Despre Adrian Paunescu

Poetul Adrian Paunescu s-a nascut pe 20 iulie 1943, in localitatea Copaceni, judetul Balti, Basarabia, astazi Republica Moldova, si a murit in data de 5 noiembrie 2010. Poetul suferea de probleme cardiace, renale şi hepatice. 

El si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj.

A fost unul din cei mai prolifici poeti romani contemporani si este cunoscut mai ales ca poet si ca organizator al Cenaclului Flacara.

Studii 

Adrian Paunescu a absolvit Colegiul National Carol I din Craiova. Tatal lui Paunescu, membru al Partidului National Liberal, a fost condamnat la 15 ani de inchisoare pentru "activitati anti-comuniste" de regimul stalinist de dupa 1945 si din aceasta cauza Paunescu a trebuit sa astepte 3 ani inainte de a se putea inscrie la facultate.

Paunescu a studiat filologia la Universitatea din Bucuresti.

Activitate literara 

Adrian Paunescu a debutat ca poet in anul 1960, iar 13 ani mai tarziu conducea deja revista Flacara. A fost destituit in iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacara din Ploiesti din iunie 1985, insa Paunescu devenise cunoscut si pentru criticile la adresa Puterii.

Intre anii 1970-1980, Paunescu s-a remarcat in presa romaneasca, iar la inceputul anilor '80 a condus Cenaclul Flacara.

La un an de la Revolutie, Paunescu a pus bazele revistei „Totusi iubirea”, iar in calitate de publicist a condus ziarul „Sportul romanesc”, o scurta perioada, in 1999, si a realizat emisiuni la mai multe posturi de televiziune.

Adrian Paunescu a scris zeci de volume de poezii, el fiind cunoscut si apreciat pentru usurinta cu care compunea versuri.

„Repetabila povara”, „Ruga pentru parinti”, „Iubiti-va pe tunuri”, „Aruncarea in valuri” sau Totusi iubirea” sunt doar cateva dintre poeziile sale celebre.

Multe din creatiile sale au fost puse pe muzica de artisti romani importanti, precum Vasile Seicaru, stefan Hrusca sau Nicu Alifantis. 

Activitatea politica

Dupa 1989, s-a implicat si in politica. in 1992 a intrat in Partidul Socialist al Muncii fiind membru al acestei formatiuni pana in 1998, cand partidul a fost absorbit de PSD. A avut trei mandate de senator, ultimul incheindu-se in 2008.

Indiscutabil, orientarea politica a lui Paunescu a fost intotdeauna una de stanga. Spre deosebire de alte personalitati ale perioadei comuniste, Paunescu a promovat idei de stanga mai liberale, de inspiratie occidentala. Relatia lui Paunescu cu puterea comunista poate fi considerata ca ambigua, Paunescu manifestandu-se nu ca un critic radical al sistemului sau al ideologiei.

Critica sa se orienteaza mai degraba asupra derapajelor puterii politice si a neajunsurilor economice. Paunescu a intretinut relatii stranse cu membri ai aparatelor comuniste de stat si partid.

Link-uri utile:

Adrian Paunescu
Adrian Paunescu

Data nasterii: 20.07.1943

Decedat: 05.11.2010

Cariera:  Scriitor, senator

Evenimente importante:  Realizatorul Cenaclului Flacara

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Adrian Paunescu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.