Nastase: Romania risca sa devina un urias bazar unde se vand functii publice

Duminica, 24 Ianuarie 2010, ora 17:15
2465 citiri
Nastase: Romania risca sa devina un urias bazar unde se vand functii publice
Foto: nastase.wordpress.com

In interventia sa la reuniunea organizata vineri de Institutul "Sincai", Adrian Nastase a vorbit pe larg despre modul in care vede perspectivele social-democratiei romanesti, avertizand asupra faptului ca Romania risca sa devina "un urias bazar in care se cumpara si se vand functii publice, demnitati, grade profesionale".

"PSD trebuie sa construiasca un ascensor social diferit de cel care a functionat in perioada celor 20 de ani de tranzitie. Munca si incurajarea initiativei, iar nu specula si relatiile clientelare trebuie sa constituie motoarele principale care pun in miscare ascensorul social. Societatea romaneasca trebuie sa isi stabileasca ierarhii ale valorilor, criterii ale meritelor si utilitatii sociale. Mesajul nostru cu valoare etica trebuie sa fie acela ca nu se poate cumpara orice avand bani.

Suntem in favoarea unei economii de piata, dar nu a unei societati de piata. Romania nu poate deveni un urias bazar in care se cumpara si se vand functii publice, demnitati, grade profesionale si, in general, tot ceea ce trebuie obtinut prin munca si efort. Nu aceasta este societatea in care dorim sa traim", a declarat Nastase in discursul sau publicat duminica si pe blog.

Romania are nevoie de parlament bicameral

Pe de alta parte, in opinia posibilului viitor presedinte al PSD Parlamentul bicameral ar trebui mentinut, chiar daca poporul si-a exprimat ferm si explicit dorinta de a se trece la un Parlament unicameral, prin referendumul din 22 noiembrie.

"In statele de marime medie si mare si care au vocatie democratica, sistemul parlamentar are o organizare bicamerala, aceasta fiind, totodata, o garantie impotriva manifestarilor tiranice, fie ca este vorba de cele venite din partea unei persoane sau a unui partid care aspira sa controleze intreaga scena politica. Doar in 'democratiile sultanale' parlamentele sunt institutii fara putere, aflate de facto sub controlul sefului statului. Pentru un stat membru al Uniunii Europene, nu poate fi acceptata reducerea parlamentului la un rol pur decorativ", a mai sustinut Nastase in interventia sa.

Ne-am diluat identitatea folosind gramatica de dreapta pentru a exprima idei de stanga

Fostul premier, in prezent presedinte al Consiliului National PSD, a explicat care este in viziunea sa diferenta dintre acest partid si celelalte formatiuni politice, in contextul in care aliantele incheiate in ultimii ani au condus la o confuzie puternica in randul electoratului.

"Marea noastra problema din ultimii ani a fost aceea ca am acceptat sa ne diluam identitatea, folosind adesea gramatica politica a ideologiilor de dreapta, pentru a exprima idei de stanga. Nu mai este clar ce inseamna a fi social-democrat, liberal, crestin-democrat, ecologist. Partidele incearca sa fie cate putin din fiecare si sfarsesc prin a nu mai fi nimic. Rezultatul a devenit inevitabil: confuzia valorilor si a reperelor", recunoaste cu luciditate Nastase, explicand apoi succint ceea ce ar trebui sa diferentieze PSD de celelalte partide.

"In conditiile in care atat social-democratii cat si liberalii sau crestin-democratii au ca punct comun acceptarea democratiei reprezentative si a economiei de piata, pentru noi, stanga romaneasca, munca trece inaintea capitalului, statul inaintea pietei, societatea inaintea individului, solidaritatea inaintea concurentei (ca sursa a excluderii), drepturile omului inaintea securitatii, pacea inaintea razboiului, negocierea prevaleaza in fata conflictului", sustine el.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Nastase stanga romaneasca, #Adrian Nastase parlament unicameral, #Adrian Nastase partid stanga , #stiri Adrian Nastase