

Sub aparenta unor cheltuieli efectuate cu activitati de publicitate pentru SC. Eurografica S.R.L., prin falsificarea inscrisurilor sus-mentionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achizitionat, livrat si platit contravaloarea materialelor de propaganda electorala pentru inculpatul Adrian Nastase", se arata in comunicatul DNA.

Potrivit acestuia, in acelasi mod, Adrian Nastase a obtinut foloase necuvenite si de la S.C. VERTCON S.A Bacau (societate controlata de inculpata Irina Paula Jianu) in cuantum de 382.172.020 ROL, reprezentand contravaloarea unor materiale de propaganda electorala si alte cheltuieli efectuate in acelasi scop.

vezi mai jos Comunicatul DNA

Citeste mai multe despre Adrian Nastase dosar Trofeul Calitatii
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4303 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
42 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Justitia noastra, continua sa ne oboseasca!

Chiar credeti, ca se va da un verdic conform faptelor, Desi acest domn trebuia pedepsit de multe ori, n-a fost sa fie. Acum i s-a dat o jucarie sa nu-l tenteze presedintia Romaniei, stiinduse ca-n Romania, cu cat furi mai mult, ai sanse mari sa fii ales!

 

 

Incepe dansul

Asa cum era de asteptat, procesele mari se vor deschide, iata, cu unul din dosarele lu Bombonel. Sa speram ca nu avem nici un motiv de emotii, ptr ca d-l Basescu a pus accent pe acest fapt inca de la intrarea in alianta PD-L cu PSD-PC. Deci, dosarele marisant pe rol. Ramane sa vedem ce va face justitia la nivel inalt. Sant convins ca va face treaba buna. Am zis.

 

 

...?

..o avea Dragnea o influientza ? Sau o fi un "cadou de instalare" al noului ministru ? (DNA/noi cooperam cu "executivul")

 

 

Nastase

El a incercat sa scape de educatia de puradel, dar cu toate studile facute , tot da in petic. Aroganta si lipsa unei educatii, se remarca. Ce putea sa scoata tatal lui din el, in timp ce in comuna lumea l-a numit puradel.Eu cred ca el a urit romani si prin tot ce a facut , a lezat imaginea tari. Stau si ma gindesc cum arata in 89, o namila se strecura in Trabant, iar dupa 90 lacomia lui a intrecut orce imaginatie. Faptul ca un asemenea individ a fost votat, dovedeste cit sintem de inapoiati

 

 

nastase

ar trebui sa primeasca Trofeul Coruptiei !

 

 

SA FIM SERIOSI !!!!!

Judecata la judecatoria SC "LA ILIESCU-PATRICIU" SA !!
Alt circ , alta palma data pe obrazul Romaniei ingenunchiata de catre mafia comunista a guzganului rozaliu !

 

 

ERATA (Cadorisiti).

"APOLLO 13 ", uite ca la asta nu m-am gindit... S-ar putea sa ai dreptate...In fond, nu ne trebuiesc prea multi candidati la prezidentiale... Ne ajunge numai unul ! S-au dat atitea NUP-uri unor oameni politici, care eu cred ca au de dat multe explicatii, incit Nastase a devenit emblematic pentru esecul DNA-ului .

 

 

3 ani cu suspendarea executarii. Atat.

Deci pedeapsa ar fi intre 3 si 12 ani. Daca se va ajunge pana la pronuntarea unei pedepse, desi personal ma indoiesc, pot face pariu ca pedeapsa va fi 3 ani cu suspendare. Mai sunt si alte pareri?

 

 

sau "razbunarea lui Taracila"

dupa "frecushul"lui Nastase din 2000-2004.
"Ia Calarashiul si pe Nastase".

 

 

Prima condamnare e grea

Anii de aroganta se platesc. Din atatea dosare, prima condamnare se va naste greu. Insa odata pbinuta, Bombo va plati si pentru vina de a le demonstra celor din jur ca stie sa gandeasca.

Faptul ce si-a demonstrat public inteligenta si talentul care i-au iritat pe marii zilei de azi va cantari si el, mult.

Nu cred ca va sta la racoare. Insa va saraci si va fi compromis ca politician pe vecie.

Poate ca asta va fi actul de nastere al unui scriitor adevarat. Cine stie?

 

 

hai las-o

Jerome nu stiu de ce simti tu nevoia sa ca in aceasta situatie sa aduci pe tapet si PDLul? Deocamdata vorbeam despre Nastase nu?

 

 

Mi se pare...

...absolut normal atita timp cit se prea poate sa i se trezeasca vreo idee sa paticipe laprezidentiale dat fiind an electoral. Si uite asa cu cit mai putini prezidentiabili cu atit mai multe sanse pentru marinar sa stea pe uscat. Eu unul as vrea sa se duca pe apa Simbetei caci m-am cam saturat de bizducurile sale.

 

 

NICI UN AOLEO

DOSARUL FLOTA II INGHETAT PENTRU 50 DE ANI CIT DESPRE NASTASE NU O SA SE INTINPLE NIMIC CACI TOTI LUCREAZA MINA MINA SI NI ARE NIMENI CE LE FACE.... CE SA INTINPLAT CU DOSRUL MATUSEI TAMARA?...

 

 

numai poze cu negrii

Bai , mica-v-as , meclele voastre fotogenice ! Da.. ce e bai mocofanilor forumul asta? Loc de agatat pozele celor citiva *** care scriu pe acolo ? Baiiii , pai mi se face greata numai cind citesc ce scrieti , darmite sa va mai vad si pozati . Ma duc sa vomit!

 

 

se-ngroasa treaba!

Daca a fost trimis in judecata este un lucru la care nu se astepta chiar Nastase, impricinatul si acum cred ca degeaba a vrut sa-i fenteze pe procurori cu scutul parlamentului, ca in definitiv tot a ajuns in instanta.
De acum inainte, legea isi va spune cuvantul.

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor