Presa de azi: Nastase a castigat Congresul mic

Vineri, 12 Martie 2010, ora 07:26
1877 citiri
Presa de azi: Nastase a castigat Congresul mic
Foto: Arhiva

Meciul dintre Nastase si Nichita a fost castigat de Iliescu, scrie vineri Gandul.

Retras din toate functiile de partid, Ion Iliescu a luat din nou in maini fraiele unei sedinte de alegeri in PSD.

La Consiliul National, Iliescu l-a desfiintat pe contracandidatul lui Nastase, a criticat in stanga si in dreapta si a primit aplauze la scena deschisa.

Adrian Nastase s-a confruntat, joi, cu Gheorghe Nichita pentru functia de presedinte al Consiliului National PSD, forul partidului care coordoneaza "ministerele" din umbra ale partidului. Unul dintre cei care l-au sprijinit pe acesta in competitie a fost presedintele PSD, Victor Ponta.

Gheorghe Nichita a avut, la randul sau, o sustinere destul de puternica la nivelul organizatiilor judetene. Surse interne ne-au declarat ca, inaintea votului, liderul de la Olt, Ion Toma, calculase ca in favoarea lui Nichita se vor pronunta pana la 460 de delegati.

In plus, cu ocazia sarbatoririi unei zile onomastice, o parte dintre sefii organizatiilor care l-au sustinut pe Nichita s-au intalnit, in seara de dinaintea Consiliului National, la un restaurant din Bucuresti. Ei si-au evaluat sansele chiar impreuna cu fostul presedinte al partidului, Mircea Geoana, care a recunoscut ca a participat la intalnire.

Romania Libera: Adrian Nastase preia, de facto, sefia PSD

Adrian Nastase a castigat detasat cursa pentru presedintie a Consiliului National al PSD cu 408 voturi "pentru" fata de cele 219 obtinute de primarul Iasiului, Gheorghe Nichita.

Adrian Nastase este pe cale sa devina astfel cel mai puternic om din partid dupa presedinte. Atributiile sale merg de la incheierea de aliante politice la confirmarea eventualilor ministri. In plus, Victor Ponta ii poate delega atributii suplimentare.

Discursurile despre ideologia partidului si face-liftingul la care ar trebui supusa legea fundamentala a statului i-au plictisit de moarte pe cei 751 de delegati PSD adunati joi la Bucuresti de prin toate colturile tarii pentru a alege presedintele Consiliului National.

Bufetul din hol, socializarea si glumitele politice au fost mult mai interesante pentru pesedistii din teritoriu. Promenadele "excursionistilor", asa cum i-a numit Ion Iliescu, l-au iritat insa pe "dirigintele" Adrian Nastase, preluandu-si deja atributiile. "Am o rugaminte, nu s-a dat recreatie", s-a adresat el ironic chiulangiilor.

In lipsa suspansului si a jocurilor de culise cu miza precum cele de la congres, votantii au preferat relaxarea si lobby-ul la mai-marii de la Bucuresti pentru diferite proiecte din teritoriu

Evenimentul Zilei: Adrian Nastase, premier in guvernul baronilor locali

Pentru a se mentine in conducerea PSD, Adrian Nastase le-a oferit liderilor judeteni functii de ministri virtuali in cabinetul din umbra al partidului.

"La PSD este o boala: boala functiilor si a structurilor stufoase." Acest diagnostic pus joi de Ion Iliescu ii era foarte bine cunoscut si lui Adrian Nastase, care a speculat boala PSD-istilor pentru a se mentine la varful partidului. El le-a oferit cu nemiluita baronilor locali, in schimbul sustinerii pentru presedintia Consiliului National, functii de ministri virtuali intr-un cabinet din umbra al PSD-ului aflat in opozitie.

In acest fel, Nastase a reusit o revenire spectaculoasa in partid, castigand in fata lui Gheorghe Nichita, care era favorit cu o zi inainte la sefia Consiliului National.

Nastase si-a luat in serios rolul de "premier din umbra", chiar inainte de a fi reconfirmat in functie, si a venit cu schema viitorului "cabinet". Pe lista lui cu "ministri din umbra" au fost trecuti o parte dintre colaboratorii sai, dar in special baronii locali ai partidului.

Liderii judeteni, de sprijinul carora avea nevoie la Consiliul National, au fost momiti cu functii si amagiti cu promisiunea ca vor ajunge ministri. Tintele lui Nastase au fost baronii care nu au reusit sa obtina functii de vicepresedinti. Astfel, piesele de rezistenta din guvernul virtual al lui Nastase sunt liderii de organizatii cu multi delegati in Consiliu, deci cu multe voturi.

Astfel, Nicusor Constantinescu, presedintele CJ Constanta si locotenentul lui Radu Mazare, ii face concurenta din umbra Elenei Udrea la Dezvoltare Regionala si Turism. Seful PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, a primit Mediul de afaceri si IMM.

Jurnalul National: Nastase a castigat Congresul mic

Adrian Nastase a obtinut din nou functia de presedinte al Consiliului National al PSD, dupa o sedinta maraton, care nu a fost lipsita de emotii. Contracandidatul sau, vicepresedintele Gheorghe Nechita, a avut sustinerea unor lideri importantti ai PSD, ca Marian vanghelie, Mariuan Oprisan sau Ilie Sarbu, si, neoficial, chiar si pe a presedintelui Victor Ponta, despre care se vorbea in partid ca nu ar dori sa mai fie perceput ca elevul lui Adrian Nastase.

De altfel, Nechita a avut grija in discursul sau sa aminteasca de aceasta relatie intre Nastase si Ponta, spunand ca Victor Ponta nu are nevoie de "tutori", ci de "parteneri". "Congresul din 20 februarie a dat un semnal clar de schimbare prin alegerea lui Ponta. Aceasta schimbare trebuie sa duca partidul pe drumul cel bun, sa-l pregateasca pentru urmatoarele runde de alegeri.

Congresul ca aratat ca partidul doreste o noua echipa de conducere, cu alta imagine, o echipa pragmatica, validata in bataliile electorale din teritoriu, unita in jurul unui lider tanar si ambitios, care are nevoie de parteneri, si nu de tutori", a spus candidatul la sefia Consiliului National.

Si fostul presedinte al PSD, Mircea Geoana, a tinut sa faca lobby anti-Nasase, spunand de la microfonul Consiliului ca nu e bine "sa pui vin nou in burduf vechi": "Eu nu am sa fac recomandari de vot la Consiliul National, nu mi-am permis niciodata sa faca asta intr-un for de partid. Am o opinie personala, asa cum spune si Biblia, sa nu pui un petic nou la haina veche sau sa nu pui vinul nou in burduf vechi, dar astea sunt chestiuni de natura personala".

Cotidianul: Adrian Nastase a fost reales presedinte al Consiliului National al Partidului Social Democrat

Nastase a purtat, pe durata reuniunii de joi, o cravata de culoare violeta, primita cadou de la premierul spaniol.

"Suntem la inceputul unei perioade complicate.Noi trebuie sa gasim raspunsurile pentru aceste vremuri complicate, de care va depinde viitorul nostru la urmatoarele alegeri. Distractia s-a incheiat. Trebuie sa trecem la treaba.

Sefii departamentelor PSD sunt chemati la sedinta, vineri. Il felicit pe Gigi Nichita. Aceasta competitie a capatat mai mult sens si datorita candidaturii sale. Il asigur de prietenia mea si il felicit pentru ce a facut la Primaria Iasilor. Le multumesc si celor care nu -au votat ", a declarat Nastase dupa validarea oficiala a rezultatelor.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Adrian Nastase congres mic, #Nastase reales, #Nastase Consiliu National , #stiri Adrian Nastase