50 de secunde din viata lui Nastase, o eternitate pentru Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 31 Mai 2012, ora 19:17
13346 citiri
50 de secunde din viata lui Nastase, o eternitate pentru Ponta (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

22 mai, primele ceasuri ale zilei. Afara lumina se lupta cu intunericul. Noaptea se lasa usor, usor dusa. Gunoierii aproape ca si-au terminat treaba. Ploua neincetat. Adrian Nastase sta cu ochii lipiti in tavanul dormitorului, cand soneria telefonului sparge linistea apartamentului.

Inima fostului ministru explodeaza. Cele cateva secunde pana ajunge la aparat se scurg ca o infinitate. "Doar n-or fi mascatii, desi cam asta ar fi ora", isi spune inca sigur pe el Insusi.

Ecranul mobilului arata un nume Grajdan - mai nou sef ISC. Inima fostului premier isi recapata pulsul normal. Sangele incepe sa curga din nou lin. Culoarea revine in obraji. Apasa tasta "answer" si.... viata revine ce a fost candva.

Ziua urmatoare domnul Grajdan avea sa trimita catre ICCJ, din functia de presedinte al Inspectoratului de Stat in Constructii, hartia prin care institutia constata ca nu exista de fapt niciun prejudiciu in cazul "Trofeul Calitatii". Restul e istorie, il stiti si voi.

Se spune ca Adrian Nastase si-a inceput ziua in care s-a desfasurat a VI-a sedinta de recurs in dosarul "Trofeul Calitatii" increzator in victoria finala si pe viitorul stralucit ce i-ar surade din nou. A intrat in sala de judecata sigur pe el si cu mult sange in "instalatie", dar a iesit cu ouale in gat, sugrumat de nervi si un ochi zbatandu-i-se isteric.

Cine a fost atent a putut observa usor, pe imaginea transmisa in direct, cum sprancenele i se unesc intr-un arc de bolta cumplit.

In timp ce recunoastea existenta apelului de la ora 5, ochiul stang era mai mult inchis decat deschis. Poate o fi vazut viitorul, poate incerca sa ghiceasca trecutul. Cert e ca Nastase nu mai era Nastase dupa cele 12 ore petrecute in sala de judecata.

Lovitura procurorilor DNA cu dezvaluirea telefonului din dimineata zilei de 22 mai, dat de Adrian Balaban Grajdan lui Adrian Nastase, a schimbat total semnificatia evenimentelor din ultimele trei saptamani - acel ping-pong intre Ponta - ISC - Grajdan si Nastase. Chiar si daca nu va conta ca proba in dosar, "telefonul de la ora 5" isi va fi facut efectul.

Putem intui doar cat de puternica a fost lovitura, privind spre Victor Ponta, a carui prima grija a fost sa nege ca si el ar fi purtat vreo discutie telefonica cu domnul Grajdan.

Premierul a intuit corect. Cazul a devenit o bomba cu explozie multipla, in serie si cu regularitate geometrica. Ponta stie acum ca e la un pas de a pierde tot. Ceea ce inseamna ca odata cu trecerea timpului scandalul are un potential distructiv si mai mare.

In disperare de cauza, pentru a contracara, Ponta declara: "Eu o sa cer sa se verifice ca eu nu am vorbit niciodata cu domnul Grajdan, asta o sa cer sa se verifice. (...) A fost o problema, categoric da. Si prin toate masurile pe care le-am luat - l-am dat afara, am retras adresa - am aratat ca totul a fost o greseala. (...)

Ce pot sa spun? Dati-mi voie sa nu comentez. Nu am vorbit in viata mea cu domnul Grajdan. L-am dat afara imediat ce a gresit, am retras adresa."

In disperarea lui, Ponta uita ca, in cazul lui, ar fi fost cat se poate de normal si firesc tocmai SA VORBEASCA cu Grajdan, inainte de a-l instala in functie. Cine nu ar fi facut asa si cine l-ar fi putut acuza, daca ar fi facut-o? E chiar mult mai ciudat ca nu a vorbit.

Asta inseamna ca numele i-a fost livrat si el a tacut, a inchis ochii si l-a numit in orb. Ceea ce e aproape la fel de grav. Pentru ca lucrurile care nu se spun si nu se discuta la telefon se subinteleg. Incercand sa se salveze, Ponta mai rau s-a afundat. A recunoscut astfel firul rosu care leaga toate ultimele miscari si, implicit, ca totul a fost premediat. In fapt, premierul deconspira planul cu fiecare declaratie de aparare.

Si, totusi, Ponta a inteles. Stie ca scandalul telefonului de la ora 5, dintre Nastase si Grajdan, poate lovi in imaginea USL chiar mai rau decat vizita facuta de Geoana acasa la Vintu cu o seara inaintea dezbaterii finale. Stie ca il poate costa chiar guvernarea de dupa alegeri.

Si, daca nu ma insel, e la un pas de a se lepada pana si de el Insusi. Altfel, intelege usor-usor ca risca sa iasa definitiv din politica mare.

Cat despre Nastase, ce ar mai fi de spus? Domnia sa sustine ca in cele 50 de secunde nu a apucat sa vorbeasca mai nimic - doar "chestiuni de ordin general". Bolmojind raspunsul, apoi a negat ca ar fi existat o discutie, ci ar fi fost un fals apel, o discutie in gol.

Nu a fost timp pentru nicio convorbire. Pentru a citi jumtate din acest text sunt suficiente 50 de secunde. Imaginati-va cate au putut sa isi spuna....

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Adrian Nastase telefon Grajdan, #Ponta Nastase Grajdan, #telefon Nastase Grajdan ISC , #Victor Ponta