Nastase, un cutit in spatele lui Ponta (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 12:51
10742 citiri
Nastase, un cutit in spatele lui Ponta (Opinii)

Cine a citit prima postare pe blog a lui Adrian Nastase, din puscarie, intelege mai bine de ce s-a grabit Victor Ponta, cu orice risc si orice pret, mai ales extern, sa il victimizeze si sa califice condamnarea fostului premier drept una politica.

"De data asta nu voi mai putea spune ca este exclusiv vina lui Basescu. Raul poate fi facut nu doar prin actiune, ci si prin inactiune. Faptul ca actuala coalitie a consolidat mecanismele prin care Basescu controleaza sistemul judiciar la varf, aplicand, in continuare, reguli aberante, este o mare neimplinire. In loc sa se concentreze pe adoptarea unor legi moderne, echilibrate, pe efortul de revizuire a Constitutiei, actuala coalitie se ocupa, nejustificat de mult, in opinia mea, de conflictele locale din teritoriu", scrie Adrian Nastase.

Atacul este evident, dur si va avea un ecou rapid in randul fratilor de suferinta penala ai celui ajuns pentru a doua oara dupa gratii. Adrian Nastase il acuza practic pe Victor Ponta ca a ratat cele mai importante demersuri pentru anihilarea justitiei. Acelea care ii apara si pe cei ajunsi deja in fata neiertatoarei ICCJ, cat si pe cei care nu au fost inca inhatati - adica schimbarea legilor.

Sa zicem ca modificarea Codului Penal din martea neagra intra in vigoare: luarea de mita a lui Adrian Nastase ar fi dezincriminata, pentru ca fostul premier nu ar mai fi asimilat functionarului, si peste cateva zile el iesea liber si curat pe usa puscariei in virtutea legii penale mai favorabile, pastrand desigur si cele 400 de mii de euro pe care urmeaza sa le plateasca. Nu ma indoiesc ca asta inseamna in viziunea condamnatului Arian Nastase o lege moderna si echilibrata.

Este exact ceea ce gandesc toti politicienii care viseaza noapte de noapte zanganit de catuse si care nu inteleg cum o majoritate de 70% nu a reusit sa scoata alesii si demnitarii de sub incidenta legii penale, desi tentativele au existat in toate felurile, de la incercarea de modificare a statutului parlamentarilor, la revizuirea Constitutiei si ciuntirea Codului Penal.

Adrian Nastase a pus degetul pe o rana dureroasa si l-a acuzat practic pe Victor Ponta pentru fiecare condamnare de pesedist. A dat in acelasi timp semnalul unei ofensive feroce de anihilare a Justitiei in cel mai eficient mod cu putinta: cu legea in mana.

Nu ca Victor Ponta nu ar consimti cu draga inima la asa ceva. Dimpotriva, ar da orice sa poata fi eroul penalilor. Dar nu poate, atat timp cat Romania depinde de finantare externa. Si la fiecare incercare de a lua cu asalt anticoruptia si statul de drept, reactia externa a celor care dau banii a fost feroce. Una este sa mai clampane o declaratie de sustinere a lui Adrian Nastase, care ii mai pune o pata pe imaginea si asa distrusa, si alta sa blocheze anticoruptia prin legi noi.

Dar nici lui Adrian Nastase si nici celorlalti corupti nu le pasa de finantarea Romaniei. Le pasa exclusiv de libertatea si averea lor. Pentru ele nu ar ezita sa scoata Romania din UE daca e nevoie. Pentru Victor Ponta esentiala este cariera politica, ori un asemenea deznodamant i-ar curma-o definitiv. A lui Adrian Nastase e sfarsita oricum. Marea lui miza a ramas libertatea.

Asa ca pentru Victor Ponta viitorul se anunta complicat, daca nu chiar sumbru, prins intre presiunea penalilor si exigentele euroatlantice. Nu are cum sa le impace.

Adrian Nastase mizeaza pe o presiune tot mai mare a baronetului penal. A stimulat-o din plin cu aceasta acuzatie ca un cutit in spatele lui Victor Ponta. Fostul premier nu are prea multe de pierdut. Ce era mai important fie s-a dus, fie e pe cale sa se duca. Si de aceea a iesit acum la atac atat de dur. Daca Victor Ponta nu face nimic, il va trage politic dupa el folosind ceata penala infricosata si dezlantuita.

Victor Ponta a incercat sa preintampine atacul, la care se pare ca se astepta, cu o declaratie de sustinere. Prea putin dupa cum se vede. Adrian Nastase vrea cu mult mai mult. Si nu e singurul. Victor Ponta a anuntat ca va fi un presedinte pentru penali, victimele de acum. Adrian Nastase a ridicat miza: n-ai facut nimic! Doar pe vorbe nu mai e crezut. E nevoie de fapte.

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Ponta Nastase condamnare, #Nastase blog, #modificare Cod Penal , #Victor Ponta