Codul busit al samuraiului Nastase (Opinii)

Sambata, 20 Aprilie 2013, ora 09:44
6224 citiri
Codul busit al samuraiului Nastase (Opinii)

Telespectatorii de miercuri seara ai Antenei 3 au avut parte de o mare surpriza in privinta fostului premier Adrian Nastase. Am aflat ca acesta nu este numai un fin intelectual, eminent specialist in drept, cel mai performant premier si conducatorul de doctorat al lui Victor Ponta, ci si samurai.

"Am urcat pe muntele Fuji in Japonia, am experienta samurailor", a declarat Nastase in fata unui Gadea transfigurat de maxim respect. Ceva mai inainte isi explicase actul ratat al sinuciderii printr-o paralela cu samuraii, un fel de gest de onoare, asa cum poporul telespectator al Antenei 3 a putut sa vada in filmul "Samuraiul". Probabil facea referire la "The Last Samurai", in care rolul principal apartinea japonezului Tom Cruise.

Putini s-ar fi asteptat ca delicatul intelectual Adrian Nastase sa fie de fapt un adept al codului razboinicilor japonezi, Bushido, un set de valori care guverna viata samurailor din Japonia medievala. Privind la cele sapte virtuti definitorii pentru un adevarat razboinic, asa cum sunt instituite in Codul Bushido, realizam de ce fostul premier se crede mai nou samurai.

In primul rand este vorba despre "corectitudine". Nastase a adoptat deciziile corecte, in sens etic si moral, cand a hotarat sa imparta beneficiile guvernarii si cu cei apropiati lui, printre care s-au remarcat nobilii Dan Matei Spagaton si Michi Spaga.

Apoi, cu adevarat, a dat dovada de un "curaj" iesit din comun in fata judecatorilor, pe care i-a infruntat eroic timp de sase ani de zile, in loc sa cedeze las precum cei din castele inferioare, lipsiti de imunitate parlamentara si de cel putin sapte avocati.

In ce priveste "bunavointa" fata de cei aflati in nevoie, nu se poate uita sprijinul acordat tanarului doctorand Victor Viorel Ponta, a carui cercetare stiintifica laborioasa risca sa ramana fara recunoasterea meritata.

De asemenea, Adrian Nastase si-a tratat cu "respect" adversarii, pe care i-a invitat sa-i numere calitatile de barbat, inainte de a-i provoca la o lupta cu final rusinos pentru ei.

"Onestitatea" si sinceritatea nici nu mai pot fi puse la indoiala, au fost doar mostenite din familie, probabil chiar inainte de avere, de la matusa Tamara.

Cat despre "loialitatea" datorata conducatorului si statului nu a existat altcineva mai fidel fata de "Imparatul" Adrian Nastase si fata de statul pe care tot el "Insusi" il reprezenta. Cine era mai presus de Adrian Nastase astfel incat Adrian Nastase sa-i fie loial, la nevoie sa-si faca si seppuku pentru el?

In sfarsit, ajungem si la "onoarea" atat de draga lui Adrian Nastase. Din pacate, japonezii Evului Mediu nu au anticipat evenimentele din Romania zilei de 20 iunie 2012, astfel incat au definit "onoarea" samuraiului in legatura cu respectul si buna reputatie de care acesta se bucura in societate. Nu-i nimic, Adrian Nastase, sa ai sase valori din sapte este totusi foarte bine.

Fireste, nu este cazul sa dam dovada de rigididate. Dupa cum, din cate intelegem acum, evenimentele din data de 20 iunie 2012 au reprezentat o tentativa atipica de harakiri combinata cu Burberry, asa si codul samuraiului dambovitean Adrian Nastase are probabil particularitatile sale. Asteptam in continuare dezvaluirea celorlalte valori si mai ales a locurilor in care sunt depozitate.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase luni,...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...