Editorial: Sobolanii

Autor:
Joi, 14 August 2008, ora 09:21
2422 citiri
Editorial: Sobolanii

Imi era dor de Adrian Nastase in ultima perioada, si cand spuneam asta dadeam expresie dorintei de-a vedea la lucru un guvern bun. Eram satul de incompetentii care gestioneaza astazi tara. Si explicam prietenilor ca aia, nasoii, furau pana-i durea brandul, dar cand munceau, munceau. Iar prietenii imi dadeau dreptate.

Ne distram de aparitiile lui Adrian Nastase pe la DNA si ne hlizeam constatand ca omul nu-si pierde umorul in nici o situatie. Si atunci cand tipa, referitor la dosarul penal, ca e o facatura politica, nu-l bagam in seama. Stiam ca e un joc si ne gandeam ca in sfarsit, in tara asta are cineva puterea de-a-i intreba de sanatate pe demnitari.

De-abia astazi, cand am vazut ca sobolanii, cand e vorba sa le inunde canalele, fac un singur trup si isi construiesc aripi, mi-am adus aminte de sentimentele pe care le incercam in timpul guvernelor pesediste.

Il antipatizam pe Adrian Nastase din toata inima, si erau foarte putini ziaristi care-l lingeau in fund. De regula, o faceau din interese de publicitate, deoarece premierul rasucea dupa bunul plac banii guvernamentali. Si - se pare ca uitasem - nu numai pe aia.

Cum sa scrii "cojones" in romaneste fara sa li se zburleasca parul pe spinare pudicilor? Scrii "oua", ca tot i-a invitat Adrian Nastase pe colegi sa i le numere. Si acum i le-au numarat. Are peste tot. Ca plin de bilute se cheama ca este deputatul PSD de vreme ce nu poate nimeni infinge cutitul in ele, sa i le indese in gat. Si asa, bulbucos, isi arunca privirea pe deasupra tututor, cu mijlociul ridicat. Gura!

Barbatia, insa, nu se masoara in asta. Mai inseamna curaj, mai inseamna vitejie. Adica exact ceea ce i-a lipsit lui Adrian Nastase in aceasta perioada. Si nici nu avea cum sa demonstreze curaj, de vreme ce-i tremurau nadragii pe el ca unui membru al unei gasti de cartier prins pe teritoriul care nu-i apartine.

Iar ceilalti, cei 150 de sobolani care au votat impotriva avizarii cererii de incepere a urmaririi penale, au simtit la fel. Sunt 150 de deputati care se tem ca ar putea incapea pe mainile procurorilor.

Daca in Romania ar mai exista constiinta civica, si ar fi mai puternica decat lehamitea, oamenii s-ar muta din acest moment in strada. Ar paraliza economia (stiu ca suna inconstient, dar suntem pe taramul iluziilor, unde totul este permis, chiar si nebunia) si ar soma sobolanii sa faca sesiune extraordinara, pentru a relua votul si a permite procurorilor sa ceara judecatorilor sa se pronunte.

L-ar inconjura pe Mircea Geoana si i-ar trage cate doua perechi de palme, pentru a-l intreba la ce s-a referit cand l-a apostrofat pe Traian Basescu, la Cotroceni, ca n-a depolitizat Justitia.

Apoi le-ar striga sobolanilor sa abroge Legea raspunderii ministeriale, sau daca nu, sa adopte acte normative similare pentru toate categoriile profesionale. Iar in haosul care s-ar naste, evident ca n-ar mai fi vorba despre Justiei. Dar oricum, pe usa pe care scrie "Justitie" scrie, de-acum, "inchis".

Cristian Mihai Chis

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Adrian Nastase, #Miron Mitrea, #dosare, #barbatie, #Justitie , #stiri Adrian Nastase