Basescu, pe urmele lui Nastase (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 02 Februarie 2013, ora 23:51
10631 citiri
Basescu, pe urmele lui Nastase (Opinii)

Traian Basescu a reusit sa castige alegerile in fata lui Adrian Nastase in 2004 si pentru ca a speculat si insistat enorm pe imaginea de patron al coruptiei si mafiei pe care o reprezenta premierul de atunci.

A incurajat barfele care ne ingrozeau de ura la adresa lui "Nastase, patru case", precum cele despre miliardul de euro si controlul cvasi-general pe care fostul premier il detinea asupra tarii. Tepele din Piata Victoriei nu au mai gazduit pana la urma "sistemul ticalosit", ci doar pe Adrian Nastase si alti cativa pestisori mai mici.

Marea coruptie a fost apoi mereu zgandarita, tachinata si incoltita doar acolo unde ea nu se invartea in jurul nucleului dur al Puterii. Sa nu uitam nicio clipa de cum a fost mereu albita Elena Udrea si cata grija au avut magistratii sa dea de fiecare data cand a fost nevoie "neinceperea urmarii penale" si, daca ar fi sa credem unele surse, chiar sa faca disparute cateva probe din dosar.

S-a intamplat in cazul ALRO, unde pe langa Elena Udrea, nume precum Stolojan si Cocos conduceau in stenograme pana pe biroul prezidential al lui Traian Basescu.

Daca tot a venit vremea bucuriei pentru unii care au auzit ca Nastase a inceput sa isi numere singur gainele si ouale, ca sa vada daca are de unde plati prejudiciul catre ISC, sau il va lasa mana lunga a justitiei si fara celebrele case, dupa ce l-a deposedat si de onoare, libertate si demnitate - sa nu uitam niciodata motivarea sentintei eliberata de completul de judecata care l-a condamnat pe Adrian Nastase.

In punctele esentiale, ea spune ca sentinta a fost data in baza probelor "indirecte", intrucat ar fi fost imposibil ca condamnarea sa fie facuta datorita celor directe, si ca Adrian Nastase trebuia dat exemplu negativ:

"exemplul inculpatilor (...) trebuie sa reprezinte un puternic semnal de alarma in primul rand pentru toti reprezentantii clasei politice din Romania cu mesajul ca ei nu sunt mai presus de lege, ca faptele penale si, in particular, cele de coruptie, pe care intentioneaza sa le comita, nu vor ramane nesanctionate (...)".

Circularitatea din sofismul de mai sus este evidenta. Altfel spus, lucrurile au stat asa: desi nu am avut probe sa il putem condamna asa cum sunt infractorii condamnati peste tot in lume, in sistemele juridice puternice, noi a trebuit sa ne pronuntam astfel pentru ca altfel nu am fi devenit credibili. Deci, credibilitatea si increderea in justitie nu isi au sursa in modul in care se face dreptate, ci in rezultatele finale, care trebuie sa iasa precum productia la orzoaica inainte de '89.

In cazul asta, daca tot vorbim de "probe indirecte", sa privim putin spre ultimul raport prezentat de Curtea de Conturi in Senat. Aflam de acolo ca in ultimii patru ani s-au facut praf peste 900 de milioane de euro, prin intermediul administatiei locale si centrale. Aici avem probe indirecte cu duiumul. Terenuri de fotbal in panta, piscine in sate parasite, sali de sport in localitati populate doar de batrani, parcuri in padure si partii de schi pe bolovani si telecabine care sfarsesc in blocuri.

Sunt sute de probe directe si indirecte, dupa pofta si bunul plac al inimii procurorilor. Doar ca ele tin de ministerele cele mai bogate care au fost conduse de persoane dragi omului care a promis moartea sistemului ticalosit si corupt. E vorba despre Udrea, Boagiu, Anastase - ca se le amintim doar pe cele trei gratii niciodata deranjate, nici macar din curiozitate, de vreun procuror dornic sa verifice unde si cum s-au scurs miliardele pe dealurile patriei.

Potrivit ultimului raport MCV al CE pe justitie, in functie de disponibilitatea celui care interpreteaza anumite pasaje, aceste cateva intrebari ar putea fi considerate drept un atac (sau macar o intimidare) la adresa justitiei in general. Dar o intrebare nu va putea fi niciodata privita astfel decat de un regim totalitar. Iar daca asteptarile vor fi si ele privite ca amenintari, atunci mai bine sa renuntam de pe acum sa mai speram sa recuperam vreun euro din miliardul praduit in ultimii patru ani.

Daca e sa ne gandim si la numele care s-ar putea face vinovate de parjolul statului in perioada in care austeritatea era predicata doar saracului, s-ar putea sa ne incadram la conspiratii impotriva ordinii si sigurantei statului si Uniunii Europene.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Adrian Nastase condamnat, #Adrian Nastase executat silit, #Traian Basescu raport justitie , #Traian Basescu