Nastase: Taubman nu a procedat corect

Vineri, 16 Noiembrie 2007, ora 12:54
1276 citiri
Nastase: Taubman nu a procedat corect

Fostul premier Adrian Nastase scrie pe blogul sau ca ambasadorul SUA, Nicholas Taubman, ar fi trebuit sa-si prezinte obiectiile legate de legislatia penala romana direct autoritatilor, criticand demersul acestuia de a face declaratii despre problemele din Romania in plina campanie electorala.

"Cred ca atunci cand un guvern strain (nu intereseaza parerile personale ale ambasadorilor) are de transmis un mesaj, acest lucru se face direct la institutiile statului unde ambasadorul este acreditat, nu prin presa si nu in timpul campaniilor electorale", sustine Nastase pe pagina sa web.

El a invocat un argument, pe care l-a invocat si Ion Iliescu joi seara, intrebandu-se cum ar fi reactionat alta tara intr-o situatie similara.

"Ma gandesc care ar fi fost reactia Parlamentului francez daca ambasadorul american la Paris ar fi facut comentarii in legatura cu activitatea legislativa a Parlamentului. Sau la reactia Congresului american daca ambasadorul francez ar fi facut o astfel de declaratie!", adauga deputatul PSD.

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, joi, la Antena 3, ca declaratiile ambasadorului SUA despre sistemul juridic roman sunt "impardonabile" pentru un diplomat si ca nici ambasadorii sovietici nu-si permiteau sa faca asemenea aprecieri despre Romania.

"Am vazut ca presedintele Camerei a avut o reactie... Cred ca ambasadorii ar trebui sa stie sa-si pastreze statutul, sa nu se amestece, chiar daca au pareri", a apreciat Iliescu.

Atat Adrian Nastase ca premier, cat si Ion Iliescu, pe cand ocupa functia suprema in stat, au avut in timpul mandatelor lor relatii tensionate cu ambasadorii americani.

In 2003, Nastase a replicat criticilor lui Michael Guest, ambasadorul SUA, despre escaladarea coruptiei in Romania, spunand: "Daca e o problema, spuneti cine e ala corupt. Ne tot plimbam cu coruptia in gura. O scoatem afara din tara, o intoarcem, ne tot jucam cu povestile astea si nu are rost. Exista o placere masochista pentru lucrurile astea. Poate au cei de la SICOMED un medicament pentru asa ceva".

Tot ca raspuns la criticile ambasadorului Statelor Unite, Adrian Nastase a spus in alt context ca "in calitate de prim-ministru, nu dau informatii unor ambasadori la Bucuresti".

Ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman, s-a declarat, joi, ingrijorat de modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala si a afirmat ca Parlamentul ar trebui sa nu mai intimideze si sa nu incrimineze presa, cu referire directa la reactiile virulente impotriva difuzarii de catre televiziunea publica a inregistrarii cu Decebal Traian Remes.

In SUA, donatorii importanti sunt rasplatiti cu ambasade

Citeste si:
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Premierul Cîțu face cadou Bisericii Ortodoxe Române imobilul Schitului Darvari și Ferma Vlăsiei, în sedința Guvernului de mâine
Guvernul condus de Florin Cîțu dorește trasmiterea în mod gratuit, prin hotărâre de Guvern, a două imobile aflate în prorietatea statului către Biserica Ortodoxă Română. În nota de...
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Vlad Voiculescu: ”România a comandat iraţional vaccinuri şi a ajuns în situaţia de a vinde şi dona mai multe decât orice altă ţară din Europa”
Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu afirmă că ancheta DNA cu privire la vaccinurile cumpărate de România este bine-venită, întrucât ţara noastră a comandat iraţional...
Sursa: Ziare.com