Ziare.com

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in dosarul Trofeul Calitatii

Marti, 20 Ianuarie 2009, ora 15:13

   

Adrian Nastase a fost trimis in judecata in dosarul Trofeul Calitatii
Adrian Nastase a fost trimis in judecata in dosarul Trofeul Calitatii, in legatura cu finantarea campaniei sale electorale.

Este al doilea dosar in care fostul premier este trimis in judecata. De aceasta data nu a mai fost cerul avizul Parlamentului intrucat faptele au fost comise in calitate de presedinte de partid, informeaza Newsin.

Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie, procesul urmand sa inceapa pe 26 februarie.

Adrian Nastase a fost trimis in judecata, alaturi de Irina Jianu si de alte patru persoane, in legatura cu simpozionul "Trofeul calitatii", care a fost organizat pentru a masca strangerea unor sume de bani de la societati pentru campania electorala prezidentiala a social-democratului, potrivit DNA.

Nastase este acuzat de folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Irina Jianu, fost inspector general de stat in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii, este acuzata de infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata; spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, sub forma participatiei improprii si in forma continuata; fals intelectual la Legea contabilitatii, savarsite sub forma participatiei improprii si in forma continuata; folosirea creditului societatii intr-un scop contrar intereselor societatii sub forma participatiei improprii si in forma continuata.

In instanta va ajunge si Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata, si Cristian Vasile, director general al Eurografica SRL, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de complicitate abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; spalare de bani in forma continuata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

Au mai fost deferiti justitiei si Bogdan Popovici, pentru spalare de bani in forma continuata; complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata, si Ioana Popovici, pentru spalare de bani in forma continuata; complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata si calificata; fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata

Dosarul "Trofeul Calitatii"

Din rechizitoriul intocmit de procurori, sustine DNA, a reiesit ca, in cursul anului electoral 2004, Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), sub conducerea Irinei Jianu, a initiat organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calitatii in constructii".

In realitate, simpozionul reprezenta un cadru in care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strangerea unor sume de bani pentru campania electorala prezidentiala a lui Adrian Nastase.

Procurorii arata ca evenimentul a fost organizat ca urmare a exercitarii de catre inculpat a influentei si autoritatii decurgand din functia de presedinte al Partidului Social Democrat (PSD) asupra lui Jianu (persoana ce a fost numita in functia de inspector general in cadrul Inspectoratului de Stat in Constructii urmare a legaturilor apropiate cu persoane marcante din cadrul PSD), asupra lui Bogdan Popovici (fost membru al CFSN si apropiat al familiei Nastase), asupra Ioanei Popovici (persoana care, impreuna cu Popovici Bogdan controla un grup important de firme), asupra lui Cristian Vasile , administrator al SC EUROGRAFICA SRL (societate care beneficiase de contracte importante cu PSD pentru tiparirea unor materiale electorale si care avea legaturi cu persoane importante din cadrul PSD) precum si asupra altor persoane.

Persoanele respective erau fie membri PSD cu functii importante in cadrul unor institutii publice (Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului, Regia Nationala a Padurilor ROMSILVA, Agentia Nationala Sanitar Veterinara, Compania Nationala a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare), fie lideri de partid locali, primari si presedinti de consilii judetene. Acestia au impus achitarea unor importante sume de bani sub forma de taxe de participare pentru un simpozion irelevant pentru activitatea institutiilor respective, sustine DNA.

Asupra unui alt grup de participanti - reprezentanti de societati comerciale in constructii - s-a exercitat constrangere morala prin aceea ca inspectorii de specialitate care le avizau lucrarile le transmiteau invitatiile de participare le solicitau apoi copia ordinului de plata.a

Taxele de participare au fost de 5 milioane de lei vechi pentru persoane fizice si 15 milioane de lei vechi pentru persoane juridice.

Banii stransi din taxe, in valoare de 67.463.972.430 ROL ar fi trebuit, potrivit legii, sa se constituie venituri la bugetul ISC care era institutie publica.

Insa, potrivit anchetatorilor, Irina Paula Jianu, cu sprijinul Dianei Gasparovici, incalcand prevederile legale, au dispus ca aceste taxe sa fie incasate direct de patru societati comerciale controlate de Bogdan Popovici si Ioana Popovici ( SC MEDIAGLOBE INVEST SRL, SC URBAN CONSULT SRL, SC AXA MANAGEMENT SRL, SC CONTUR MEDIA SRL).

I.S.C. nu a urmarit modul de utilizare a sumelor incasate din taxele de participare si nu a intocmit "Decontul de cheltuieli" astfel ca nici o cheltuiala efectuata pentru Trofeul Calitatii nu a fost decontata in mod legal, mai arata DNA.

Potrivit Directiei, societatile implicate in organizarea evenimentului au colectat taxele de participare si au subcontractat executarea serviciilor de organizare a simpozionului. Pentru acoperirea diferentei dintre suma incasata de la participanti si cheltuielile efectiv realizate, cele patru societati mai sus mentionate au incheiat contracte cu o alta societate, S.C. AROND S.R.L, controlata tot de Bogdan Popovici si Popovici Marina Ioana SC avand ca obiect in principal servicii de "conceptie" si "organizare".

Respectivele contacte erau menite sa justifice 92% din totalul cheltuielilor pentru o serie de servicii care in realitate nu au fost efectuate, precizeaza anchetatorii. Ulterior, pentru a se disimula provenienta banilor, prin operatiuni de spalare de bani (cesiune de actiuni, majorare de capital, contracte false de vanzari de terenuri si prestari servicii) desfasurate prin intermediul societatilor SC MEDIA ON SA, SC FORUM INVEST SA, Fundatia Invest, toate controlate de sotii Popovici, suma de 53.256.338.838 ROL a fost transferata din conturile firmei AROND SRL in cele ale SC Eurografica SRL.


Peste 33 de miliarde de lei vechi pentru fulare, caiete si brichete

Din aceasta suma, Mihail Cristian Vasile a platit, potrivit DNA, 33.841.734.455 de lei vechi, reprezentand contravaloarea materialelor de propaganda electorala (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea lui Adrian Nastase ).

"Pentru a disimula destinatia ilicita a banilor proveniti din organizarea simpozionului 'Trofeul calitatii in constructii' si pentru a ascunde infractiunea prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 retinuta in sarcina inculpatului Adrian Nastase, inculpatul Vasile Mihail Cristian a intocmit, atat personal cat si prin interpusi, documente comerciale si financiar-contabile false.

Sub aparenta unor cheltuieli efectuate cu activitati de publicitate pentru SC. Eurografica S.R.L., prin falsificarea inscrisurilor sus-mentionate, inculpatul Vasile Mihail Cristian a achizitionat, livrat si platit contravaloarea materialelor de propaganda electorala pentru inculpatul Adrian Nastase", se arata in comunicatul DNA.

Potrivit acestuia, in acelasi mod, Adrian Nastase a obtinut foloase necuvenite si de la S.C. VERTCON S.A Bacau (societate controlata de inculpata Irina Paula Jianu) in cuantum de 382.172.020 ROL, reprezentand contravaloarea unor materiale de propaganda electorala si alte cheltuieli efectuate in acelasi scop.

vezi mai jos Comunicatul DNA

Citeste mai multe despre Adrian Nastase dosar Trofeul Calitatii
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4303 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
42 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Oualele lui nastase

Nastase isi rezolva dosarele daca trece in tabara lui Geoana si se intelege cu Basescu referitor la maniera de purtare a campaniei electorale la prezidentiale.

 

 

pentru Koko pupa poala

Iar il pupi in c.. pe Base! Pai bai *** , daca nu-i fura voturile lui Bombo, acum matelotul tau freca puntea la Jilava , iar noi o ducem mult mai bine si ne si plimbam pe niscaiva autostrazi .Asa , acum ...ne pregatim sa votam o Constitutie care sa-l faca pe grobianul de la Cotroceni sa ne mai fure odata . Sa-mi zici daca mai vrei hirtie igienica!

 

 

Aoleu!

Si cu dosarul "flota" ce te faci? Or asta este exceptia care ar confirma regula?

 

 

sper

odata si odata acest porc gras nastase
sa plteasca si mi-as dori sal urmeze si porcul
tericeanuu

 

 

again

masonilor,va omor,taraturilor.

 

 

again

masonilor,va omor,taraturilor.

 

 

Buby 23

Ai ramas cam inurma scri iar cu i din i in interiorul cuvintelor.Pana se scrie asa cu a i din a si nu cum scri tu PINA.Ai ramas de caruta BUBY.

 

 

incepe distractia

daca nu as stii cum s-au petrecut lucrurile de fapt, as zice ca au dreptate. opinia mea este ca de fapt se cauta un mod de a constrange sau de a santaja pe nastase si pe cei din jurul sau. si culmea e, ca nu-mi e deloc simpatic nastase... deci sunt obiectiva.

cam asta ... jenant ...

 

 

Nu cred

De atatea ori a fost trimis in judecata (si nu numai el) dar nu s-a rezolvat nimic. Baietii buni, care au pus vartos umarul la distrugerea acestei tari, au avut cutitul si painea in mana; si-au facut legi justitiare separate, nu ii intereseaza ca le bate la usa procuratura pentru a fi perchezitionati. Domniile lor taie si spanzura ce nu le convine. Bivolaru,(fost PSD-ist) a delapidat 300 milioane de dolari. A fost la tribunal, in mars de sustinere a nevinovatiei acestuia, pana si cel mai mare vinovat de distrugerea Romaniei (iliescu). In final a primit 3 sau 5 ani de puscarie (daca i-a facut nu stiu). O muritoare de foame a primit insa aceeasi pedeapsa pentru o pasare furata. Cate oratanii se puteau oare cumpara cu ce a furat bivolaru? Vagoane intregi. Asa ca stati linistiti. Nu va pati nimic nastase.

 

 

DNA=TVCotroceni

Poate cineva sa-mi raspunda si mie la o intrebare: a existat un singur corupt care sa fi fost condamnat de aceasta...televiziune privata platita din banii prostimii - numita "DNA"?!
Sa nu cumva sa-mi veniti cu Temesan, ala cu Bancorexul, ca stie orice prost cum si'a scos parleala - tot din banii prostimii - la CEDO.

 

 

Acest dosar e partea a treia a telenovelei "Nastase la DNA"

Dupa cum se stie - chiar daca nimeni nu mai sufla vreo vorba - acest nou circ nu este decat reluarea, sub alt nume, a circurilor cu "Dosarul Zambaccian", respectiv cu "Dosarul bratarilor si termopanelor dacice".
Iar pe ansamblu, intreaga aceasta telenovela marinareasca nu'i decat replica (infractoru)lui Basescu la "Dosarul Flota" - regizat de procurorii (prim-ministru)lui Nastase.

 

 

asa sa fie

Sa dea bunul Dumnezeu sa ajunga un mare scriitor de vagoane.

 

 

Prima   1   2   3   Ultima

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor