Diferenta dintre "mafia" lui Nastase si cea a lui Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 30 Martie 2010, ora 16:18
8638 citiri
Diferenta dintre "mafia" lui Nastase si cea a lui Basescu

Pe vremea lui Nastase, impresia lasata romanilor de catre guvernul condus de fostul premier era ca toate "mizeriile" pe care le facea "seful" si acolitii sai erau ascunse, nu se petreceau la vedere, de ele stiau doar "initiatii".

Tot ce era mai rau atunci se petrecea ascuns, niciodata la vedere. Marile tunuri din perioada 2000 - 2004 se banuiau doar, erau soptite in redactii, se barfeau pe strada si se comentau in redactii, rar in presa.

Ministrii Cabinetului Nastase erau doar priviti cu suspiciune, banuiti de coruptie, iar seful lor era suspectat ca ar fi adunat miliarde, insa niciodata nimeni nu a venit cu o dovada clara, nimeni nu a recunoscut nimic, iar in justitie nici pana acum nu a fost gasit nici macar un singur vinovat pentru fraudele si coruptia "colosala" din acea perioada.

Nici Nastase, nici Mitrea, nici Dan Ioan Popescu nu au avut tupeul sa vina si sa isi recunoasca vreo vina, pentru ca apoi sa se ne priveasca detasat.

Toate suspiciunile pe care le-a adunat Nastase de-a lungul anilor au ramas si acum, ca si atunci, doar la nivelul barfei, zvonului si comentariului opiniei publice.

Diferenta dintre "sistemul" lui Nastase si cel al lui Basescu consta tocmai in modul de manifestare a celor "banuiti" si "suspicionati" in fata poporului.

Ceea ce se petrece in Romania de cateva zile frizeaza nu doar bunul simt elementar, logica si ratiunea, normalitatea (asa cum este ea inteleasa oriunde in lume), decenta politica sau minima inteligenta - atat a celor aflati la guvernare, cat si a celor condusi.

De cateva zile, guvernantii nostri au inceput sa socheze tot mai mult prin declaratiile pe care le fac. Incepand de la presedinte pana la secretarii de stat din Guvern si simpli membri de partid ai PD-L, din fiecare ramura a rasarit cate un reprezentant care se ne spuna, pe scurt si in esenta, "ca ne-au prostit".

Tonul a fost dat de presedinte care ne-a rugat pe toti sa nu ne mai mintim. Neclar, difuz si confuz, nimeni nu a inteles mai nimic, asa cum si era de asteptat. Nimeni nu s-a simtit vizat.

Apoi, in particular si intre patru ochi, acelasi Basescu le-a transmis pedelistilor aflati la guvernare ca ar fi mai bine daca ar renunta la afaceri cu statul, ca atentia publica se concentreaza pe contractele lor derulate cu bani publici si ca ori scot tara din criza, ori vor disparea de pe scena politica.

Discursul a fost preluat, prelucrat si transmis in unde de soc. La tensiune maxima. A inceput apoi Seitan care, dezorientat, ne anunta confuz ca, la anul, s-ar putea ca salariile si pensiile sa mai fie taiate inca o data. Dupa ce tocmai ne anunta ca masurile sunt temporare.

Vladescu a continuat jocul "confesiunilor" periculoase si ne-a marturisit ca ar fi putut sa ne mai minta inca vreo sase luni de zile. Ca si pana acum. Adica, asa cum am fost mintiti pana acum, la fel ar fi putut continua inca o jumatate de an.

Ministrul Finantelor a fost precedat si completat perfect de catre ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, care a recunoscut ca au castigat alegerile mintindu-ne. Ce-i drept, prin omisiune. Adica si mai grav.

Din toate aceste declaratii intelegem un singur lucru - am fost mintiti in legatura cu criza, cu gravitatea ei, cu eficacitatea masurilor.

Prin minciuna au ajuns la putere, prin minciuna se mentin si prin aceeasi omisiune continua sa ne prosteasca - de aceasta data mimand sinceritatea si grija fata de popor.

Elena Udrea ii intrece pe toti cei mentionati, caci "sinceritatea" doamnei ministru frizeaza nu doar bunul simt, ci si logica. Ea a fortat partidul sa impuna rezolutia prin care membrii PD-L sunt obligati sa aleaga intre afacerile cu statul si functia publica. Insa cei care au apucat sa face acest slalom pana acum sunt absolviti de orice vina, daca se leapada de pacat. Ceea ce a fost furat, ramane bun furat, daca se recunoaste gestul.

Cine a mai avut acest tupeu fara margini, aceasta aroganta de a recunoaste poporului ca a furat, ca l-a inselat si l-a pacalit si, in acelasi timp, sa isi continue drumul la Putere fara nici cea mai mica remuscare, fara nici cea mai mica intentie de a renunta la pozitia obtinuta prin minciuna si inselaciune?

Nici macar sistemul "mafiot" al lui Nastase, desi s-ar putea spune si presupune ca social democratii nu au avut nici sansa de a-si exersa aceasta aroganta.

Primind increderea populatiei pentru a doua oara consecutiv, Basescu si-a permis ceea ce Adrian Nastase poate nici nu visase sa ajunga a face - sa pacaleasca, sa minta si sa insele, iar apoi sa vina in fata natiunii si, cu tupeul consacrat, sa spuna romanilor ca asa pacaliti cum sunt trebuie sa il suporte pana la capat.

Care este scopul acestui joc al sinceritatii, este el interpretat de frica sau cu speranta de a injumatati vina si ura populatiei care se acumuleaza incontinuu, care sunt costurile acestei sinceritati insotita de un tupeu fara frontiere?

Nu cred ca stiu nici macar protagonistii insisi. Ceea ce se vede si ramane in atentia publicului sunt aroganta si tupeul cu care cei mai mari vinovati isi asuma rolul de salvatori. Este lectia pe care actualii guvernanti o predau celor care au avut incredere in ei si i-au votat la alegrile de pana acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Adrian Nastase mafie, #Traian Basescu mafie , #Traian Basescu