Nastase, despre consecintele Conventiei PDL, izolarea lui Basescu si alternativa dreptei

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 10:49
3820 citiri
Nastase, despre consecintele Conventiei PDL, izolarea lui Basescu si alternativa dreptei

Fostul prim-ministru Adrian Nastase continua sa traga concluzii dupa desfasurarea Conventiei PDL si dupa scandalul ce a urmat alegerilor pentru functia de presedinte al democrat-liberalilor.

Printre subiectele pe care le abordeaza Nastase sunt relatia dintre Vasile Blaga si Elena Udrea, puterea lui Traian Basescu in PDL, Miscarea Populara, dar si faptul ca adevarata dreapta politica se concretizeaza in PNL.

Nastase, concluzii dupa Conventia PDL: Esecul basescianismului dinastic

"PDL este un partid fracturat. Daca nu se va rupe - si probabil nu se va rupe -, este clar ca tensiunile interne vor continua sa existe. Partidul va fi macinat de conflicte intestine. El risca sa-si piarda o parte din lideri, din membri si din simpatizanti, care vor migra in alte zone politice sau se vor resemna si vor ramane acasa.

Fie ca va ramane in partid, fie ca va pleca, Udrea va fi un opozant important pentru Blaga. PDL va fi confuz, divizat, haotic. Timp de cateva luni, opozitia pe care o va face va fi nesemnificativa. Daca noua echipa de conducere nu deschide total partidul spre noi generatii, PDL va ramane un partid al trecutului", scrie Adrian Nastase, pe blog.

Blaga a castigat sefia PDL. Udrea contesta, Basescu isi ia adio de la PDL

Acesta este de parere ca PDL repeta traseul PNTCD si nu pare sa aiba sanse sa obtina un scor de peste 15% la alegerile europarlamentare, astfel ca nu ar avea nicio sansa sa propuna un prezidentiabil important.

Fostul prim-ministru considera ca adevaratul perdant al alegerilor este Monica Macovei: "Prin acest nou vot - nesemnificativ, ca scor - Macovei devine total neglijabila. Nu va mai fi pe liste la europarlamentare (probabil) si isi va cauta un alt viitor, eventual in zona unor prieteni de la Bruxelles".

Traian Basescu, la un pas de a deveni "un presedinte simbolic"

In ce il priveste pe Traian Basescu, Adrian Nastase crede ca acesta "pierde controlul pe un instrument de presiune politica si de comunicare", ceea ce il face si mai izolat.

"Dupa pierderea alegerilor de anul trecut, dupa pierderea controlului guvernarii, dupa pierderea exclusivitatii din zona economica, strategica, de securitate, diplomatica - Basescu devine tot mai izolat. Daca va pierde si in urma numirii noilor procurori sefi, el va ramane un presedinte strict simbolic", a afirmat fostul premier.

Acesta este de parere ca Traian Basescu a atins minimul in ce priveste cariera sa politica, si trebuie sa decida ce fel de relansare forteaza: "una surprinzatoare (constructiva, pozitiva, orientata pe cateva zone limitate) sau una in linia sa obisnuita (ofensiva, agresiva, razboinica, la limita legii)".

Alternativa de dreapta, construita doar intr-o relatie cu PNL

Vorbind despre Miscarea Populara si restul constructiei de dreapta, fostul presedinte PSD a mentionat ca o alternativa de dreapta este greu de construit.

"Traian Basescu, Elena Udrea sau MRU sunt actori politici cu deficit la capitolul imagine si credibilitate. In acelasi timp, Macovei sau Preda nu au anvergura politica. Relatia cu PP-DD e confuza si va ramane la fel. Prin urmare, Opozitia va insemna tot PDL, dar un PDL care trebuie sa evite destructurarea.

Miscarea Populara porneste ca o fundatie 'de centru-dreapta', nu ca un partid. Aceasta ambiguitate a 'miscarii', de cvasi-partid, incearca sa justifice faptul ca Basescu are majoritatea consilierilor importanti implicati in politica partizana. O fi normal? Noua 'miscare' lasa sa se vada, straveziu, cine este, cu adevarat, 'capitanul' sau. Cristian Diaconescu, atunci cand a iesit in fata, candidand la postul de primar general - din cate imi amintesc - nu a reusit mare lucru. Formula aceasta pare, deocamdata, mai curand, o formula 'de cabinet'", a apreciat Adrian Nastase, care a subliniat si ca "alternativa de dreapta nu va putea fi constituita, in viitor, decat intr-o relatie cu PNL".

Consecintele Conventiei PDL, din perspectiva USL

Adrian Nastase a afirmat ca, pentru USL, rezultatul strans din PDL este una dintre consecintele favorabile, insa "perspectiva ramanerii fara un adversar pe masura poate sa stimuleze tendinte centrifuge".

"Un PDL iesit de sub controlul lui Traian Basescu poate deveni atractiv pentru PNL. De aici pleaca si scenariile reconfigurarii majoritatii parlamentare. (...) Fiecare zi in care se vede mai mult din scandalul intern din PDL ajuta guvernarea USL, pentru ca tine populatia ocupata cu teme in care optiunile sunt clare. (...)Cu fiecare zi in care Blaga lasa PDL sa se adanceasca mai mult in scandal, el va pierde din sustinerea pe care ar putea sa o aiba din partea electoratului sau", a sustinut fostul premier.

Nu in ultimul rand, vorbind despre o eventuala noua suspendare a lui Traian Basescu, Adrian Nastase a precizat ca o asemenea varianta, bazata pe declaratii, nu pe baza unor fapte, "este un demers sortit esecului, din start"

"CCR ar respinge automat demersul. Iar vocile importante din UE n-ar intelege o astfel de logica sau ar gasi pretexte pentru a confirma abordari anterioare", concluzioneaza fostul prim-ministru.

F.N.

Comunicarea electorală este crucială în campania din 2024. Publică mesajul tău pe Ziare.com pentru a ajunge la milioane de români care accesează site-ul lunar. Ofertele pot fi solicitate la publicitate@ziare.com

Eveniment Quarterly Report

PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
PNL a aderat la Uniunea Democrată Internațională. ”Trebuie să fim unite în apărarea liberalismului şi valorilor democratice”
Partidul Naţional Liberal a aderat la Uniunea Democrată Internaţională, decizia fiind luată, în unanimitate, la Reuniunea executivă a organizaţiei care a avut loc la Washington, a anunţat,...
Anunț important de la Bruxelles: România a aplicat pentru un pod rutier peste Dunăre, cu o componentă feroviară
Anunț important de la Bruxelles: România a aplicat pentru un pod rutier peste Dunăre, cu o componentă feroviară
Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi a anunțat, joi, 7 decembrie, că România a depus un proiect în cadrul apelului de proiecte pe mobilitate militară pentru realizarea podului...
#Adrian Nastase concluzii Conventie PDL, #Adrian Nastase Miscarea Populara, #Adrian Nastase declaratii Traian Basescu, #Nastase PNL dreapta , #Traian Basescu