Invitatii Ziare.com Adrian Nastase: Sugestii pentru remaniere

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 08:15
8524 citiri
Invitatii Ziare.com Adrian Nastase: Sugestii pentru remaniere
Foto: Arhiva

Nu are sens, cum nu a avut niciodata in ultimii ani, discutia despre remanierea posibila a Guvernului Boc. Orice ministru nou a aparut pe cu totul alte considerente decat cele de competenta si profesionalism.

Ministrii au fost inlocuiti fie ca urmare a unor scandaluri publice, fie ca urmare a unor jocuri politice. Asa ca discutia actuala despre eventuale remanieri, facute cu scopul eficientizarii unor ministere, chiar nu are sens.

Eu as propune insa o forma noua de remaniere, care chiar ar avea substanta: inlocuirea ministerelor cu comisiile prezidentiale! N-am fost absurd sa spun ca Emil Boc trebuie sa plece.

Poate ramane, pentru ca el este, pana la urma, absolut necesar in filosofia lui Traian Basescu. Cineva trebuie sa semneze, sa isi asume raspunderea juridica (a se citi penala) si trebuie apoi sa fie prezentat public drept tap ispasitor. In rest, treaba o vor face comisiile prezidentiale, la fel ca si pana acum.

Comisiile prezidentiale au inlocuit, oricum, ministerele - la educatie (vezi Legea Educatiei), la justitie (vezi proiectele de revizuire a Constitutiei), la agricultura, la munca si, mai nou, la sanatate. Nu conteaza ce vine de la Guvern, fiindca la Cotroceni, la comisii, se schimba! E insa necesar Guvernul, pentru ca presedintele nu are initiativa legislativa. Deci, e nevoie de Boc pentru a inregistra la Parlament initiativele politice ale presedintelui care, in final, se vor intoarce tot la el, pentru promulgare.

La ce mai folosesc atunci ministerele? Daca vor fi alti ministri, se va schimba ceva? Nu cred.

Traian Basescu va continua sa se amestece peste tot, sa ia locul ministrilor si sa dea mesaje (si legi) despre orice. Pana la urma, un ministru mai mult incurca. Vedeti ce se intampla acum la Sanatate, cand cei de la minister habar nu au cum sa reactioneze la scandalul Arafat.

Normal, ar trebui sa fie de acord cu Arafat, pentru ca au lucrat cu el la prima forma a legii. Acum insa trebuie sa fie de acord cu presedintele, chiar daca asta inseamna ca sunt total caraghiosi. Si singurul personaj vertical in toata aceasta situatie ramane cel care alege sa iasa din acest sistem "ticalosit", cu cetatenia romana obtinuta doar in urma cu 12 ani.

Tinand seama de toate aceste lucruri, as propune o solutie de "modernizare a statului", solutie (in doua etape) care sa fie introdusa si in noua Constitutie, la capitolul remaniere:

1. Cand un minister nu functioneaza bine, sa nu se schimbe ministrul(!) ci sa se inlocuiasca ministerul cu o comisie prezidentiala.

2. In final, daca legile adoptate de Parlament si care, de multe ori, sunt trimise inapoi de Traian Basescu pentru reexaminare, ca sa nu se mai piarda timp, proiectele de legi elaborate de comisiile prezidentiale sa fie promulgate direct de catre presedinte, Parlamentul preluand functia de Avocat al poporului.

Sunt constient ca exista o anumita inchistare in gandirea noastra politica. Sa incercam, impreuna, sa ajutam la procesul de modernizare a statului. Cine are idei in acest domeniu este rugat sa sune la 112.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Eveniment Quarterly Report

Ministrul Agriculturii anunță că urmează să fie construit primul centru de legume şi fructe din Oltenia
Ministrul Agriculturii anunță că urmează să fie construit primul centru de legume şi fructe din Oltenia
Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat că le-a prezentat colegilor şi prietenilor săi, Virgil Delureanu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt, primarului comunei Tia Mare, Virgil...
George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion a reacționat luni, 2 octombrie, după ieșirea violentă, în care pare că îl bruschează pe un tânăr care îl filma la festivalul „Micul de Aur”. Liderul AUR spune că...
#Adrian Nastase remaniere, #Adrian Nastase invitat ziarecom , #Traian Basescu