Nastase, concluzii dupa Conventia PDL: Esecul basescianismului dinastic

Luni, 25 Martie 2013, ora 16:11
2447 citiri
Nastase, concluzii dupa Conventia PDL: Esecul basescianismului dinastic
Foto: Ziare.com

Fostul prim-ministru Adrian Nastase a comentat Conventia PDL de sambata, tragand mai multe concluzii din rezultatele alegerilor pentru functia de presedinte al democrat-liberalilor.

"A trecut o saptamana (de la eliberarea din inchisoare - n.red.). Ma bucur sa fiu cu familia mea si sa respir intr-un spatiu mai larg. Stiu ca vor reincepe noi batalii si ma pregatesc pentru ele. Va multumesc pentru ca ati continuat sa fiti alaturi de mine. Va transmit cateva comentarii despre Conventia PDL - asa cum am vazut-o eu, de departe", isi incepe Adrian Nastase mesajul postat pe blogul sau.

Acesta considera ca scena politica romaneasaca este "in plina dinamica a evenimentelor politice determinate de Conventia nationala a PDL", insa a afirmat ca pot fi trase unele conlcuzii, "chiar cu riscul de a gresi".

Fostul presedinte PSD considera ca rezultatul Conventiei PDL "nu este nici o enigma, nici un miracol, ci este consecinta fireasca a starii de spirit ce domina societatea romaneasca in ultimii trei ani", afirmand ca, dupa referendumul din iulie 2012 si dupa alegerile parlamentare, "a venit randul membrilor PDL sa reactioneze la starea psihologica dominanta in Romania".

"Daca este ceva surprinzator in rezultatul Conventiei PDL este scorul strans, cele peste 2000 de voturi obtinute de Elena Udrea. Foarte probabil, dupa cum au aparut deja informatii in presa, cele 2014 de voturi stranse de motiunea pro-Basescu sunt rezultatul numeroaselor drumuri la Cotroceni ale notabilitatilor locale ale PDL si, nu este exclus, a 'persuasiunii' folosirii instrumentelor 'statului de drepti'", afirma Nastase.

Nastase: Intoarcerea lui "Zeus" in fruntea PDL a ingrozit o buna parte din militantii partidului

Acesta precizeaza ca "rezultatul Conventiei PDL exprima dorinta disperata de emancipare, de iesire de sub tutela lui Traian Basescu &Co".

"Sugestia lui Zeus, ca se va intoarce la finalul lui 2014 in fruntea PDL, iar Elena Udrea ar urma sa-i cedeze conducerea partidului a ingrozit o buna parte a militantilor PDL. In iesirea filmata in sufragerie, din seara lui 23 martie a lui Traian Basescu el ne-a dat si explicatia votului din Conventie: majoritatea membrilor PDL nu mai doresc acel 'lider autoritar' ce a condus partidul ca pe o afacere de familie.

Este foarte hilar cu Traian Basescu redescopera majoritatea 'fesenista' din PDL. Se confirma, inca odata, ca in cazul lui Traian Basescu nimic nu e mai imprevizibil ca trecutul", a mentionat fostul premier.

Blaga a castigat sefia PDL. Udrea contesta, Basescu isi ia adio de la PDL

Referitor la motiunea "reformistilor", fostul lider al Executivului a punctat ca aceasta a adunat putin peste dublul numarului de semnaturi cu care a fost depusa la inceputul competitiei.

"Scorul ridicol al Monicai Macovei&Co reflecta atitudinea de respingere a militantilor PDL fata de un grup de persoane parasutate direct in posturi foarte banoase, fara legatura cu viata de partid, ci cu diverse interese obscure, multe antinationale. Fostul procuror ceausist a fost obiectul unei reactii etice a membrilor PDL impotriva grupusculului sinecuristilor, care au respins in acest fel intreaga politica antinationala dusa de cuplul Macovei-Preda in Parlamentul European.

Atitudinea aroganta, superioara si dispretuitoare a celor autodenumiti 'reformisti' a fost in mod corect sanctionata, fiind un semnal si in perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor", este de parere fostul prim-ministru.

Nastase, despre mesajul de "adio" al presedintelui, de pe Facebook: Epoca lui Basescu a trecut

Acesta considera ca mesajul postat de presedintele Traian Basescu pe Facebook, sambata seara, dupa Conventia PDL, ca "este doar o noua dovada, foarte vizibila, a incalcarilor repetate ale literei si spiritului Constitutiei" din partea sefului statului.

"Se releva in acest moment de criza lipsa staturii de om de stat a lui Traian Basescu, care nu a avut maturitatea de a accepta o infrangere personala, sa constientizeze faptul ca epoca sa a trecut, iar dorinta lui de a fi 'baciul' dreptei din Romania nu face decat sa tina captiva scena politica intr-o dezbatere anacronica.

Desigur, pentru USL, repetatele iesiri anticonstitutionale ale lui Traian Basescu, se constituie intr-o importanta provocare politica. In mod normal, dupa astfel de actiuni anticonstitutionale, Traian Basescu ar trebui suspendat si trimis in fata poporului. Intrebarea importanta este daca este mai bine pentru societatea romaneasca sa fie sau nu suspendat Traian Basescu? Desigur, o a treia actiune de suspendare ar avea o importanta functie pedagogica pentru orice tentative viitoare de incalcare a Constitutiei. Ma tem insa ca societatea romaneasca asteapta cu totul altceva de la Guvern si Parlament.

(...) Pentru USL cea mai facila decizie ar fi o noua suspendare a lui Traian Basescu, ar putea sa transeze acum aceasta chestiune, insa obiectivele societatii romanesti sunt relansarea economiei, crearea de locuri de munca, reducerea polarizarii sociale, reforma constitutionala. De asemenea, trebuie sa tinem seama de faptul ca acum se joaca retrasarea spatiilor de influenta din zona central-rasariteana", a scris Adrian Nastase pe blogul sau.

O alta concluzie a fostului deputat PSD este aceea ca reconfirmarea lui Vasile Blaga in fruntea PDL poate avea efecte si in plan parlamentar.

"Desi este prematur de dat un verdict, este foarte probabil sa nu scindeze PDL, deoarece nici Traian Basescu, nici Elena Udrea si cu atat mai putin Monica Macovei nu sunt vectori electorali capabili sa fondeze un partid care sa depaseasca pragul de 10%. Desigur, tentatia emotionala a gruparii Basescu-Udrea-Macovei este de a sparge PDL, insa Traian Basescu nu va fi presedinte in 2016 pentru a mai putea face diverse jocuri politice in alegerile parlamentare.

Problema este cu 'onoarea nereperata' a lui Traian Basescu, el spunand un lacramos 'adio PDL!'. Insa, dupa cum ne-a aratat in atatea randuri, Traian Basescu este un om politic 'consecvent' care isi va reevalua in curand declaratia din sufragerie, incercand sa recastige influenta in PDL printr-un numar cat mai mare de oameni in organele de conducere", a sustinut fostul prezidentiabil PSD.

Nu in ultimul rand, Adrian Nastase considera ca Conventia PDL "ar putea fi o capcana pentru USL, daca nu este evaluata corect situatia din partidul (semi)prezidential".

"Ar putea exista calcule tactice pentru folosirea PDL ca un instrument de negociere in interiorul USL. O asemenea abordare, daca ar exista, ar fi o eroare strategica. Atat electoratul PNL, cat si cel al PSD astepta de la USL nu o noua actiune de combinatorica politica, ci aparitia rezultatelor promise. Din acest punct de vedere, principala batalie politica a acestui an o reprezinta modificarea Constitutiei.

Fara indoiala, Traian Basescu si-a facut un obiectiv politic major din impiedicarea reformei constitutionale, nu pentru ca i-ar pasa de continutul Legii Fundamentale, ci pentru ca in acest fel spera sa subrezeasca USL si, pe acest fundal, sa redevina util pentru PDL. Este un plan straveziu al lui Traian Basescu, iar USL are, cred, datoria de a constientiza posibilele consecinte institutionale pe care le antreneaza", isi incheie fostul premier postarea pe blog.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Adrian Nastase concluzii Conventie PDL, #Nastase Basescu Conventie PDL , #Traian Basescu