Inlocuirea tuturor ministrilor PDL nu are legatura doar cu prabusirea partidului in sondaje, ci si cu alegerile locale si cele parlamentare din acest an, considera fostul premier Adrian Nastase.
"Dincolo de comentariile care s-au facut pana acum pe marginea schimbarilor care au avut loc la nivelul Guvernului, cred ca un anumit aspect a scapat. Inlocuirea tuturor ministrilor PDL, de catre Traian Basescu pana la urma, are legatura, in opinia mea cel putin, si cu alegerile, nu doar ca prabusirea accelerata a partidului in sondaje", scrie Adrian Nastase pe blogul personal intr-un text publicat luni.
In opinia presedintelui Consiliului National (CN) al PSD, retragerea ministrilor PDL din Guvern, "care s-a pliat si pe imensa presiune asupra PDL, are rolul de a crea o echipa de campanie pentru alegerile care vor avea loc in acest an. Ceva similar a facut si PSD in 2004, doar ca atunci decizia a apartinut conducerii partidului, si nu presedintelui statului.
Insa discutia despre cine si cum ia deciziile in PDL este deja inchisa. Decizia din 2004 a fost luata dupa alegerile locale, cand simteam nevoia unei anumite dinamizari la nivelul campaniei partidului. Acum, vorbim de o situatie diferita, in care garda greilor PDL este despartita formal de guvern si pusa sa se ocupe de partid, in speranta ca mai poate salva ceva".
Diaconescu: Prin demisie, ministrii PDL au facut un gest curajos
Pe de alta parte, atrage atentia Nastase, problema pentru PDL este ca decizia pentru acest pas (retragerea ministrilor PDL din Guvern, tactica pentru alegeri - n. red.) a venit din afara partidului, iar echipa s-ar putea sa nu o accepte pe deplin.
"Tocmai de aceea, cred ca, inainte de a avea organizare, PDL va continua sa traverseze o perioada de confuzie, in care partidul va incerca sa intervina cat mai mult in activitatea Guvernului, inclusiv pentru a fi sigur ca nimic nu s-a schimbat.
In ultimii doi-trei ani, PDL si-a construit mental strategia electorala pentru 2012 pornind de la statutul de principala formatiune de guvernare, pe care doresc sa il exploateze la maxim. PDL nu si-a mai propus sa obtina voturi prin idei, ci prin resurse guvernamentale directionate cat mai direct catre alegatori. Iar PDL nu va renunta la acest lucru, indiferent de schema de imagine facuta prin inlocuirea premierului si a ministrilor consacrati. Ceea ce s-a intamplat, in ultimile zile, in Prahova, dovedeste acest lucru", mai scrie fostul premier.
O alta problema a PDL, continua Nastase, este ca presedintele a preluat total controlul asupra Guvernului prin noul premier, ceea ce izoleaza ultimele "puncte de rezistena ale vechii garzi a democrat-liberalilor, ceea ce inseamna ca va urma o 'adresare' directa la presedinte, a tuturor celor care vor sa faca 'extractii' de la guvern. Doar cativa din fostii ministrii vor ramane la fel de puternici, unele nume fiind de la sine intelese. Cu alte cuvinte, intrebarea la PDL - pana la organizare, va fi: 'noi ce facem cu banii?'".
"Nu am inca raspuns la o intrebare - daca decizia de schimbare a Guvernului era luata din decembrie, de ce a fost schimbat Baconschi cu Diaconescu, din moment ce aceasta modificare se putea face la momentul formarii noului guvern? De ce a fost nevoie de umilirea publica a lui Baconschi, operandu-se o remaniere neconstitutionala?
Precizez ca, in opinia mea, decretul de numire de catre Traian Basescu a lui Cristian Diaconescu nu a respectat prevederile art 85, alin 3, care stabileste ca atunci cand se schimba structura sau compozitia politica a guvernului (si era schimbata, pentru ca UNPR s-a inscris, ca partid, dupa instalarea guvernului Boc - din care Gabriel Oprea facea parte, ca independent) Presedintele Romaniei poate opera remanierea doar pe baza aprobarii Parlamentului. Aprobarea a lipsit, deci numirea a fost neconstitutionala. Parerea mea!", conchide Adrian Nastase.
A.T.