Social-democratul Adrian Nastase s-a decis sa-i dea o mana de ajutor presedintelui Traian Basescu in cautarea unei solutii pentru confiscarea averilor.
Ironic, intr-o postare pe blogul personal, Nastase a gasit un indiciu chiar la maresalul Ion Antonescu, cel pe care seful statului il elogia recent.
"Zilele astea mi s-a facut mila de Traian Basescu. Am urmarit cruciada lui sincera pentru confiscarea averilor ilicite si incapatanarea pozitiva pentru a revizui imediat Constitutia si a se face, in sfarsit, dreptate. Rezultatul? Tradare peste tot", scrie
Nastase, amintind de faptul ca atat Curtea Constitutionala, cat si CSM nu au sprijinit proiectul presedintelui de confidscare a averilor ilicite prin modificarea Constitutiei, argumenatnd ca nu este in acord cu legea fundamentala.
El a adus ironic, in discutie, inclusiv "tradarea Guvernului", despre care spune ca este cu atat mai grava cu cat propune sa se realizeze confiscarea averilor ilicite printr-o modificare a Codului Penal, textul acela adoptat urgent acum vreo doi ani si care nu a intrat inca in vigoare, dar este deja modificat, el trebuia sa fie "o minune a tehnicii penale".
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind confiscarea averilor ilicite
Vazand toate aceste tradari, spune Nastase, s-a decis sa ii dea o mana de ajutor lui Traian Basescu pentru a-si duce la capat planul confiscarii averilor.
"Prima idee a fost sa ma duc la textul Constitutiei Romaniei din 1866. Mare eroare... In articolul 17 al Constitutiei din 1866, scrie ca 'nicio lege nu poate infiinta pedeapsa confiscarii averilor'. Ce sa fac acum? M-am hotarat sa cer in Parlamentul nostru bicameral abrogarea acestui text rusinos. Mi-am dat si o explicatie, unii ar putea spune ca regele Carol I era 'sluga nemtilor' si nu prea stia ce scrie prin acea Constitutie", spune social-democratul, care a a gasit argument mai aproape in istorie, in Pactul Ribbentrop-Molotov.
El aminteste de un decret din 1940 dat de generalul Ion Antonescu "pentru controlul averilor fostilor demnitari ai statului". "Legea e cum trebuie. Ea vizeaza firesc si familiile fostilor demnitari. In ziarul 'Universul' din 1 noiembrie 1940, sunt publicate si numele unora dintre cele peste 400 de persoane vizate, intre care Nicolae Iorga, Gh. Ionescu-Sisesti, Al. Lapedatu (fost presedinte al Senatului), Grigore Antipa, C. Argetoianu, Dimitrie Gusti, Mihai Moruzof, Octav Onicescu, C. Radulescu-Motru, Mihail Sadoveanu, Ernest Urdareanu, Alex. Vaida Voevod, Emil Racovita, Lucian Blaga etc", spune Nastase.
El isi incheie textul cu o alta ironie la adresa presedintelui, care in urma cu cateva saptamani il elogia pe Antonescu, spunand ca si el ar fi atacat URSS in 1941, daca ar fi fost in locul maresalului. "Iata: marile spirite comunica in timp. Ce alt argument mai doriti ca sa acceptati ca Noul Stat de 1000 de ani trebuie sa porneasca la drum si ca romanii si-au gasit, in sfarsit, un Conducator pentru Mileniul III?", incheie Nastase.