Editorial: Lui Nastase ii tremura genunchii

Autor: Cristian Mihai Chis
Miercuri, 17 Iunie 2009, ora 09:57
2723 citiri
Editorial: Lui Nastase ii tremura genunchii

Adrian Nastase isi cunoaste bine colegii. In materia dosarului in care s-a cerut aviz favorabil pentru inceperea urmaririi sale penale, are chiar certitudini, stie cate parale fac musteriii: aproape nici una.

Pe asta s-a bazat cand a jucat scena Balcanului, adica un ghem de figuri in cap cu pretentie de doxa si gura mare. Dar teribil de mestera manipulare, executata rapid, ca sa nu se prinda repetentii din Parlament.

Sunt convins ca in expozeul marimii sale, invartit in jurul unei pretinse nerespectari a Constitutiei, Adrian Nastase s-a bazat pe ceva foarte simplu: daca le spune colegilor, majoritatea inocenti in materie de drept, ca votand favorabil arata intregii tari ca nu respecta Legea fundamentala, si este inadmisibil sa faca erori pe care nu le-ar face nici un student de nota 5, le va stimula orgoliul.

Caci, trebuie sa o recunoastem, a fost siret, discursul a fost construit pentru urechile poporului de la televizor, care auzea intr-una: "un om de bun simt, chiar daca a terminat o scoala de tinichigiii, tot ar putea sa inteleaga ca articolul 147 din Constitutie spune ca deciziile CCR se aplica doar pe viitor". Cum ar veni, e elementar, nu ne putem face de rusine. Iar atat telespectatorul, cat si parlamentarul se dovedeau a fi prosti daca achiesau, unii sentimental dar fara lege, altii cu lege, dar sentimental, la cererea Parchetului.

Mai sa-l crezi, daca nu citesti taman din materia la care face Nastase trimitere. Sa recapitulam. In 13 august 2008, Parlamentul a votat impotriva avizului de incepere a urmaririi penale, invocand propriul Regulament, care impunea doua treimi din optiuni pentru o asemenea speta. Curtea Constitutionala a stabilit insa (Decizia 989 din 1 oct. 2008) ca e suficient votul majoritatii membrilor unei Camere.

Ceea ce avem acum este alt Parlament, cu un regulament care respecta Decizia CCR, care, potrivit Constitutiei, opereaza pentru viitor. Si cum nicaieri nu se afirma ca procurorul general nu poate cere un nou vot in acelasi dosar - daca ar exista o asemenea norma, parlamentul s-ar substitui instantei - exact asta a facut Codruta Kovesi.

Doar ca de aceasta data, jumatate plus un deputat erau mai usor de adus la numitor comun. Motiv pentru care Nastase a invocat treburile de mai sus, dar si un aviz favorabil lui, dat de Comisia juridica. Aviz fara nici o valoare, potrivit legii, care stabileste plenul drept autoritate decizionala. Doar ca loazele din Legislativ au fost naucite, prin urmare n-au dus procedura pana la capat. In acelasi timp, au amanat proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Avem un dosar, cum procedam? Spre deosebire de fraierii care ajung la proces fara sa treaca printr-un for nu lasa Justitia sa opereze, in ciuda Constitutiei, care stabileste ca nimeni nu este mai presus de lege, Parlamentul naruie din nou ocazia lui Nastase de-a ajunge in fata instantei spre a constata ca procurorii nu au probe.

Si cum se cheama un om care se agata cu dintii de colacul de salvare oferit cu generozitate de tara unde barosanii sunt pupati in cur, iar omul de pe strada primeste acolo un picior? Se cheama ca ii este teribil de frica.

Citeste si:
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Nicușor Dan acuzat că nu a solicitat subvenționarea gigacaloriei pentru București. Ministrul Finanțelor: ”Face meciuri, ping-pong pe Facebook”
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, marţi seară, 30 noiembrie, că nu a făcut nicio solicitare din partea primarului general Nicușor Dan privind subvenţia la gigacalorie....
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Reacția PNL la anunțul lui Marcel Ciolacu privind eliminarea cotei unice: ”Am arunca mediul de afaceri în aer”
Deputatul liberal Cristian Băcanu a transmis marți, 30 noiembrie, că eliminarea cotei unice de impozitare este imposibilă cât timp PNL este la guvernare. Măsura ar încuraja munca la negru...