Nastase: E timpul sa fie clarificata diviziunea muncii intre presedinte si premier

Sambata, 19 Mai 2012, ora 00:01
2391 citiri
Nastase: E timpul sa fie clarificata diviziunea muncii intre presedinte si premier
Foto: Arhiva

Dincolo de orgolii si practici construite neinspirat la Palatul Cotroceni, este timpul pentru a clarifica "diviziunea" muncii intre presedinte si premier, mai ales in conditii de coabitare politica, apreciaza vineri presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.

El a subliniat ca nu exista reglementari europene conform carora prezenta presedintelui sau premierului sa fie obligatorie la reuniunile Consiliului European.

"In primul rand, trebuie spus raspicat faptul ca nu exista reglementare europeana, fie in tratate (inclusiv Lisabona), fie in regulamentele interne ale Consiliului, care sa ceara prezenta exclusiva la Consilii a presedintelui sau a premierului. De aceea, reuniunea este a sefilor de stat SAU de guvern", a precizat Nastase pe blogul personal.

Potrivit fostului premier, fiecare stat a fost liber sa isi stabileasca practica reprezentarii la Consiliul European sau a deciziei sale, exemplificand prin faptul ca Slovacia "nu a avut nicio problema sa sustina in fata partenerilor ca decizii majore nu pot fi adoptate in lipsa unui aprobari exprese, ulterioare, a Legislativului national".

"Simplul fapt ca Traian Basescu a construit, dupa alegerea sa ca presedinte, o practica a reprezentarii Romaniei la nivel european - care nu a adus insa cele mai bune rezultate pentru Romania -, nu este un motiv ca aceasta stare de lucruri sa fie institutionalizata si mentinuta", a detaliat liderul social-democrat.

"Preluarea modelului finlandez sau a celui polonez sau a celui bulgar - in care presedintele are in vedere reprezentarea statului la evenimente ce tin de prioritatile strategice ale politicii nationale (precum summit-urile NATO sau activitatile ONU), iar premierul este cel responsabil de dinamica europeana - poate fi o solutie optima, ce are atat avantajul transparentei, cat si pe cel al claritatii", a spus Adrian Nastase.

In opinia acestuia, este "stupid" ca presedintele sa povesteasca premierului ce a inteles sau nu din problemele discutate la Consiliul European.

"Ar fi stupid sa credem ca participarea Romaniei la Uniunea Europeana ar putea fi eficienta in conditiile in care presedintele Romaniei, participand, alaturi de sefi de guvern din majoritatea tarilor europene si discutand despre coordonarea activitatilor guvernamentale, s-ar intoarce in tara sa povesteasca premierului ce a inteles (sau nu a inteles) el din problemele discutate iar premierul sa transfere, folosind telefonul fara fir, aceste informatii obtinute indirect catre ministere", a concluzionat fostul premier.

Eveniment Quarterly Report

Guvernul vrea să reducă treptat plățile cu bani cash: ”Ele sunt sursa evaziunii fiscale”
Guvernul vrea să reducă treptat plățile cu bani cash: ”Ele sunt sursa evaziunii fiscale”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat luni că propunerea Guvernului este de a reduce gradual plăţile în numerar pentru că ele sunt sursa plăţilor la negru. ”Ne aşteptăm să...
Marcel Ciolacu s-a răzgândit în privința sesizării la CCR a legii austerității. „Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători”
Marcel Ciolacu s-a răzgândit în privința sesizării la CCR a legii austerității. „Nu aş vrea să pun niciun fel de presiune pe judecători”
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni, 2 octombrie, că nu va mai solicita devansarea termenului de 18 octombrie la care Curtea Constituţională va dezbate sesizarea USR şi Fortei Dreptei pe...
#Adrian Nastase Traian Basescu , #Traian Basescu