Motivarea deciziei din dosarul "Zambaccian", de la Curtea Constitutionala

Luni, 30 Iulie 2007, ora 16:34
1843 citiri

Curtea Constitutionala explica, in motivarea deciziei de neconstitutionalitate din dosarul Zambaccian, de ce Adrian Nastase sau orice alt fost ministru nu poate fi cercetat penal fara avizul Parlamentului sau al Comisiei speciale de la Cotroceni, pentru fapte savarsite in timpul mandatului.

Curtea Constitutionala considera "aleatoriu" criteriul prin care se face distinctie intre fosti si actuali membri ai Guvernului in privinta cercetarii lor penale, se arata in motivarea prin care ancheta in dosarul Zambaccian care il priveste pe Adrian Nastase a fost declarata neconstitutionala.

"Exceptarea fostilor membri ai Guvernului din Legea 115 din 1999 privind raspunderea ministeriala de la procedura speciala, prevazuta pentru membrii Guvernului, potrivit unui criteriu aleatoriu, stabilit in functie de momentul declansarii procedurii in timpul mandatului sau dupa incetarea acestuia, constituie o incalcare a principiului de tratament consacrat de articolul 16, aliniatul 1 din Constitutie", se arata in motivarea magistratilor Curtii.

Curtea Constitutionala a mai retinut ca, daca un membru si un fost membru al Guvernului se gasesc in situatii juridice diferite, in ambele cazuri, angajarea raspunderii penale intervine ca urmare a savarsirii unor infractiuni in exercitarea mandatului.

Or, Legea privind responsabilitatea ministeriala, mai retin magistratii CCR, "instituie o masura de protectie a mandatului exercitat de membrii Guvernului, avand deci caracterul obiectiv al unei garantii constitutionale de ordin procedural, menite sa ocroteasca interesul public, si anume realizarea actului de guvernare prin exercitiul mandatului".

Legea raspunderii ministeriale prevedea, pana in 2005, aceeasi procedura in cazul urmaririi penale atat a actualilor cat si a fostilor membrii ai Guvernului. La initiativa fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, Parlamentul a adoptat modificarea legii in sensul ridicarii pierderii imunitatii pentru fostii membri de Guvern.

Potrivit legii modificate, acestia puteau fi urmariti penale fara acordul Parlamentului sau al unei Comisii speciale de la Cotroceni.

Citeste si:
Florin Cîțu: Voi cere o analiză despre cum ne-am pregătiti de valul 4 VIDEO
Florin Cîțu: Voi cere o analiză despre cum ne-am pregătiti de valul 4 VIDEO
Premierul Florin Cîțu, aflat într-o vizită oficială la Sinaia, spune că va cere o anchetă despre cum a fost pregătit valul 4. ”Este anormal și cineva trebuie să răspundă pentru...
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Ludovic Orban: „Eu nu pot să cred că preşedintele României a pus mâna pe telefon să-l sune pe un preşedinte de filială să-i spună «sprijină-l pe Cîţu»"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că unii preşedinţi liberali de filiale judeţene transmit mesajul că preşedintele României îl sprijină la alegerile interne ale PNL din...
Sursa: Ziare.com