Ministrul Agriculturii vrea sa faca rechizitii si sa suspende exporturile de cereale, dupa ce luna trecuta s-au exportat 700.000 de tone

Joi, 09 Aprilie 2020, ora 19:27
6456 citiri
Ministrul Agriculturii vrea sa faca rechizitii si sa suspende exporturile de cereale, dupa ce luna trecuta s-au exportat 700.000 de tone
Foto: Facebook/ Adrian Oros

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros, a anuntat joi ca are pregatite textele pentru rechizitii si pentru suspendarea exportului de cereale, dupa ce a constatat ca in luna martie s-au exportat 700.000 de tone.

"In luna martie s-au exportat 700.000 de tone. Procedura de eliberare a avizului fito-sanitar era una pe genunchi, in 24 de ore.

Am refacut toata procedura prin Ordin de Ministru si am facut, bineinteles, si apel la traderi si la marii fermieri sa inceteze cu aceasta activitate", a declarat Adrian Oros, in debutul sedintei de guvern.

Acesta a precizat ca sunt pregatite textele "si pentru rechizitii si pentru suspendare", dupa ce premierul a subliniat ca este necesara formularea unei solicitari privind adoptarea acestor masuri.

"Sa imi si formulati o solicitare privind adoptarea unei masuri. Daca va fi necesar, eu sunt hotarat inclusiv sa interzicem exporturile si daca va fi necesar sa facem rechizitii. Noi trebuie sa asiguram cantitatile necesare pana la viitoarea recolta pentru a asigura necesarul de grau pentru consumul intern", a mentionat Ludovic Orban.

Orban: Dezmat in export

Totodata, premierul Ludovic Orban a afirmat ca pe piata cerealelor exista "un adevarat dezmat in materie de export".

"Domnul Ministru al Agriculturii, primesc semnal de alarma privitor la ceea ce se intampla pe piata cerealelor. Aici v-am spus foarte clar: nu ne putem permite sa acceptam, ca din lacomie, unii proprietari de cantitati de cereale sa trimita la export si sa ne lase fara grau.

Aici ar trebui sa luam masuri foarte clare, mai ales ca datele preliminare pe care le-am primit pe luna martie arata ca e un adevarat dezmat in materie de export de cereale", a mentionat Ludovic Orban.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Adrian Oros cereale, #export cereale, #Orban export cereale , #ministrul Agriculturii