Scancetele lui Adrian Nastase

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 12:08
3659 citiri

Adrian Nastase a devenit penibil. A venit la joi la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu acelasi discurs uzat care, in pofida acuzatiilor dure lansate la adresa eternilor inamici, Traian Basescu si Daniel Morar, seamana tot mai tare cu un scancet de victimizare.

De fapt, Adrian Nastase ar fi trebuit sa fie foarte multumit de ceea ce s-a intamplat joi: a inceput procesul in cadrul caruia isi poate dovedi nevinovatia si poate demasca manevrele ticaloase comise impotriva sa la ordin politic. Ce altceva isi poate dori un nevinovat decat sa scape de acuzatii si sa-si striveasca detractorii?

Un nevinovat, da, insa toata atitudinea lui Adrian Nastase conduce spre contrariul. Adrian Nastase se comporta cu un om vinovat si las.

Daca are nimic de ascuns, de ce nu a procedat aidoma lui Traian Basescu si Miron Mitrea, deputatii care au demisionat din Parlament pentru a se pune la dispozitia anchetatorilor? "Mi-era rusine sa ma tot ascund in spatele Parlamentului", a marturisit Miron Mitrea.

Poate ca nu a fost nicio rusine, ci doar calcul politic pragmatic. Exemplul lui Traian Basescu a aratat ca o asemenea miscare radicala, echivalenta, practic, cu o iesire la lupta, are mult mai mare succes in ochii electoratului, decat vaicareala din mijlocul ograzii Parlamentului, unde anchetatorii n-au acces.

Fie ca Adrian Nastase nu si-a facut corect acest calcul politic, fie frica lui Justitie e chiar mai mare decat imperativele pragmatismului politic.

Sunt gata sa-l cred pe Adrian Nastase ca este nevinovat, ca este o victima politica, insa nu pot sa fac asta decat daca cel putin o instanta de judecata ii va confirma nevinovatia.

Dar pentru a primi o astfel de confirmare izbavitoare, Adrian Nastase trebuie sa treaca printr-un proces care sa spulbere pana la ultima suspiciune.

Se plange fostul premier ca DNA are aproape o mie de martori in dosarul "Trofeul Calitatii". Foarte bine ca procurorii sunt temeinici! Daca ar fi avut doar trei martori, ar fi fost acuzati ca n-au probe si pregatesc o executie sumara. In plus, daca fostul premier este convins de nevinovatia sa, atunci nu are de ce sa se teama de aceste depozitii.

Se plange Adrian Nastase ca audierea martorilor va lua in jur de 9 ani, ceea ce va tergiversa cauza. Curioasa apasare pentru cineva care pana acum nu a facut nimic altceva decat sa tergiverseze cauzele in care este acuzat. Doua dintre dosare sale sunt inca blocate in Parlament si nu e deloc sigur ca, in pofida presiunii europene aproape explicite, parlamentarii vor da lumina verde urmarii penale.

Cat despre Traian Basescu si Daniel Morar, Adrian Nastase are acum o ocazie minunata sa-i razbeasca pe cai legale. Ar trebui totusi sa fie atent cand dezgroapa dosarul "Flota", adica exact cel pentru care Traian Basescu a demisionat din Parlament, fiind anchetat in timpul guvernarii PDSR.

Sustine Adrian Nastase ca in acest fel este impiedicat sa candideze la prezidentiale. Catusi de putin, daca pana la alegeri nu este condamnat definitiv, caz in care nici macar nu mai e nimic de discutat.

Intr-adevar, Adrian Nastase are de ce sa se teama pentru credibilitatea lui. Potrivit unui recent sondaj INSOMAR, el se afla pe primul loc in topul neincrederii, cu un procent de vreo 75%. Dar acest procent este consecinta fugii lui de judecata.

De fapt, fostul premier si-a autoanulat prin propria lasitate orice sansa reala la prezidentiale, iar pentru asta nu e de vina nici Traian Basescu, nici Daniel Morar.

Daca vrea sa fie considerat nevinovat, Adrian Nastase ar trebui sa inceapa sa se comporte ca un om nevinovat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Adrian Nastase nevinovat, #Nastase DNA acuzatii , #Traian Basescu