Mircea Cartarescu recunoaste ca abia l-a cunoscut pe poetul Adrian Paunescu. Recunoaste ca nu are motive personale sa-l urasca sau sa-l condamne pe scriitorul disparut.
Cu toate acestea, intr-un editorial publicat in Evenimentul Zilei, Mircea Caratascu subliniaza motivele pentru care "istoria il va condamna".
"La sfarsitul anilor '70, daca puneai in priza fierul de calcat, Paunescu vorbea si acolo, aproape la fel de mult ca si Ceausescu insusi. Caci destinul acestor doi oameni atat de asemanatori se impleteste inextricabil. Fara comunism si Ceausescu, Paunescu n-ar fi existat, asa cum parazitii sunt foarte specifici in alegerea gazdei", scrie Cartarescu.
Cand revista "Flacara" nu l-a mai incaput, Paunescu a inventat cenaclul cu acelasi nume. "Cenaclul Flacara a fost bucatica de zahar a propagandei ceausiste. A fost megafonul comunismului romanesc", opineaza scriitorul, reamintind si despre poemele ce proslaveau cuplul Ceausescu.
"Paginile ziarelor oficiale se umpleau, din cand in cand, de cearsafuri de poeme, cand despre Tovarasul, cand despre Tovarasa, poeme ce tasneau ca dintr-o fantana nesecata din pana bardului", scrie Cartarescu. Potrivit spuselor sale, nimeni din generatia sa nu l-a considerat pe Paunescu poet, ci doar "odios propagandist".
"Noi i-am citit cu nesat pe Nichita Stanescu, pe Dimov sau pe Sorescu, dar Paunescu facuse o asemenea cocina din propria viata, ca si dintr-a noastra, incat n-am mai avut rabdarea sa prefiram tone de gunoi ca sa gasim intre ele cateva poezii adevarate", mai scrie Mircea Caratarescu, in editorialul publicat vineri.