Nastase, preocupat de inceperea noului an scolar

Joi, 28 August 2008, ora 10:15
2507 citiri
Nastase, preocupat de inceperea noului an scolar

De cand procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, obligati de Parlament, nu-i mai fac zile negre, Adrian Nastase are timp berechet sa se preocupe de "sistemul ticalosit" - Traian Basescu, care nu-i de ajuns sa mearga prost ca sa putem spune ca merge.

In fiecare zi, fostul premier are cate o problema existentiala. Daca zilele trecute se intreba de ce Romania nu se ridica la standardele turistice si de promovare a turismului ca Bulgaria sau de ce infrastructura din Romania omoara zeci de oameni nevinovati in fiecare zi, joi, presedintele Consiliului National al PSD le plange de mila bietilor scolari care in mai putin de o luna incep un nou an in unitati scolare sub orice critica.

"Incepe un nou an scolar. Vara aceasta a trecut atat de repede incat nici nu mi-am dat seama cat de aproape suntem de toamna. Cand, la inceputul acestei veri, lucram alaturi de colegii mei pentru schitarea primelor puncte din oferta de guvernare a PSD+PC ma gandeam cat de dificil este sa creionezi un proiect fara cusur (ca propuneri si sustenabilitate). Intotdeauna trebuie sa te gandesti la prioritati, oricat de mult ai vrea sa rezolvi totul dintr-o lovitura...

Imi este greu insa si acum sa inteleg de ce, si de aceasta data, elaborand astfel de proiecte, trebuie sa ne indreptam atentia asupra acelorasi probleme de baza. Mi se pare inacceptabil ca, si in anul 2008, trebuie sa o luam de la inceput. In viziunea mea, modernizarea grupurilor sanitare din unitatile de invatamant nu ar trebui sa fie un punct dintr-un program de guvernare al Romaniei post-aderare, ci un punct elementar deja rezolvat. Si, totusi...", critica Nastase.

Pesedistul subliniza ca desi Romania a aderat deja de un si jumatate la Uniunea Europeana, izul normelor europene respectate de demnitarii romani se lasa asteptat.

In opinia lui Adrian Nastase, "daca am lua stirile despre inceputul anului scolar din 2006 sau 2007, am observa imediat asemanarile cu stirile care au aparut acum, in a doua parte a lunii august. Similar, daca am citi stirile din primavara lui 2007 despre lipsa locurilor din gradinite, am vedea ca au fost identice cu cele din primavara lui 2008".

Cu nimic mai credibil decat un politician care se duce in vizite simandicoase la cei afectati de inundatii in balerini, pentru ca ulitele inundate sunt mai ceva ca un catwalk, Nastase reda situatia invatamantului romanesc inainte de inceperea anului 2008-2009, insa fara sa spuna ceva nou. Probabil ca da bine sa arunci cu noroi intr-un Guvern mostenire a unui Guvern pe care l-ai condus.

"Revenind la scoli, mii dintre acestea vor functiona din nou fara a fi primit autorizatie sanitara. Lipsa apei potabile, lipsa canalizarii, grupurile sanitare improprii, mobilierul invechit din aceste unitati de invatamant sunt cauza situatiei de fata", mai spune presedintele CN al PSD.

"In timp ce noi vorbim despre construirea de campusuri universitare de sute de milioane de euro, sau despre acordarea unui laptop pentru fiecare elev, avem in tara mii de unitati scolare in care atunci cand dai drumul la chiuveta - daca aceasta exista - nu curge nimic. Nu mai vorbesc despre toaletele "din fundul curtii". Am vazut, in acelasi timp, cum se aplica proiectul BEI de renovare a scolilor din Bucuresti.

Actualul Guvern se lauda ca a alocat foarte multe fonduri pentru refacerea infrastructurii scolare, acoperind astfel deficitul din bugetele locale. Nu am de gand sa contest raportarile Executivului, insa este cu atat mai greu de inteles situatia actuala, in conditiile in care exista si au existat fonduri pentru reabilitarea unitatilor de invatamant. Ma intreb daca aceste fonduri au fost folosite in mod corespunzator, chiar si in acest an electoral...", denunta Nastase ipocrizia ce balteste in politica inaintea parlamentarelor. Oare Guvernul Nastase a procedat altfel?

Cum e la moda sa arunci sageti de incompetenta celor care sunt la guvernare, iar imediat sa-ti prezinti programul de guvernare, Nastase, scapat de DNA, incepe sa promita: "noi ne asumam pentru anii urmatori reabilitarea unui numar de aproximativ 3000 de unitati de invatamant. Prin reabilitare, nu am in vedere "spoiala", var alb peste igrasie etc. Nu cred ca in Romania mai trebuie sa existe vreo unitate de invatamant fara apa curenta si canalizare, iar daca acest lucru inseamna interventia directa a Guvernului central, atunci la aceasta solutie trebuie sa apelam. Macar in acele zone in care fondurile administratiei locale sunt mult sub necesitati (apropo de limitele descentralizarii)".

Parca deja aflat in fata unui pupitru unde tine un discurs inainte de alegerile prezidentiale, la care candideaza, Nastase isi doreste "sa ajungem rapid in situatia de a discuta numai despre proiecte de anvergura in domeniul Educatiei si Cercetarii".

"Romania nu va putea sa aiba un invatamant de calitate, care sa ofere societatii oameni bine pregatiti si in care diferentele dintre sat si oras sa fie cat mai putin relevante, daca ne vom impotmoli de fiecare data in astfel de probleme. Iar obiectivul nu e sa gasim rezolvari superficiale si temporare, ale caror efecte dispar eventual in cateva saptamani, ci sa cream mecanisme care sa functioneze ca regula, an de an", continua, in acelasi ton, Nastase.

Asa cum ii sta bine oricarui politician trecut prin politica si nu pe langa ea, Nastase apeleaza la putina naivitate prunceasca: "Nu ma va putea convinge nimeni ca nu e posibil: "cornul si laptele" a devenit traditie (chiar daca in ultimii ani s-au vazut destule denaturari ale ideii initiale), autobuzele pentru transportul copiilor de la sate erau, de asemenea, un instrument functional pana in 2004".

"Acum, banii sunt mai multi, deci se pot face mai multe; totul e sa-si propuna cineva acest lucru, amintindu-si (sau descoperind in premiera) sensul bunei guvernari", asigura pesedistul.

Cand ii convine, fostul premier este parte a majoritatii ce suporta vitregiile sistemului: "Rand pe rand, de la cele elementare la cele subtile, toate problemele din invatamant trebuie sa-si gaseasca raspunsuri urgente si temeinice. Altfel, nu ne ramane decat sa contemplam cu disperare si prezentul, dar si viitorul".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele CJ Călăraşi, audiat la sediul DNA Constanţa. Mai multe instituții din oraș au fost ținta perchezițiilor cu o lună în urmă
Preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Vasile Iliuţă, este audiat, vineri, la sediul DNA Constanţa, în legătură cu percheziţiile care au avut loc în urmă cu o lună la sediile...
#Adrian Nastase, #scoli, #sanitar, #sistem, #DNA, #Parlament , #Traian Basescu