Trofeul A. Nastase pentru Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 25 Noiembrie 2011, ora 18:45
6986 citiri
Trofeul A. Nastase pentru Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva Cotidianul

In timp ce Victor Ponta isi sarbatoreste victoria in fata lui Mircea Geoana, PSD paraie pe la incheieturi.

Nu stiu daca Ponta a ajuns sa se milogeasca de Marian Vanghelie sa nu plece din partid, desi mai bine i-ar fi stat exclus, dar pericolul care pluteste deasupra PSD e mai real ca niciodata.

Miza pentru castigarea alegerilor din 2012 sta acum in rezistenta partidului la socurile la care urmeaza sa fie expus.

Cea mai simpla cale de destabilizare a USL este faramitarea PSD. Pentru ca la social democrati exista cele mai multe puncte vulnerabile, tunurile au fost deja reglate sa bata in zidurile din Kiseleff. Insistenta de care a dat dovada Mircea Geoana refuzand orice mana intinsa din partea colegilor, obligandu-i astfel sa-l excluda, isi gaseste o explicatie in proiectul enuntat la Dabuleni.

Un nou partid, altfel decat toate celelalte, cu oameni noi, bla, bla, bla, bla, bla... discursul tipic al noii generatii de politicieni, chiar daca ei sunt aceiasi dinozauri ai politicii romanesti dintotdeauna.

De altfel, nici nu fusese alungat de pe fotoliul de presedinte al Senatului si din partid, ca deja cuvintele lui Mircea Geoana semanau perfect cu cele folosite de comunicatorii din PDL. Ba, din cauza nervilor, emotiilor si stresului, Geoana edita fraze identice din propaganda lui Traian Basescu.

Pe langa aceasta mica si stranie "coincidenta", proiectul anuntat de Geoana la Dabuleni bulverseaza prin simplitatea si banalitatea lui. Un nou partid, evident "independent" de sistemul mafiot, care sa salveze Romania din mainile coruptilor.

Asta ar fi cea mai mica problema a PSD, desi ruperea chiar si a doua - trei procente din electorat tot ar trebui sa dea bataie de cap liderilor socialisti. Alaturi de ceilalti "rebeli" din opozitie, dar care toti lucreaza pentru Traian Basescu, de la Miron Cozma si PP - DDD pana la Vechea Republica si PNTCD, Mircea Geoana valoreaza mult mai mult decat cele cateva procente pe care le fura din electoratul PSD.

Cum desprinzi si mai usor aceasta masa din zona USL? Aici va puncta a doua lovitura care va izbi PSD - dosarele lui Adrian Nastase, care incep sa se apropie de sfarsit si care isi vor primi sentintele definitive in curand. Pentru a contracara, Adrian Nastase a preluat fraiele actiunii de suspendare a lui Traian Basescu. Chiar daca oficial inca se mentine in umbra priectului, fostul premier si-a tradat implicarea nu doar emotionala, cat mai ales strategica.

De aceasta data, a explicat Adrian Nastase, nu se vor mai repezi cu actiunea in Parlament "decat la acel moment in care vom avea siguranta ca vom obtine un rezultat favorabil". Ce vrea sa insemne asta? In primul rand, actiunea este "o operatiune mult mai complexa, care inseamna inclusiv includerea societatii civile si a populatiei".

Suspendarea presedintelui se transforma astfel intr-o mai buna amorsare a alegerilor din 2012, unde la motivele pentru care "Basescu trebuie inlaturat" se vor aduna toate eventualele derapaje ale presedintelui din viitor.

Poate functiona inclusiv ca o subtila forma de santaj - cum Nastase sustine in permanenta ca toate dosarele-i sunt fabricate politic, le poate de acum usor introduce ca ratiuni in "dosarul suspendarii". Iar acum ajungem la final.

Scos la suprafata din apele adanci ale partidului de scandalul provocat de Mircea Geoana, Adrian Nastase a devenit in doar cateva saptamani mai vizibil ca niciodata. Curajosul, neinfricatul si omul dedicat partidului - asa cum se autointitula intr-o stenograma din ultima sedinta CEx al PSD - Adrian Nastase joaca in razboiul cu Traian Basescu nu doar soarta partidului, ci si alegerile viitoare.

Lovita din cel putin doua puncte, faramitarea partidelor si razboiul surd inca dintre Nastase si Basescu, Uniunea Social Liberala pare un punct tot mai izolat pe harta politicii. Singuratatea USL se accentureaza pe masura ce creste numarul circarilor care lucreaza pentru proiectul presedintelui din 2012. Ce dezvaluire intr-adevar - astazi la Dabuleni, maine in toata tara. Suna ca dracu, dar e o realitate.

#Adrian Nastase PSD, #dosarele Adrian Nastase, #Victor Ponta presedinte PSD, #Traian Basescu presedinte, #Crin Antonescu PNL, #USL , #Traian Basescu