Dosarul lui Adrian Nastase poate sa ne coste clauza de salvgardare?

Joi, 19 Iunie 2008, ora 17:10
2265 citiri
Dosarul lui Adrian Nastase poate sa ne coste clauza de salvgardare?

Reprezentantii PD-L considera ca dosarul Adrian Nastase va costa Romania activarea clauzei de salvgardare pe justitie, dar alti parlamentari vorbesc despre necesitatea unui vot fara influente interne sau externe.

Europarlamentarul PD-L Nicolae Vlad Popa sustine ca decizia Comisiei juridice de la Camera Deputatilor, de a recomanda neinceperea urmaririi penale pentru Adrian Nastase, a starnit reactii negative la Strasbourg si Bruxelles, scrie, joi, NewsIn.

Popa a aratat ca exista chiar posibilitatea impunerii unei clauze de salvgardare pentru Romania, odata cu raportul de tara pe justitie ce va fi intocmit in luna iulie. Potrivit lui Nicolae Vlad Popa, aceasta ar insemna inasprirea conditiilor pentru accesarea fondurilor europene.

Punctul de vedere al lui Nicolae Vlad Popa a fost sustinut si de europarlamentarii PD-L Dragos David, Constantin Dumitriu, Rares Niculescu, Maria Petre, Monica Iacob Ridzi si Marian Zlotea, care au considerat ca avizul negativ al Comisiei juridice a Camerei Deputatilor in cazul Nastase "aduce deservicii situatiei Romaniei, inainte de raportul de monitorizare privind justitia".

Pe de alta parte, deputatul PRM Lucian Bolcas considera ca problema activarii unei clauze de salvgardare poate fi pusa doar din perspectiva DNA, care a constituit un dosar politic in cazul lui Nastase. "Daca exista un semnal negativ, el a fost dat de DNA. Comisia juridica a constatat ca nu e vorba de o fapta penala, ci de o inscenare politica", a spus Bolcas.

Liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu, a precizat, pentru NewsIn, ca nu neaga faptul ca neinceperea urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase ar putea fi interpretata ca un semnal negativ la Bruxelles, dar a punctat ca si-ar fi dorit ca o astfel de misiune sa nu "apese" asupra Parlamentului si lucrurile sa se fi rezolvat in instanta.

Cat priveste votul in plen, Antonescu a mai mentionat ca va avea loc o discutie la grupul parlamentar, unde se va tine cont de recomandarea raportorilor PNL care au sustinut neavizarea inceperii urmaririi penale.

Deputatul PSD Victor Ponta a subliniat ca o influenta a deciziei Parlamentului Romaniei asupra raportului de tara nu se poate face. "Nu exista absolut nicio legatura nici pozitiva, nici negativa", a adaugat social-democratul, care a subliniat ca raportul de tara este scris deja si ca "este prost".

Victor Ponta nu s-a pronuntat asupra felului in care se va decide cum va vota PSD in plen.

Citeste si:
Ancheta DIICOT de la Rafinăria Vega Ploiești. Procurorii analizează dacă schimbă încadrarea juridică din înșelăciune, în delapidare
Ancheta DIICOT de la Rafinăria Vega Ploiești. Procurorii analizează dacă schimbă încadrarea juridică din înșelăciune, în delapidare
Procurorii DIICOT Ploieşti, care instrumentează dosarul de fals şi înşelăciune în care apar numele mai multor angajaţi ai companiei Rompetrol Rafinare, au în vedere o analiză pentru a...
Adrian Nastase, reabilitat în cazul celor două condamnări la închisoare. Fostul premier poate candida în alegeri
Adrian Nastase, reabilitat în cazul celor două condamnări la închisoare. Fostul premier poate candida în alegeri
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât marți, 7 decembrie, reabilitarea judecătorească a fostului premier Adrian Năstase, în cazul celor două condamnări pe care le-a suferit....