Pretul salvarii lui Adrian Nastase (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Mai 2012, ora 12:51
12414 citiri
Pretul salvarii lui Adrian Nastase (Opinii)
Foto: Arhiva

Atunci cand PSD a revenit la putere, cea mai intensa suspiciune, chiar teama, privea relatia acestui partid cu Justitia.

Este adevarat ca buna credinta obliga sa acorzi oricarui guvern nou instalat o prezumtie de buna credinta, dar este la fel de adevarat ca experienta guvernarilor anterioare ale acestui partid au lasat amintiri traumatizante tocmai in privinta respectarii si aplicarii fara exceptii si ierarhii, disfunctionalitati grave traduse si in plan european intr-un stegulet rosu, intr-o clauza de salvgardare si in instituirea unui mecanism de monitorizare si astazi activ, spre norocul nostru.

Era totusi o speranta ca in conditii de campanie si sub presiunea europeana, pornirile de deturnare a justitiei sa fie inhibate intr-o masura mai mica sau mai mare. Dupa cum era de asteptat ca PSD sa fi invatat ceva din pretul politic pe care l-a tot platit pentru felul in care a inteles sa-si protejeze si promoveze coruptii de toate calibrele. Din pacate, Victor Ponta a confirmat rapid cele mai negre suspiciuni printr-o inlantuire de fapte pe care e greu, daca nu imposibil, sa le socotesti nepremeditate, fapte avand ca scop daca nu fortarea unei achitari a lui Adrian Nastase in dosarul "Trofeul Calitatii", macar impingerea verdictului definitiv si irevocabil dincolo de termenul de prescriptie.

Si acesta inlantuire arata cam asa: trecerea Inspectoratului de Stat pentru Constructii din subordinea Ministerului Dezvoltarii (ajuns la PNL) in subordinea sa directa a fost una dintre primele griji ale lui Victor Ponta dupa preluarea mandatului, rezolvata cu aceeasi urgenta ca demiterea prefectilor sau decizia de restituire a banilor catre pensionari. Cu aceeasi urgenta, Victor Ponta a schimbat conducerea ISC, numind acolo un om care in prima sa zi de serviciu a semnat, fara sa ceara vreun aviz, fara sa solicite vreun punct de vedere al departamentului juridic sau economic al institutiei, o hartie care sterge cu buretele un prejudiciu de 1,5 milioane de euro suferit de ISC si care arunca in aer dosarul "Trofeul Calitatii" cu numai cateva zile inainte de implinirea prescriptiei.

Demiterea lui Constantin Adrian Balaban-Grajdan de catre premier la o zi dupa ce s-a aflat de hartia aceasta nu are absolut nicio valoare cat timp documentul nu este retras si el de la instanta. Timpul insa nu mai poate fi dat inapoi si el curge, cu toate aceste tertipuri, in favoarea lui Adrian Nastase. Victor Ponta nu pacaleste cu indignarea sa decat pe cei care vor sa fie pacaliti.

Dimpotriva aceasta demitere sugera ca dl. Balaban-Grajdan a fost pus in fruntea ISC exclusiv pentru a semna hartia cu pricina, retragerea sa fiind probabil si ea planificata, ca un raspuns pregatit la preivizibila reactie vehementa a presei si, foarte posibil, a UE si SUA. Pionul a fost asadar retras, va fi probabil recompensat pentru efort, dar documentul sau produce in continuare efecte si poate reprezenta marea smecherie prin care Adrian Nastase sa scape basma curata de inchisoarea la care deja a fost condamnat de prima instanta.

Ceea ce socheaza in acest caz nu este atat efortul in sine de a-l salva pe Adrian Nastase de rigorile legii. Am mai vazut asa ceva. Socheaza nerusinarea cu care a fost comis acest efort. Socheaza lipsa totala de respect fata de justitie, care nu este fentata, ci sfidata in fata la fel ca oricare om cu bun simt si un dram de logica. Si fosta putere a avut coruptii ei si numarul lor este o cauza a picajului ei, dar PDL nu a ajuns niciodata la asa ceva.

Nici in cazul Apostu, nici in cazul Ridzi, Gutau sau oricare altul nu a existat vreo astfel de manevra evidenta si sfidatoare. Si atunci, ma intreb, daca PSD se preteaza la asa ceva acum, cand inca este, daca vreti, intr-o perioada de proba, ce va face cand se va vedea cu toti sacii in caruta, instalat in fruntea majoritatii mamut pe care si-o pregateste prin votul uninominal intr-un tur de scrutin?

Si mai socheaza ceva. Pretul pe care este Victor Ponta dispus sa-l plateasca pentru salvarea lui Adrian Nastase. Un pret care este chiar interesul national al Romaniei. Premierul, aflat intr-o ofensiva sustinuta de cucerire a Bruxelles-ului, isi imagineaza cumva ca de acolo nu se vede mizeria de proportii comisa in dosarul "Trofeul Calitatii"? Daca asa crede, se inseala amarnic. Ambasadele si-au facut datoria si in toate cancelariile europene povestea este deja cunoscuta. O cunosc deja si raportorii din cadrul MCV, iar demiterea sefului ISC nu pacaleste pe nimeni, cel putin nu in UE si nici la Washington, acolo unde suspiciunile in privinta anticoruptiei si fortei legii in Romania se amplifica din nou cu efecte directe si previzibile asupra investitiilor straine.

Imi imagineaza cumva Victor Ponta ca eventuala achitare a lui Adrian Nastase pe baza unui tertip mizerabil nu se va reflecta in viitorul raport de monitorizare pe Justitie, stiut fiind ca dosarele fostului premier au fost intotdeauna puncte de reper pentru aceste evaluari periodice? Isi imagineaza ca toata aceasta poveste nu va avea efecte asupra aderarii Romaniei la spatiul Schengen explicit conditionata de combaterea eficienta a coruptiei?

Nu-l suspectez de naivitate. Insa comandamentul salvarii lui Adrian Nastase este mai important decat soarta Romaniei. Latinii spuneau: sa piara lumea, dar sa se faca justitie. Victor Ponta spune: sa piara justitia si chiar Romania, dar sa scape Adrian Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Adrian Nastase coruptie justitie, #Nastase manevre justitie Ponta, #Adrian Nastase clauza justitie , #Victor Ponta