Nastase despre limitarea deficitul bugetar prin Constitutie: O prostie!

Marti, 02 August 2011, ora 20:20
1283 citiri
Nastase despre limitarea deficitul bugetar prin Constitutie: O prostie!
Foto: Arhiva

Deputatul PSD Adrian Nastase critica initiativa presedintelui Traian Basescu prin care propune limitarea deficitului bugetar prin Constitutie, masura despre care spune ca este o "prostie", deoarece guvernanti vor fi interesati de "bunastarea populatiei si nu de dezvoltarea economica".

"Guvernul FIDESZ vrea sa introduca reglementarile necesare ca sa fie trasi la raspundere cei care au provocat cresterea datoriei nationale... Unii ar putea spune ca nu este nimic in neregula ca cei vinovati de distrugerea unei economii sa plateasca, inclusiv penal daca se poate. Practic insa, o astfel de abordare este inacceptabila pentru un stat de drept. Politicile publice pot da rezultate si rezultate.

In Romania, dupa modelul patentat de Viktor Orban, Traian Basescu vine si propune limitarea deficitului bugetar prin Constitutie. Analisti avizati explica de ce o astfel de idee este simplista, ba mai mult este o prostie", scrie Adrian Nastase pe blogul personal.

Fostul premier PSD sustine ca limitarea constitutionala a deficitului bugetar ar putea fi considerata de unii drept "arma impotriva populismului", insa acestia ignora diferenta dintre risipa si investitie.

"Evident, o astfel de abordare ignora faptul ca, mai importanta decat cheltuirea banilor, este modul in care acestia sunt cheltuiti. Adica, diferenta dintre risipa si investitie. Sa presupunem insa ca o astfel de propunere ar fi implementata. Dintr-o data, scopul tuturor guvernelor nu ar mai deveni dezvoltarea economiei si bunastarea societatii.

Principala preocupare ar deveni nedepasirea tintei de deficit bugetar. Cu alte cuvinte, este o dorinta de a transpune in Constitutie filozofia taierilor. Orice alta optiune devine pasibila de pedeapsa penala. Aceasta nu ar mai fi guvernare, ci contabilitate la o scara mai larga", mai noteaza deputatul PSD.

Adrian Nastase crede ca inainte ca Basescu sa faca astfel de propuneri sa se uite in oglinda.

"Ar trebui sa se uite in oglinda si sa isi aminteasca toate minciunile proferate in campania din 2009, cu privire la plata pensiilor si salariilor, cu privire la pensiile militare samd. Pana la urma, si nu neaparat la extrem, Basescu si acest Guvern se fac direct vinovati de furt din buzunarul romanilor, prin taierea salariilor.

Observati ironia implicita din propunerea lui Viktor Orban. Conform acestei propuneri, Basescu, Boc&co. ar putea avea serioase probleme avand in vedere ca au reusit sa indatoreze Romania la un nivel fara precedent in ultimii zeci de ani", conchide Nastase.

I.U.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Adrian Nastase Traian Basescu, #critica delimita deficiti bugetar Constitutie , #Traian Basescu