Deutsche Welle: O unica circumscriptie?

Joi, 14 Iulie 2011, ora 16:00
705 citiri
Deutsche Welle: O unica circumscriptie?

Fostul prim ministru Adrian Nastase a relansat dezbaterea despre votul romanilor din strainatate, aducand in sprijinul rezervelor sale un document al Comisiei de la Venetia.

Intr-un raport privind votarea in afara tarii, adoptat de Consiliul pentru alegeri democratice din cadrul Comisiei de la Venetia, se arata ca cei plecati in afara tarii nu pot pretinde imperativ sa li se acorde dreptul de a vota, scrie Deutsche Welle.

Potrivit Codului bunelor practici in materie electorala intocmit de Comisia de la Venetia, "dreptul de a vota si de a fi ales poate fi acordat cetatenilor care locuiesc in strainatate, fara a face din aceasta o obligatie de a garanta un asemenea drept".

Dezbaterea a fost relansata la nivel european de cazul functionarilor greci de la Consiliul Europei care au reclamat statul grec la CEDO din cauza ca nu au putut vota la alegerile din 2007.

Curtea nu le-a dat insa dreptate decat in parte, apreciind ca dreptul de vot la alegerile legislative pentru alegatorii aflati in strainatate nu trebuie interpretat in mod imperativ.

Citeste mai mult despre O unica circumscriptie? pe Deutsche Welle

#circumscriptie electorala unica, #vot romani strainatate, #comisia de la venetia , #stiri Adrian Nastase