Nastase acuza: Basescu argumenteaza "genocidul social"

Duminica, 12 Decembrie 2010, ora 10:02
1838 citiri
Nastase acuza: Basescu argumenteaza "genocidul social"

Adrian Nastase ataca ultimele afirmatii ale presedintelui Traian Basescu, legate de statul care nu ar fi responsabil de cetatenii sai.

Fostul premier crede ca atunci cand "Traian Basescu a spus ca 'statul nu e responsabil pentru fiecare cetatean in parte' (...) a ajuns sa spuna public ce gandeste. Si, in paralel cu Guvernul care distruge statul, incepe sa dea o argumentare ideologica acestui 'genocid social'".

Ca argument ca seful statului se insala, deputatul PSD aduce in discutie un articol din Constitutie.

"Stiu ca are antecendente si ca a fost constant un adversar al masurilor sociale si al romanilor care sunt dezavantajati (numindu-i fie "puturosi", fie "asistati", fie indemnandu-i sa plece din tara sau sa munceasca 16 ore pe zi). Dar nu credeam ca va ajunge sa spuna, ca sef al statului, ca statul pe care il conduce el nu e responsabil pentru fiecare cetatean. (...)

Cei care stiu ce scrie in Constitutia noastra, stiu ca Romania este definita ca "stat social", ca articolul 47 spune ca statul trebuie sa asigure, prin masurile economice si sociale, un nivel de trai decent pentru cetateni si, in acelasi timp, ca drepturile sunt pentru toti cetatenii, fara discriminare", scrie Nastase pe blogul sau.

Acesta merge chiar mai departe amintind ca exista si obligatia de solidaritate a statului fata de cei mai dezavantajati. In plus, drepturile sunt "legate" de obligatii si, daca ti se retrag unele drepturi, dispar si obligatiile atasate. "Altfel spus, cand Traian Basescu anunta ca statul nu ii poate ajuta pe TOTI cetatenii, le ofera celor pe care nu-i ajuta libertatea de a nu mai respecta obligatiile pe care le au fata de stat", subliniaza presedintele Consiliului National al PSD.

Pe aceeasi linie logica, acesti cetateni, sesizand relatia dintre drepturi si obligatii, ar puea renunta sa isi mai respecte obligatiile. "Vor renunta sa mai plateasca impozite pentru unii ca Basescu, Boc sau ceilalti. Nu este un indemn, ci o tema de reflectie", avertizeaza Nastase.

Fostul premier il acuza pe seful statului ca spune ca "statul nu este pentru oricine".

"Ar fi fost mai corect sa spuna ca cei mai bogati nu pot pretinde nimic de la stat, fiindca au deja prea mult. Dar Basescu nu da mesajul acesta catre ei (catre cei bogati), ci catre cei pe care ii ataca cel mai mult: catre pensionari, catre mame, catre someri, catre bugetari", subliniaza Nastase.

Acesta adauga ca, in timp ce ministrii sau liderii PD-L primesc, pentru ei si oamenii lor, tot mai multe contracte din bani publici, "statul lui Basescu nu mai poate sa aiba grija si de restul populatiei".

"Statul lui Basescu este unul clientelar, iar mesajul de ieri (vineri -n.red.) inseamna o oficializare a acestei noi doctrine. Doctrina "statul suntem noi". Ceilalti, restul, suntem un balast de care trebuie sa se descotoroseasca", mai scrie Nastase.

Cat despre aluzia ca un stat social ar fi un stat comunist, fostul premier sustine ca nici in comunism, Romania nu a avut, de fapt, un stat social. "Am avut, in perioada aceea, un stat totalitar. A urmat o tranzitie complicata. In comunism, bugetul era (ca pondere din PIB), mai mic decat acum. Deci, avea cheltuieli redistributive mai mici. Dar, oricum, si in prezent aceste cheltuieli sociale sunt cele mai mici din Europa, deci premisa lui Basescu este falsa".

Basescu: Statul nu e responsabil de fiecare cetatean, ca pe vremea comunismului

Toata aceasta argumentatie a liderului social-democrat a plecat de la afirmatia de vineri a presedintelui Traian Basescu cum ca se incearca "acreditarea ideii ca statul este responsabil pentru fiecare cetatean", ceea ce in opinia sa nu este adevarat.

"Acesta este comunismul exprimat in fiecare dimineata in mijloacele mass-media, si anume ca statul este responsabil, ceea ce nu este adevarat. Statul nu mai are resursele comunismului", a spus Basescu.

"Cine vrea intoarcere la comunism, intoarcere la ordonarea vietii de catre un Guvern politic, nu poate fi partenerul nostru, al celor care reprezinta o miscare politica de centru-dreapta hotarata sa puna in valoare omul si nu statul. Va trebui impreuna sa continuam sa explicam ca niciodata un stat nu va reusi sa se ingrijeasca de fiecare dintre cetateni, sa aiba sub control viata fiecarui cetatean", a afirmat presedintele.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Nastase Basescu stat social, #Nastase Basescu genocid , #Traian Basescu