De ce zambeste Nastase de dupa gratii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 12:00
11914 citiri
De ce zambeste Nastase de dupa gratii
Foto: Realitatea Tv

Pentru ca stie ce a lasat in urma. Privind la emulatia cvasi-generala pe care a reusit sa o starneasca in jurul sau, dupa tentativa nereusita de a-si lua viata, Adrian Nastase pleaca impacat spre penitenciar.

Circul provocat de condamnarea sa si apoi de evenimentele din Zambaccian i-au redat increderea in viata si in viitor. Chiar de nu va mai fi niciodata ce a fost, desi viata in Romania pare mai misterioasa decat potecile Domnului, stie ca partidul, oamenii si tara nu i-au dat drumul nicio clipa.

A simtit zidul pe care partidul l-a ridicat in jurul sau. L-a incalzit solidaritatea camarazilor care au facut tot ce au stiut si au putut mai bine sa il transforme intr-un erou national. Strigatele bocitoarelor de la televizor impotriva dictaturii lui Traian Basescu l-au miscat profund, stiind prea bine ca un simplu gest de-al sau a declansat toata aceasta nebunie de proportii cosmice.

Si daca Romania intra in faliment zilele astea, stirea nu ar fi interesat pe nimeni. La asa impact, cum sa nu zambesti cu o aroganta la care nici nu visai in vremurile cele mai bune din trecut?

Un zambet vag, concentrat in ochi si distribuit apoi pe toata suprafata fetei. O expresie de invigator, ai fi tentat sa spui, daca nu ai sti prin ce a trecut omul ala in ultima saptamana. Si totusi. E ca si cum ar spune fiecarui privitor ca nimic si nimeni nu il poate frange aici, in Romania, si oriunde in lume. Ca doar el insusi este stapan pe viata si destinul sau.

Zambeste pentru ca stie ca mostenirea sa cea mai de pret, spiritul sau si invataturile sale vor cuceri terenul pierdut in ultimii ani.

Adrian Nastase ar putea zambi si pentru ca stie ca mostenitorul testamentului sau politic, Victor Ponta, a reusit intru-un final sa isi depaseasca mentorul. Razboiul sau cu Traian Basescu ii oblojeste rana condamnatului Nastase Adrian.

Forta cu care PSD a revenit pe scena politica e o garantie ca viitorul zambeste si el. Fostul premier stie ca le-a lasat pionierilor sai cea mai redutabila arma cu care sa lupte impotriva marelui tiran de la Cotroceni - emotia publica in fata unui gest in premiera printre politiceni - sinuciderea provocata de un sistem si mai corupt decat cel patronat de el odata.

Cu acest mesaj subliminal PSD va lovi in Traian Basescu pana dictatorul va fi doborat din dealul Cotrocenilor. Deja Victor Ponta l-a comparat pe presedinte cu Nicolae Ceausescu, afirmand ca doar fostul scelerat nu a vrut sa renunte de buna voie la putere si a trebuit sa-i fie smulsa de popor cu sange din maini.

Cum sa nu zambesti cand vezi ce turnura minunata a luat viata? Cum sa nu zambesti cand vezi ca viata iti rade in fata si viitorul e mai luminos decat gloriosul trecut?

Nu stiu daca Adrian Nastase e impacat cu soarta, cu umilinta condamnarii, cu rusinea unei sinucideri ratate. Dar stiu ca zambetul sau de pe targa care l-a dus in spatele gratiilor ma face sa privesc la ce forte uriase s-au strans in jurul durerii sale.

Este intr-un fel reeditarea confruntarii din 2004 dintre fostul premier si actualul presedinte, reluata din acelasi punct. Putin adaptata, dar parca etern valabila: ce blestem o fi pe romanii astia de trebuie sa aleaga mereu intre cele doua fete ale aceluiasi rau la fel de mare?

Ironia din zambetul lui Adrian Nastase e pentru cei care au uitat deja trecutul si se pregatesc sa isi imbratiseze cu doua maini iluzia schimbarii. Uitand ca, totusi, in spatele rictusului lui Nastase se ascunde si dreptatea la care au visat atata pana acum.

Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
#Adrian Nastase condamnat inchisoare, #Nastase impuscat sinucidere spital, #Nastase Trofeul calitatii, #Traian Basescu alegeri 2004 , #Traian Basescu