Nastase crede ca UE ne cere operatie de apendicita, Basescu si Boc fac un by-pass

Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 15:17
2621 citiri
Nastase crede ca UE ne cere operatie de apendicita, Basescu si Boc fac un by-pass

Adrian Nastase crede ca cetatenii Uniunii Europene au consumat mai mult decat isi puteau permite, iar acum nu au bani sa plateasca. Cat despre tara noastra, liderul pesedist afirma ca premierul Boc si presedintele Basescu "opereaza" Constitutia mai mult decat ne cere UE.

"Uniunea Europeana descopera ca cetatenii sai au consumat mai mult decat isi puteau permite si acum se cearta cine sa achite nota de plata", scrie sambata Nastase pe blog.

Fostul premier crede ca unul dintre angajamentele "extrem de serioase" pentru viitor il reprezinta Acordul de guvernanta fiscala adoptat de membrii UE vineri.

"Elementul de baza al acestui acord ar fi introducerea in ordinea juridica interna, la nivelul normativ cel mai inalt, nivel constitutional sau echivalent, a 'regulii de aur', in sensul ca bugetele statelor membre vor fi echilibrate sau excedentare, iar deficitul structural anual, daca va exista, nu va depasi 0,5% din PIB-ul nominal", explica fostul lider PSD.

Pe de alta parte, insa, Nastase atrage atentia ca nerespectarea unor prevederi constitutionale poate atrage consecinte in plan intern, cum ar fi suspendarea unui presedinte.

"Temeiul raspunderii internationale decurge din asumarea, in diverse formule juridice, a unor obligatii nu fata de cetatenii tarii respective, cazul constitutiilor, ci fata de partenerii straini (state, organizatii).

In cazul Romaniei, daca ne reamintim, cu aceeasi Constitutie, in 2004 - an de alegeri locale, parlamentare si prezidentiale si de finalizare a negocierilor cu UE - Guvernul pe care l-am condus a incheiat anul cu un deficit bugetar de 1,2%, spre deosebire de anii din mandatul lui Basescu, cand, in 2008, deficitul a fost de 5,4%, in 2009, deficitul a fost de 7,3% iar in 2010 a fost de 6,5%.

In felul acesta, in trei ani, s-a cheltuit cu 23 de miliarde de euro mai mult decat s-a incasat", aminteste Adrian Nastase.

Modificarea Constitutiei, motiv de bucurie la Bucuresti?

Fostul premier crede ca schimbarea Constitutiei reprezinta motiv de bucurie la Bucuresti.

"Mare bucurie la Bucuresti - uite ca UE ne someaza sa schimbam constitutiunea. Emil Boc face un apel disperat la Ponta si Antonescu sa sustina introducerea in Constitutie a 'regulii de aur', dar si a Parlamentului unicameral! Basescu se felicita pentru premonitie - vedeti de ce a cerut el revizuirea textului fundamental? A stiut", continua deputatul PSD.

"Pentru ei (Basescu si Boc), obiectivul este sa puna pacientul pe masa si in loc sa-l opereze de apendicita - cum cere Uniunea Europeana - ei vor sa-i faca un by-pass, desi pacientul nu are nevoie de asa ceva", se exprima Adrian Nastase.

El crede ca solutia modificarii Constitutiei ar fi dicila, nu doar din punctul de vedere al obtinerii a doua treimi din voturi, in cele doua Camere, ci si din punctul de vedere al indeplinirii conditiilor de validare a referendumului.

"Nu vreau sa judec pe fond solutiile adoptate la Consiliul European, nu vreau sa para ca aprob modul in care, fara o consultare politica prealabila la Bucuresti, Basescu s-a angajat la Bruxelles, in numele Romaniei", mai spune fostul premier roman.

El incheie subliniind ca Traian Basescu ar fi trebuit sa stie ca "principiul neamestecului in treburile interne ale altor state nu era valabil pe vremea lui Breshnev, dar nu este nici astazi".

F.N.

Citeste si:
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Adrian Oros, ministrul Agriculturii, după revenirea în guvernul Cîțu: "Nu am părăsit echipa lui Ludovic Orban!"
Ministrul interimar al Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că refacerea coaliţiei şi un guvern condus de Ludovic Orban este singura soluţie realistă şi decentă pentru gestionarea crizei...
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Sursa: Ziare.com