Cum a negociat Nastase cu Putin rezolvarea problemei Tezaurului

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 23:52
5773 citiri
Cum a negociat Nastase cu Putin rezolvarea problemei Tezaurului

Adrian Nastase a negociat cu Vladimir Putin rezolvarea problemei tezaurului romanesc pe cale comerciala, sustine generalul Dumitru Prunariu, fost ambasador al Romaniei la Moscova in perioada mai 2004 si mai 2005, intr-un interviu.

Prunariu a declarat miercuri, in cadrul unui interviu acordat jurnalistului Mihnea Maruta, ca fostul premier Adrian Nastase a negociat cu preseditele rus la acea vreme Vladimir Putin problema tezaurului romanesc, insa lucrurile sunt mult mai complicate si mai complexe.

Potrivit lui Prunariu, Rusia ar fi dispusa sa rezolve aceasta problema, dar nu la nivel de state, ci printr-o "cale comerciala", de exemplu infiintand o banca prin care sa transfere Tezaurul, insa Romania n-a mai trimis niciodata lista solicitata de partea rusa, scrie jurnalistul Mihnea Maruta pe blogul personal.

"In chestiunea Tezaurului, problemele sunt mult mai complicate si mai complexe si nu tin atat de Federatia Rusa, cat tin si de noi. N-are rost sa va dau detalii, pentru ca problema este mult mai complicata... Eu am participat la intalnirea din iulie 2004 dintre primul nostru ministru de atunci, Adrian Nastase, si presedintele Putin. A venit in vizita oficiala, eu, ca ambasador, l-am insotit si am participat la toate discutiile oficiale. Domnul Nastase a pus problema Tezaurului", a declarat fostul ambassador.

Prunariu sustine ca Nastase i-ar fi spus lui Putin ca Romania vrea sa isi recupereze Tezaurul.

"Noi, ca Federatie Rusa, dorim sa scapam de toate aceste tare istorice. Pentru noi nu mai constituie o problema sau un obiectiv de a tine in Federatia Rusa ceva ce apartine altora. Dati-ne o lista cu ceea ce doriti si vom face cercetarile necesare si vom discuta problema", ar fi fostul raspunsul presedintelui rus, spusa de Prunariu.

Insa acea lista n-a mai ajuns niciodata la Moscova.

Partea rusa, deschisa rezolvarii problemelor istorice

"Din partea presedintelui Putin n-a fost un raspuns diplomatic. Atata timp cat un presedinte de stat, responsabil, face aceasta afirmatie, acea lista ar fi trebuit sa ajunga acolo. Acea lista nu exista la indemana delegatiei romane, atunci. Daca ar fi avut-o, ar fi dat-o. Sau, mai bine zis, exista o lista in limba franceza si nu era protocolar s-o dai in franceza presedintelui Rusiei. Era o lista care fusese prezentata la Consiliul Europei. Dar aceasta afirmatie a aratat ca partea rusa e deschisa rezolvarii oricaror probleme istorice", a mai spus acesta.

Prunariu sustine ca modul de rezolvare, insa, nu a fost agreat de partea romana, intr-o anumita faza.

"De acord sa rezolvam aceasta problema, suntem de acord ca exista, dar n-o putem rezolva la nivel de stat sau guvernamental, ci cautam alte cai de rezolvare", ar mai fi spus Putin.

Prunariu a mai precizat ca aceasta cale comerciala nu insemna un pret pentru Romania.

"Inseamna, de exemplu, a infiinta o banca, a-l transfera aici printr-o banca comerciala si a fi ulterior trimis Bancii Nationale, eventual. Deci, sub forma aceasta comerciala, nu a face comert cu Tezaurul. Sa nu intelegeti gresit: nu a face comert cu Tezaurul, ci a gasi o forma neguvernamentala de a rezolva aceasta problema.

Dar problema este la nivelul de decizie al altora, mult mai inalt decat mine sau ambasadorul de la Moscova, si urmeaza, intr-un fel sau altul, odata si-odata, sa se rezolve", a mai mentionat fostul ambasador.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Prunariu Nastase Putin tezaur, #negociere tezaur Romania Rusia, #Prunariu negociere Nastase tezaur , #stiri Adrian Nastase
Comentarii
Poza Gonzagues
Gonzagues
rank 5
Fără Terzaurul ROmaniei atâta cât timp vor mai fi la putere oranjgutanii fetizi,HOȚI,mincinoși,demagogi,iresponsabili și zoofili.