Nastase ii transmite lui Basescu: Take it, or leave it!

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 17:34
5045 citiri
Nastase ii transmite lui Basescu: Take it, or leave it!
Foto: Arhiva

Deputatul PSD Adrian Nastase il acuza pe Traian Basescu ca a incalcat din nou Constitutia Romaniei, cand si-a luat angajamentul in numele Romaniei de a semna acordul convenit la summitul UE, deoarece rolul de negociator al tarii apartinea Guvernului, nu sefului de stat.

Liderul social democrat mai atrage atentia ca acordul nu este unul care sa ii avantajeze pe romani, din cauza ca implica multe costuri si a luat aceasta decizie pe principiul "take it, or leave it".

In consecinta, Opozitia nu va fi de acord cu aceste metode, iar mesajul pentru presedintele Traian Basescu este acelasi: "take it, or leave it".

"Take it, or leave it! Cam asa s-ar rezuma ceea ce a propus UE tarilor membre, dar si ce a propus Traian Basescu Romaniei. Acum, si mesajul nostru catre Traian Basescu ar putea fi, cumva, la fel: take it, or leave it! Presedintele nu a luat in serios o propunere de solutie simplificata la o problema pe care el a adus-o Romaniei, fara sa se consulte cu nimeni. Pentru ca, pe scurt, asta inseamna acest Acord interguvernamental de uniune fiscala", scrie Adrian Nastase pe blogul personal.

Liderul social democrat atrage atentia ca Traian Basescu nu avea dreptul sa ia decizii in dreptul Romaniei, luand in considerare ca este vorba de un acord la nivel guvernamental. Adrian Nastase mai avertizeaza ca Romania se angajeaza la un acord care implica extrem de multe costuri.

"Nici pana acum romanilor nu li s-au explicat avantajele PENTRU NOI ale acestui Acord (tarile din zona euro stiu foarte clar avantajele; tarile ca noi, din afara euro, se angajeaza la un Acord care implica extrem de multe costuri, dar fara sa inteleaga clar care este beneficiul nostru real, noi avand in continuare o moneda non-euro, nebeneficiind de garantiile acordate statelor cu moneda euro)", mai explica fostul premier.

Nastase il mai acuza pe Traian Basescu ca se foloseste de o "slabiciune a UE pentru a se juca iar cu agenda publica".

"Traian Basescu vrea sa se foloseasca de o slabiciune a UE pentru a se juca iar cu agenda publica. Ii readucem aminte insa ca nu poate face acest lucru cu acordul si cu sprijinul nostru! Dimpotriva", mai scrie deputatul PSD.

Propunerile USL pentru ratificarea acordului

Adrian Nastase precizeaza ca USL propune, pentru ratificarea acestui acord, adoptarea "unei legi cu forta politica si juridica maxima, in baza articolului 148", drept urmare nu e nevoie de o modificare a Constitutiei.

"Sugestia mea catre romani - nu-l mai ascultati pe Traian Basescu! El vrea modificarea Constitutiei doar pentru interesul lui personal", mai scrie deputatul social democrat.

Adrian Nastase sustine ca modificarea rapida a Constitutiei este periculoasa, iar acordul poate fi ratificat pana la sfarsitul anului 2012.

"Propunerea USL sugereaza sa ne asumam, politic, ratificarea acordului sub incidenta articolului 148 din Constitutie, pentru a evita un blocaj politic. In acest fel, dam o forta politica majora acestui acord... Traian Basescu minte spunand ca, inainte sa plece la Bruxelles, a avertizat ca nu se poate folosi solutia propusa acum de USL. Din nou, minte! Inainte sa plece, se referea la ratificarea unui astfel de acord prin LEGE ORGANICA (prevazuta de art.73 din Constitutie), ceea ce este total diferit", mai explica liderul PSD.

Fostul premier mai este de parere ca Traian Basescu face acest circ pentru "vrea sa foloseasca tema pentru interesul lui, la fel cum a folosit criza".

"Acum, in loc sa admita ca implementarea acestui acord ar presupune, mai curand, inlocuirea guvernului Boc, el ne intinde capcane. Si ne vorbeste de obligatia modificarii Constitutiei, atunci cand e clar ca nici macar UE nu ne cere, de fapt, acest lucru", conchide Nastase.

I.U.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Adrian Nastase Traian Basescu, #Romania ratifica acord UE , #Traian Basescu