Ziare.com

Adrian Paunescu a fost inmormantat - mii de romani si-au luat ramas bun

de Livia Stroie
Duminica, 07 Noiembrie 2010, ora 17:04

   

Adrian Paunescu a fost inmormantat - mii de romani si-au luat ramas bun
Poetul Adrian Paunescu a fost inmormantat cu onoruri militare, duminica, la Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor. Dupa discursurile tinute de personalitatile prezente la cimitir, sicriul a fost dus catre mormant, purtat de militari.

La iesirea din Biserica si pe drumul spre cimitir, cosciugul a trecut printre mii de oameni cu flori in mana.

Ziare.com ti-a prezentat principalele momente ale zilei:

Adrian Paunescu a murit: Romanii isi iau adio

16:30 - Sicriul cu trupul neinsufletit al poetului Adrian Paunescu a fost depus in mormant, in aplauzele multimii din cimitir, si in prezenta rudelor indurerate. Militarii au tras trei salve in onoarea poetului, iar fanfara a cantat imnul national.

16:20 - Langa mormant, sicriul a fost din nou deschis, iar preotii au spus ultimele rugaciuni pentru poet. Multimea de oameni l-a petrecut pe Adrian Paunescu pe ultimul drum si s-a inghesuit ca sa ajunga cat mai aproape de poet.

16:15 - Sicriul poetului a fost ridicat de pe catafalc de regimentul de onoare si a fost dus, in cantecul fanfarei militare, catre mormant.

16:10 - Jurnalistul Marius Tuca, prezent la randul sau la ceremonii, a spus cateva cuvinte in onoarea poetului.

"Cel mai important lucru pentru mine este ca Adrian Paunescu a fost un adevarat tata, e tot ce pot sa spun in momentul acesta. Omagiul suprem este al oamenilor simpli, al celor multi care in aceste zile s-au gandit la poetul care a fost Adrian Paunescu", a declarat Marius Tuca.

15:45 - Din partea Academiei Romane, a fost prezent si istoricul Dan Berindei, care a declarat ca poetul Adrian Paunescu era trist, la sfarsitul vietii, din pricina dezbinarii pe care o vedea in jur, si indemna la impacare.

15:40 - La inmormantare a fost prezent si cantaretul de folk Victor Socaciu, care a depus o coroana in memoria poetului si a povestit ca, in timpul cenaclului "Flacara", lui Adrian Paunescu i se spunea "boss". Acesta a facut si un apel la fostii membri ai cenaclului, de a reaprinde flacara cantecelor si a poeziilor.

"Pot sa spun ca noi toti trebuie sa fim mandri ca am fost contemporani cu o asemenea personalitate, o personalitate complexa care pe langa exceptionala poezie ne lasa proza, jurnalismul si atitudinea publica. El era un om al cetatii, daca cineva suferea, el era solidar cu acea suferinta, daca cineva era fericit, el era solidar", a spus Victor Socaciu.

15:20 - Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, prezent la randul sau la cimitir, a sustinut un discurs in memoria lui Adrian Paunescu. Vadim Tudor l-a elogiat pe poet, spunand ca acesta a facut mai multe pentru unirea Romaniei cu Basarabia decat oricine altcineva, si a criticat vocile care sustin ca Paunescu ar fi fost un poet aservit regimului comunist.

"Adrian Paunescu n-a dus pe nimeni cu forta la cenaclul 'Flacara', dimpotriva, salile de spectacol si stadioanele erau neincapatoare, erau oameni care incercau sa patrunda inauntru si prin sistemele de ventilatie. A fost un fenomen social care a influentat pozitiv educatia tinerilor", a declarat Corneliu Vadim Tudor.

Corneliu Vadim Tudor nu a ratat ocazia de a lansa un atac la adresa clasei politice, adresandu-se rivalilor sai: "Adrian Paunescu mort e mai viu decat voi", a spus Tudor.

15:00 - La inmormantare a fost prezent, alaturi de Adrian Nastase, si presedintele PSD, Victor Ponta, dar si realizatorul de televiziune Victor Ciutacu.

14:50 - Pe catafalc a fost amenajata o statie audio, iar cei care l-au cunoscut pe poet au spus cateva cuvinte in memoria sa. Din partea Uniunii Scriitorilor a fost prezent Varujan Vosganian, care a sustinut un discurs in memoria lui Paunescu.

"El nu a scris doar poezii, a scris psalmi. Dragostea de tara, de parinti, de fii, de ceilalti oameni, sunt adesea nu doar poezii, ci sunt rugi", a declarat Varujan Vosganian. Acesta a adaugat ca nu era nevoie ca poeziile lui Paunescu sa fie tiparite, erau doar "spuse, cantate si soptite", si "mergeau direct la suflet".

"Daca ar fi sa rezum viata lui i-as spune justitiar. A fost un om care a urmarit dreptatea, un om care a socotit ca cel mai ascutit tais il are cuvantul, un om care la Judecata de Apoi va fi iertat", a conchis Varujan Vosganian.

14:45 - Multimea a umplut pana la refuz cimitirul. Trupul a fost depus pe un catafalc, langa mai multe coroane de flori, iar preotii continua slujba de inmormantare. Langa sicriu stau Ana-Maria si Andrei Paunescu.

14:30 - Masina care ducea sicriul lui Adrian Paunescu a ajuns la cimitirul Bellu, unde s-au strans mii de oameni pentru a asista la inmormantare. Oamenii arunca in continuare cu flori inspre masina.

14:25 - Varujan Vosganian, prezent la randul sau la cimitir pentru inmormantare, a schimbat cateva vorbe cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.

14:15 - Sicriul cu trupul poetului Adrian Paunescu a fost scos din Biserica. Multimea adunata in fata Bisericii a aruncat cu flori. Masina in care a fost pus sicriul a fost acoperita complet cu buchete de flori, dupa care a pornit spre cimitir.

14:10 - La slujba a fost prezent si actorul Florin Piersic, care a iesit din Biserica imediat dupa ceremonia religioasa.

14:05 - Sicriul a mai fost tinut in Biserica inca un timp, pentru ca mai multe persoane sa isi ia adio din nou de la poet. Au trecut pe langa sicriul deschis Adrian Nastase si Corneliu Vadim Tudor.

14:00 - Slujba pentru Adrian Paunescu s-a terminat, iar sicriul va fi scos din Biserica si dus la cimitir. Andrei Paunescu, fiul poetului, a primit un stag al Romaniei, pe care l-a pastrat in mana dupa slujba.

13:30 - De-a lungul drumului spre biserica Boteanu, s-au adunat sute de persoane care asteapta ca sicriul sa fie dus la cimitirul Bellu.

12:45 - Sicriul a fost depus la Biserica Boteanu, din sectorul 1 al Capitalei, unde sunt stranse sute de persoane cu flori in mana. La eveniment sunt prezenti si jandarmi, care asigura ordinea. Oamenii sunt adunati pe treptele Bisericii si incearca sa ajunga cat mai aproape de sicriu, care a fost deschis.

12:35 - Trupul poetului a fost scos din Ateneul Roman in aplauzele publicului. La iesirea din Ateneu, multimea stransa a izbucnit in urale, iar suporterii de la Universitatea Craiova, prezenti, au scandat numele poetului si au cantat imnul echipei, compus de Paunescu. O scurta perioada, multimea a intonat imnul national.

12:30 - Florile depuse in jurul sicriului lui Adrian Paunescu au fost ridicate, pentru ca trupul sa poata fi dus la Biserica Boteanu, dupa care sa fie inmormantat la cimitirul Bellu.


12:20 - Mai multi preoti au inceput slujba pentru poetul Adrian Paunescu, chiar in incinta Ateneului Roman, unde este depus trupul poetului. La slujba este prezent si preasfintitul Varlaam, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romane.

12:15 - Adrian Paunescu va fi inmormantat cu onoruri militare la cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor, langa personalitati precum Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu sau Nichita Stanescu.

12:10 - Slujba de inmormantare a lui Adrian Paunescu, programata pentru ora 11.00, a fost amanata dupa ce Ana-Maria, fiica poetului, a spus ca isi doreste ca oricine sa isi poata lua ramas-bun de la tatal sau. La Ateneu au stat la coada sute de oameni care au adus flori, iar la cimitir s-au adunat inca de la ora 11.00 alte cateva sute de oameni, dornici sa fie prezenti la inmormantare.

11:50 - Jurnalistul Marius Tuca s-a aflat la randul sau la Ateneul Roman duminica, si a stat un timp, inlacrimat, langa copiii poetului, Andrei si Ana-Maria Paunescu, vizibil afectati de moartea parintelui.

11:15 - Printre personalitatile care si-au luat ramas bun de la poet a fost si fostul presedinte al Senatului, actualul conducator al Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.

11:10 - La Ateneul Roman a fost prezent actorul Florin Piersic. Acesta a fost prezent si sambata la sediul Uniunii Scriitorilor, si a declarat ca a simtit nevoia sa il mai vada odata pe poet.

11:00 - In curtea Ateneului Roman s-a format o coada lunga de oameni care au venit sa depuna flori si sa treaca pe la capataiul poetului. Sute de persoane asteapta pentru a intra in cladire.

10:50 - Aproximativ 50 de localnici din comuna Barca, unde a copilarit Adrian Paunescu, au ajuns, duminica dimineata, in Capitala, pentru a-i aduce un ultim omagiu poetului.

10:30 - La Ateneul Roman a fost prezent si Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. In mijlocul Ateneului au fost depuse mai multe coroane de flori.

10:10 - Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a transmis condoleanta familiei lui Adrian Paunescu, si a declarat: "cultura romaneasca a pierdut un reprezentant de seama prin trecerea catre cele vesnice a poetului".

09:50 - Ion Iliescu a venit la Ateneul Roman pentru a-i aduce un omagiu poetului. Fostul sef al statului a comentat faptul ca o multime de oameni s-au strans la sicriului poetului.

Inmormantarea lui Adrian Paunescu - vezi cine si-a luat adio de la poet

"A fost o revarsare de efuziune populara. Este proba valorii unui om, a unui creator, a unui poet. A fost un om iubit, in ciuda multor denigrari a ramas cunoscut ca o mare valoare nationala", a spus Iliescu.

09:15 - La Targu Mures a avut loc o slujba speciala in memoria lui Adrian Paunescu, iar zeci de oameni au venit sa se roage si sa aprinda lumanari.

09:10 - La Targu Jiu, in centrul orasului s-au adunat zeci de persoane care au aprins lumanari si au cantat cantece folk, in memoria poetului.

09:00 - La Ateneul Roman, zeci de persoane (rude, prieteni si necunoscuti) au venit in noaptea de sambata spre duminica pentru a isi lua ramas bun de la poet.Trecerea in nefiinta

Adrian Paunescu a murit vineri, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, dupa ce inima i s-a oprit, iar medicii nu l-au putut salva.

Trupul poetului Adrian Paunescu a fost depus vineri, la ora 16.00, la sediul Uniunii Scriitorilor, pentru ca cei care l-au cunoscut si admirat sa ii poata aduce un ultim omagiu. La depunerea trupului in cladirea Uniunii Scriitorilor au fost prezente rudele poetului.

Initial, trupul trebuia sa fie depus la Ateneul Roman, insa din pricina concertelor si a repetitiilor programate, conducerea institutiei a anuntat ca nu poate gazdui trupul poetului. Totusi, sambata seara, in jurul orei 22.00, trupul neinsufletit al poetului a fost mutat la Ateneul Roman.

Adrian Paunescu a murit: Corpul va fi depus la Ateneul Roman

Adrian Paunescu a murit: Trupul este dus la Uniunea Scriitorilor

Pe langa casa poetului din Bucuresti au trecut, vineri, zeci de persoane, care au lasat flori si mesaje de condoleante, exprimandu-si durerea fata de trecerea in nefiinta a lui Adrian Paunescu. Dupa ce trupul neinsufletit al poetului a fost dus catre masina mortuara, deasupra sicriului a zburat un porumbel alb.

Poetul suferea de ani de zile de diabet, iar inima i-a cedat intr-un final. "La ora 07.15, inima maestrului a incetat sa bata. A trebuit sa ne declaram invinsi, Adrian Paunescu a plecat dintre noi", a anuntat, vineri dimineata, la ora 08:29, prof. dr. Serban Bradisteanu.

Potrivit medicului Serban Bradisteanu, starea poetului Adrian Paunescu s-a inrautatit pe fondul unor suferinte mai vechi - diabet de 10-12 ani, pacientul suferind de insuficienta cardiaca, renala, hepatica si respiratorie.

Artistii, intristati de vestea mortii poetului Adrian Paunescu

La scurt timp dupa ce moartea poetului Adrian Paunescu a fost anuntata oficial, cei care l-au cunoscut si l-au apreciat si-au exprimat tristetea si regretul fata de plecarea unuia dintre cei mai mari poeti contemporani.

"Este o veste teribila. Ma asteptam la ea. Adrian Paunescu a trait viata din plin. A fost un patriot in sensul cel ma adanc al cuvantului. Pentru foarte multi tineri, care acum nu mai sunt tineri, el a reprezentat un ghid. Boala l-a schimbat pentru ca suferea", a declarat Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii.

Adrian Paunescu a murit - vezi reactii

"Am ramas stupefiat la vestea pe care mi-ati dat-o. Adrian Paunescu va ramane in amintirea noastra pe vesnicie. Un om care a incercat sa dea valoarea fortei lui, sa schimbe ceva. A fost un om foarte puternic", a spus, la randul sau, Ovidiu Lipan Tandarica, plin de durere.

Tudor Gheorghe a declarat ca poetul Adrian Paunescu ramane in inimile romanilor "si chiar daca trupul lui va ajunge in tarana, o steluta va rasari acolo in Univers, iar Paunescu va straluci ca un Luceafar".

Adrian Paunescu a murit: Mihai Ghimpu transmite condoleante

"Cel mai important e ca o steluta va rasare acolo in Univers, iar Paunescu va straluci ca un Luceafar. Cel mai mare poet contemporan al nostru: Adrian Paunescu. Dumnezeu sa il ierte!", a declarat artistul la Antena 3.

"Acum ma astept la o mare recunoastere a multora a valorii lui. Pentru mine, Paunescu a fost cel care mi-a dat o noua identitate. Adrian Paunescu a plecat trist dintre noi", a spus si Vasile Seicaru, un artist foarte apropiat de Adrian Paunescu, care abia putea vorbi din cauza lacrimilor.

Adrian Paunescu a murit: Condoleante de la politicieni

La randul sau, Mircea Dinescu a declarat ca Adrian Paunescu a fost un mare talent, precizand ca regreta moartea acestuia.

"Paunescu a fost ca un fenomen natural, cum este o furtuna sau o ploaie sau un cutremur. Un mare talent care si-a subminat propriul talent prin viata sa iesita din comun. A fost primul scriitor care s-a certat cu Nicolae Ceausescu", a precizat si Mircea Dinescu.

Adrian Paunescu a murit: Sorin Oprescu transmite condoleante pe Facebook

"Cu doua zile inainte sa intre in spital mi-a telefonat si mi-a zis Mircea, uite iti dau un telefon sa iti spun ca imi este dor de cel ce erai odinioara", a mai spus Dinescu.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat ca Adrian Paunescu ramane prin opera lui nemuritor.

"Avem oameni putini de valoare, nu stim sa ii pretuim indeajuns, iar cand se duc mai apar o zi doua care vorbesc de bine si pe urma vine uitarea. Sigur Adrian Paunescu ramane prin opera lui nemuritor, iar acest lucru este meritul lui", a declarat Sergiu Nicolaescu.

Lumea politica transmite mesaje de condoleante

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis un mesaj de condoleante dupa aflarea vestii ca poetul Adrian Paunescu a incetat din viata.

"Am primit cu tristete vestea plecarii dintre noi a poetului Adrian Paunescu. Prin intreaga sa activitate literara, poetul Adrian Paunescu ramane in amintirea celor care l-au apreciat pentru maiestria creatiei sale, pentru pledoaria sa constanta pentru valorile nationale si pentru generozitatea cu care a promovat generatii de tineri poeti si artisti in cadrul cenaclului "Flacara".

In aceste momente de tristete doresc sa transmit familiei, colegilor si tuturor celor apropiati sincere condoleante. Dumnezeu sa-l odihneasca!", se arata in mesajul transmis de seful statului.

Fostul presedinte al tarii Ion Iliescu a aflat cu tristete de moartea poetului si colegului Adrian Paunescu, despre care a spus ca a fost un poet militant si implicat in viata societatii.

"Cu tristete am aflat vestea mortii lui. Adrian Paunescu ramane una din marile figuri ale culturii noastre. A intrat cu forta in viata noastra culturala...A fost un poet militant, un om care s-a angajat in viata societatii. El nu a fost un simplu cantaret de curte cum au incercat unii sa il prezinte", a declarat Ion Iliescu.

Adrian Nastase a scris pe blog ca odata cu moartea lui Adrian Paunescu a pierdut un prieten si un coleg nepretuit.

"Am pierdut un prieten si un coleg nepretuit. Un om de o valoare greu de restrans in cuvinte. Un monument, un poet de geniu, un simbol al dragostei de neam. Mi-e greu sa spun mai multe cuvinte acum. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a scris Nastase pe blogul personal.

Si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a aratat indurerat de moartea poetului Adrian Paunescu.

Adrian Paunescu a murit

"A fost voia lui Dumnezeu sa ii ia pe cei mai buni dintre noi. El a fost ca un frate siamez pentru mine. Ne stiam din 1964, am fost uniti in zona inimii. Din 1992, de cand am intrat amandoi in Senatul Romaniei vorbeam zilnic la telefon. Medicul Bradisteanu mi-a spus inca de alaltaieri ca erau pe punctul sa renunte, insa i-am spus, l-am implorat sa nu renunte", a declarat Corneliu Vadim Tudor, la Realitatea TV.

Cine a fost Adrian Paunescu

Poetul Adrian Paunescu s-a nascut pe 20 iulie 1943, in localitatea Copaceni, din judetul Balti, dar si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj.

Mai tarziu, a absolvit Colegiul National Carol I din Craiova si Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti.

Debutul ca poet l-a facut in anul 1960, iar 13 ani mai tarziu conducea deja revista "Flacara". Intre anii 1970-1980, Paunescu s-a remarcat in presa romaneasca, iar la inceputul anilor '80 a condus Cenaclul Flacara.

Adrian Paunescu a scris o poezie pe patul de spital

Adrian Paunescu, in stare foarte grava: Inima poetului s-a oprit de mai multe ori

La un an de la Revolutie, Paunescu a pus bazele revistei "Totusi iubirea", iar in calitate de publicist a condus ziarul "Sportul romanesc", o scurta perioada, in 1999, si a realizat emisiuni la mai multe posturi de televiziune. Dupa 1989, s-a implicat si in politica.

In 1992 a intrat in Partidul Socialist al Muncii fiind membru al acestei formatiuni pana in 1998, cand partidul a fost absorbit de PSD. A avut trei mandate de senator, ultimul incheindu-se in 2008.

Adrian Paunescu a scris zeci de volume de poezii, el fiind cunoscut si apreciat pentru usurinta cu care compunea versuri.

"Repetabila povara", "Ruga pentru parinti", "Iubiti-va pe tunuri", "Aruncarea in valuri" sau Totusi iubirea" sunt doar cateva dintre poeziile care au ramas in memoria romanilor. Multe din creatiile sale au fost puse pe muzica de artisti romani importanti, precum Vasile Seicaru, Stefan Hrusca sau Nicu Alifantis

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 26568 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
220 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aceasta este suprema victorie a Patriarhului Patriotismului sincer....

Doar cand a a devenit, brusc, o amintire, Adrian Păunescu este cel mai mediatizat roman din tară. Un pelerinaj ciudat, al unor oameni care l-au iubit, urmati de cei care l-au ponegrit – umiliti fiind de popularitatea sa, fără egal -, la care s-au alăturat habarnisti abonati la micul ecran, si-au spus gandurile sincere sau fortate, ori inventate, ca să dea bine in fata unei opinii publice, lămurită de mediocritatea multora dintre vedetele generate de agentiile de impresariat scandalurile cu priză la cetătenii naivi.
A trebuit să moară, ca acum intreaga natiune să lăcrimeze la imaginile anilor cand canta demn:
“Trăiască Romania! Trăiască Tricolorul!"

 

ADEVARUL ESTE CA IL VOM IUBI VESNIC PE POETUL A.P.

indiferent ce veti scrie voi,analfabetilor,pe forum.Locul lui in sufletele noastre nu-l va lua nimeni,indiferent cit de inversunati veti fi...Va place sau nu,pt unii dintre noi va ramine unul din cei mai buni poeti romani,cu sute de mii de volume tiparite,ramine omul care a ajutat atitea talente sa se afirme...in urma voastra ce ramine?Venin si limitare!

 
 

 

Romania asasinată de cei din sleahta lui cantati si slăviti de el, a fost depusă la Ateneu si inmormantată la cimitirul Bellu? Nici măcar la o groapă comună nu mai poate fi găsită biata tară, ca Elodia celui care urmează să devină presedintele nimănui.

.

ORICAT AM DORI SA O DAM DUPA COLT,NU PUTEM SA SPUNEM:"DUMNEZEU SA TE IERTE"SAU "DUMNEZEU SA TE ODIHNEASCA"PENTRU CA OMUL ADRIAN PAUNESCU A FOST UN ATEU CONVINS,CARE A SLUJIT NEABATUT UNUI REGIM,UNUI DICTATOR CE A INGENUNCHIAT O NATIUNE SI A UIMIT O LUME!

A FOST UN MARE TALENT CU UN CARACTER MIZERABIL!
ORICE CUVANT PESTE,ESTE DE PRISOS!

TOVARASII LUI SI MASSMEDIA CERSESC CONDOLEANTE SI CONFISCA ATENTIA UNEI TARI,

PENTRU O CREATURA RAZVRATITA IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU SI SERVILA UNUI DICTATOR!
POEZIA LUI PAUNESCU VA DAINUI,AMINTIREA LUI INSA NU!

UN PATRIOTISM ABSTRACT RAPORTAT LA MUNTI,APE SI LIMBA SI NU LA SEMENI SI UN TALENT LITERAR CARE A PREAMARIT O IDEOLOGIE UTOPICA SI STUPIDA!

ACESTEA AU FOST CALITATILE UNUI FOST CETATEAN ROMAN!

MENTIUNE PENTRU CEI DIN CERCUL LITERAR SI POLITIC AL LUI PAUNESCU!

NU L-AM URAT SI NU L-AM DISPRETUIT PE PAUNESCU,CA SI OM,PENTRU CA A FOST UN AMARAT AROGANT CE A CREZUT CA VA MOSTENI PAMANTUL!
AM NEGAT SI COMBATUT ATITUDINEA,TRAIREA LUI SFIDATOARE LA ADRESA LUI DUMNEZEU SI A SEMENULUI DE ALTA OPINIE!

@Ghilotina!ITI RESPECT OPINIA,DAR GRESESTI PROFUND!SA NU VEZI PROPAGANDA COMUNISTA DIN POEZIA LUI PAUNESCU,...DIN CAUZA RIMEI,CAND IL ADULA,IDOLATRIZA LA SCENA DESCHISA SI ZILNIC PE CEAUSESCU-SIMBOLUL INTRUCHIPAT AL IDEOLOGIEI RESPECTIVE,INSEAMNA MIOPIE!

...sorry!

Bre , eu unul nu l-am vazut pe Paunescu sa scrie zilnic ode . Se ocupau altii cu treaba asta .

El avea un alt fel de exprimare .
Daca faptul ca avea usa totusi deschisa la Ceausescu il consideri un pacat ....
Panescu nu avea nevoie de ode ca sa obtina ceva sau sa se afirme .
Vezi mai bine la Dinescu ..... la comportamentul lui ....

NU MA DRANJEAZA DELOC PUNCTAJUL,DOAR VREAU SA SEMNALEZ TRECEREA TAVALUGULUI ...REDACTIONAL DIN ...CAND IN CAND,PESTE POSTARILE CELOR PRO...ANTI COMUNISTO-NATIONALISTO-LIBERALISTI!

...cam...cenzuristi!

@Ghilotina,CRED CA RETII CA INTOTDEAUNA TE-AM RESPECTAT PENTRU OPINII SI NU PENTRU MODUL DE ADRESARE!CA SI ACUM,DESI NU TE-AM JIGNIT,MAI IEI CU ...BRE!

CREZI CA MERITA SUBIECTUL PAUNESCU,SA SCINDEZE COEZIUNEA CELOR CARE MAI SUSTINEAU LOGICA PE ACEST FORUM?
VREI SA DAM CU COPITA IN GALEATA,PRECUM ANTONESCU SI PONTA DUPA CE AU INCHEIAT IN COMUN PACTUL PRO DIAVOL?
PACAT!
CULMEA,PANA SI COMPATRIOTII LUI PAUNESCU RECUNOSC SERVILISMUL LUI IN MATERIE DE POEZIE POLITICA....

ELVIS CEL CU POZITIE REZERVATA,POVESTESTE DE MEDIATIZAREA IDEALA A *** SI ACTIVITATII LUI PAUNESCU IN SLUJBA UNEI IDEOLOGII!

L-AS INVITA SA ...MONITORIZEZE,CE TRUSTURI O FAC!
IL AJUT EU....ACELEASI!

CONCLUZIE GENERALA:REGRETE PENTRU RISIPIREA IN VAN SI MAI ALES IN SENS ... DESTRUCTIV,A UNUI MARE TALENT LITERAR!

Refrete si pentru ca Paunescu nu isi mai vedea niciodata visul cu ochii din carne:Revenirea utopiei comuniste cu fata inumana la conducerea Romaniei!
ADIO!

Pamantul, deocamdata - versuri de Adrian Paunescu

Timpul vietii ni-i scurt
Hai sa-l facem curat
Traiesc unii din furt,
Altii doar din ce-au dat,
Sunt saraci si bogati,
Lovesc lasii pe bravi :
Voi, ce-n luna zburati
Pan la cer va urcati
Pe spinari de noi sclavi.

Pe pamant avem de toate
Si mai bune si mai rele,
Bune, rele,
Si-nchisori si libertate
Si-a putea si nu se poate
Si noroi si stele.

Voi ce-n luna zburati
Cu-ale noastre izbanzi
Nu uitati c-aveti frati
Pe planeta flamanzi.
Painea lor o mancati
Printre stele zburand,
Voi degeaba zburati
Cand cei subdezvoltati
Se tarasc pe pamant.

Pe pamant avem de toate
Si mai bune si mai rele,
Bune, rele,
Si-nchisori si libertate
Si-a putea si nu se poate
Si noroi si stele.

Lumea-i plina de rani
Si de doctori docenti
Si de masti si de vami
Si de mari inocenti :
Fiindca nasteti copii
Aparati-i luptand,
Doborati monstrii vii
Ce de-un veac de vecii
Dolii pun pe pamant.

(Versuri din poezia, "Pamant, deocamdata)

"Ghilotina" vs. "adevăr".

In ordine, avem o opinie pertinentă și de bun-simț, contra unei opinii aparținand unui "adevăr" analfabet care ține cu tot dinadinsul să aibă dreptate prin cantitate.
Deși nu cred că avea nevoie de "arbitraj", opinia lui "Ghilotina" se autodefinește prin obiectivitate și corectitudine, in timp ce "adevăr" țipă (cu majuscule) deznădăjduit impotriva unei teme menită "SĂ SCINDEZE COEZIUNEA CELOR CARE MAI SUSȚINEAU LOGICA PE ACEST FORUM".
Singura grijă a unui "persecutat" de propria incultură este aceea a "coeziunii" (virtuale) celor "pro logică", dar n-are habar cu ce "se mănancă" asta, in schimb, incoerent și inept "confiscă" mult spațiu, spre a ne convinge, odată in plus, chiar dacă in afara oricărei experiențe personale, că părerea lui are vreo cat de mică insemnătate in circumstanțele date. Mania persecuției determină comportamentul ilogic al unui incapabil, care nu poate ințelege că lucrurile trăite de alții nu pot avea o aceeași reprezentare și pentru el și că, aceste trăiri, aparțin fiecăruia dintre noi, incărcate cu semnificații diferite.
"adevăr" vrea să explice, dar nu știe nici CE, nici CUM, el doar flecărește, neavand proprietatea termenilor pe care-i folosește abulic.

@sundikos!Drept la replica!

Mai intai sunt ferm convins ca anonimul acestui avatar este un personaj din cercul ziare.com care regleaza conturile pe teritoriul privat!
Apoi ambalarea unei critici fortate si gaunoase intr-o maniera elevata,este o meschinarie menita sa castige simpatie si puncte,ceea ce s-a si concretizat!
Daca ai taria sa fii obiectiv,vei putea vedea deslusit ca am facut o departajare obiectiva intre talentul si atitudinea publica a unui personaj compromis in tipare comuniste!
Am combatut doar o intelegere impotriva evidentelor,a naturii,exprimata de Ghilotina,cand o lume intreaga a vazut si auzit cum Paunescu ii canta osanale dictatorului!
CUM AS PUTE FI CONTRAZIS?
PERSONAL NU AM INTENTIONAT SA SCINDEZ NICI O COEZIUNE DE PE FORUM,PENTRU CA DE FAPT EA NU EXISTA DECAT APARENT SI ARTIFICIAL!
ESTI UN MANIPULATOR DESTUL DE OR.DINAR,CARE INCERCI SA FII IN MOD PERVERS UN APARATOR AL LUI GHILOTINA ORIGINALUL(PENTRU CA...ULTIMUL SE PARE CA ESTE UN FALS)CARE A FOST CONSECVENT UN CRITIC FARA MENAJAMENTE AL SPIRITULUI PROPAGANDISTIC LIBERALO-COMUNIST AL FORUMULUI!

A ASEZA O CRUCE LA CAPATAIUL LUI PAUNESCU INSEAMNA A-I NEGA TRECUTUL SI IDEOLOGIA DIN CARE S-A HRANIT O VIATA,

O BLASFEMIE LA ADRESA LUI DUMNEZEU!

@etc,esti un cret.in notoriu!

Basescu si-a facut datoria de crestin,declarand explicit:"Am avut orientari politice total diferite,dar ne-am regasit in poeziile lui"!
Ce doresti mai sugestiv,fratioare plin de venin?

Ilici are dreptate cand spune:"Paunescu nu a canta ode lui Ceausescu cum spun cei...superficiali"!

Are dreptate mos Teaca. Osanalele catre marele Niculae si jocul cu cercurile cu gingasa Leana erau fapte de mare curaj civic, cu un fabulos rasunet in galaxie si in celelalte judete

Comunistii la defilare prin Bellu si pe ecranele patriei!

Cu ce drept au confiscat pesedistii acest trist eveniment national ? Iliescu era ultimul care ar fi trebuit sa vorbeasca, batranul se crede in campanie electorala . Rusine !

 

ALO, mos Teaca!

Nu te mai baga in seama,ilici.nu jigni memoria acestui om,aparand si tu alaturi de el.mai bine vezi de ale tale,si mai bine ai pleca si tu odata,te asteapta dincolo sufletele celor ucisi la revolutie si mineriade sa-ti ceara socoteala,ca vad ca pe lumea asta nu se gaseste nimeni s-o faca...

Ruga catre...Bombonel

Adriane, ia-l cu tine, te rugam !
Vorba poeziei tale : Doamne da un ordin, fa ceva !
In Romania revolutia a fost revolutia securistilor si comunistilor deghizati pe care Ceasca i-a marginalizat, si care pofteau la bani si la mariri de tip "capitalist"....! Si acum poporul dupa 25 de ani de Ceausism a mai indurat inca 20 de ani de Iliescism, de Basescism, etc, etc..
Pana cand? Mare e rabdarea acestui neam!

A murit Adrian Păunescu…Dumnezeu sa-l ierte!

Nu de putine ori zilele acestea, numele lui Adrian Paunescu a figurat alaturi de acela al lui Mihai Eminescu.
Si in acest caz ne lasam mult prea usor in voia unui sentimentalism greu de justificat,cu lipsa de luciditate si calm ce ne caracterizeaza de fiecare data cand pierdem vreuna dintre figurile vietii noastre publice.
Lecturand orice poezie de-a lui Paunescu ne spune destul de clar nu numai ca raposatul e departe de Eminescu.
Uitam repede ca poezia romaneasca ii are pe George Bacovia,Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Nichita Stanescu si altii care indiscutabil se situeaza cu mult peste Adrian Paunescu.
Adrian Paunescu a fost un versificator de talie minora, compensand calitatea prin cantitate.
"Ruga pentru parinti" a lui Adrian Paunescu, un text lacrimogen in care unii vad nici mai mult nici mai putin decat o dovada vie a "aripii genialitatii" care s-ar fi intins din abundenta peste autorul lui, e cu mult inferioara unor texte similare precum "De-a v-ati ascuns" al lui Arghezi sau "Scrisoare"al lui Blaga.
Vroia sa para un poem "comparabil" cu "Mama" lui George Cosbuc, dar n-a reusit decat un grotesc plagiat.
Confuzia generala in ceea ce-l priveste pe Adrian Paunescu este, de fapt, confuzia intre un poet si un versificator.
A scrie "poeme" in trei minute nu e nicidecum vreo mare bravură estetica.
Paunescu in vers alb a fost un submediocru.
Iata un exemplu din multele care pot fi citate:
"Ne urcasem cu totii in autobuz
Care nu era confortabil, dar era independent
N-avea fiecare locul sau
Dar ne gandeam ca o sa aiba"
Fara viziune si fara intuitie poetica, fara substanta, poezia lui Adrian Paunescu va ocupa probabil in cele din urma rafturile sapte-opt intr-o virtuala biblioteca a poeziei romanesti.
Asta, desigur, dupa ce se vor fi uscat lacrimile tuturor acelora care cred ca faptul de a fi murit e suficient pentru a capata statura de geniu.
Dumnezeu sa-l ierte!

OOO,voi ce scrieti aici

....Si sunteti nascuti inainte de 1960 sunteti niste comunisti per versi neerealizati nici pana in ziua de azi,si va of ticati pe cei ce au facut ceva.In urma voastra e posibil sa ramana niscai copii ai strazii,o pleava a societatii care fug la cersit in alte tari.

paunescu

un rasputin al culturii romanesti ! a trait bine si in comunism si in neo-comunism!multi,dar prosti...

Ma uit la multimea dela inmormantare

oare cei care-l critica pe a.p. CRED CA ACEIA SUNT COMUNISTI SAU ANALFABETI ?nU LI SE PARE CA SUNT CAM MULTI ? sAU PENTRU EI rOMANIA INSEAMNA NUMAI PAREREA LOR SI INCHISOAREA PENTRU ALTII ? MA GANDESC CA INCA NIMENI NU A SPUS CA SI DUMNEZEU E COMUNIST SI A FACUT O VREME FRUMOASA.

OPRITI-VA!

A murit un om... Unul care, oricum am lua-o a facut diferenta... Sunt profund anti-comunist... Si da, stiu ca a scris ode lui Ceausescu... Au facut-o multi in vremea aceea... Este doar o dovada despre ceea ce poate face comunismul si cum tulbura uneori chiar si cele mai luminate minti...

Dar in vremurile de liniste Adrian Paunescu a scris si lucruri extraordinare pentru ca a avut o gandire extrem de profund analitica... Nici unul dintre noi cei care am scris aici nu am fi putut sa ii facem fata in cazul unei conversatii... Avea o personalitate extraordinara, iesita din comun... Putea sa adune oameni pe stadioane si sa ii faca mandri ca sunt romani chiar si in vremurile acelea... Cati pot face asta astazi?

Eu nu ma uit la omul trecator Adrian Paunescu si nici la scrierile facute sub influenta timpului in care a trait... Eu il admir pe artistul creator reprezentat de Adrian paunescu... Acela care nu s-a inteles nici macar el pe sine insusi... Atat a fost de vast...

Noi romanii ne-am contestat mereu valorile... Comunistii pe Goga pentru ca fusese legionar... Acum noi pe Paunescu... Nu trebuie sa contestam ci sa atestam... Sa luam ceea ce este bun din ce a lasat Adrian Paunescu in urma sa... Va asigur ca veti gasi cu uimire multe lucruri...

latrati, latrati, dar degeaba,,,

Pacient

Eu nu am sa ma fac bine niciodata,
Mereu voi suferi de-o boala grea,
Simtindu-mi constiinta vinovata,
Ca nu e totul gata-n tara mea.

Puteti sa ma-ntrebati: - Ce vrei, baiete ?
In treburile mari de ce te bagi ?
Am sa raspund milos si pe-ndelete:
- Eu stiu ca imi sunt dragi cei ce-mi sunt dragi.

Mi-am investit si nervi si timp si viata,
In drumul car m-a ademenit
Si-am acceptat sa dorm pe copci de gheata
Si sa traiesc pe muchie de cutit.

Puteam sa-mi fac in alte parti avere,
Puteam sa fiu un bun european,
Puteam sa ma inscriu la mamifere,
Ins metabolic de la an la an.

Puteam sa am un os cum au toti servii,
Sa-l rod meschin si fara de idei,
Dar epocii eu i-am cedat toti nervii
Si ea nu-mi da nici drogurile ei.

Eu sunt bolnav de Dumneavoastra, Tara,
Eu sunt bolnav de Dumneavoastra, Neam,
Nu e-nauntru hiba, ci afara,
Traiam un veac labil daca eram.

N-am dreptul la o mare suferinta ?
Nu-mi dati cartela nici pentru prapad ?
Ei bine-atunci in mine ia fiinta
Un neam pe care voie am sa -l vad.

Si n-am sa pot sa-ngadui niciodata,
Acestui trup, nelegiuit al meu,
Sa-nvete nebunia blestemata
De a-i fi usor cand tarii ii e greu.

Ca fluturele parasind omida,
Cand vine peste toti o clipa grea,
Sunt un atlant murind cu Atlantida
Desi putea zbura,daca voia.

N-aveti la dumnevoastra-n farmacie,
Medicamente, boala sa-mi luati,
Un singur leac imi trebuieste mie:
Sa-i pot vedea pe ceilalti vindecati.

Aceasta boala e o boala rara,
Aceasta boala e o boala grea,
Aceasta boala se numeste Tara,
Si leacul este ea si numai ea.

poezii recitate la Cenaclu:"..plus P.S.-Ghilotina..

Sfidam violenta si tot ce-i urit
De prosti sintem astazi satui pina-n git
Iubirea cu forta se cheama viol
Noi nu vom trai niciodata cum vor
Dogmaticii prosti dupa dogmele lor
Cu lanturi la umeri,la glezne,la miine
Noi credeam real ca nu sintem stapini.
SAU ALTA

N-avem apa-n tevi,nici caldura-n odai
Anii vin minunati si-apoi vin tot mai rai,
Noi pe-aici pe pamint prinsi de noile chingi
Mai mintim ca-i grozav si mai spunem lozinci.

Astea sint odele ,nu-i asa ?!,voi cei care sinteti in stare sa iertati o crima dar refuzati sa recunoasteti valoarea marelui disparut.
P.S.Respect Ghilotina,pt pozitia ta fata de Paunescu.Desi ai alte convingeri politice,ai apreciat valoarea poetului ,ai facut abstractie de omul Paunescu si ai admirat valoarea lui poetica.Asa ar fi trebuit sa faca toti,oricine greseste,dar valoarea poetica nu i-o poate lua nimeni.

Dedicatie noului cenzor bolsevic, plutonierul din tura de noapte

Poezia Omagiu Elenei Ceausescu ("suflet tandru si maretz"!)

La multi ani cu sanatate, alaturi de al patriei erou!
Inima calda care bati in ritmul
Cel mai scump inimii romanesti,
Primeste astazi gindul bun al tarii,
In plina sanatate sa traiesti!
Catelus cu parul cretz
Fura rata din cotetz
Surisul bun de pace si tandrete
sa-i fie soare cind e innorat
Fiindca vegheati in jurul tarii insasi
Veghind viata Primului Barbat.
Ca muncitoare intre muncitoare,
Tot muncitoare ati ramas si azi,
In inima purtind mereu dreptatea,
Si focul revolutiei tot treaz.
...............................
V-am scris si-acum un an, va scriu si astazi
Scriu sufletului tandru si maret:
Sa nu fie-n paragina trecutul
La Alba, Putna si la Voronet
Inima draga natiunii noastre,
Moi Te rugam cu-acelasi ritm sa bati
Si pentru soarta riurilor tarii
Si pentru soarta Muntilor Carpati
Fiind acestea toate implinite,
Si ca sa-nvinga lupta pentru nou,
Va spunem: La multi ani cu sanatate
Alaturi de al Patriei Erou!
Traiasca parvenitii si pupincurismul in glorir!

Observati faptul ca de fiecare data se gasesc cateva canalii de serviciu : flasnetele antiromanesti care ataca *** romanilor.

Aici nu-i vorba decat de feeling: morala si moralitate. Nu cred ca in Romania unuia ca Basescu i s-ar face funeralii nationale :) la moartea sa, nu cred ca vor veni nici ciorile. Nici nu s-a racit bine trupul lui Adrian Paunescu si de aceasta data, flasnetele antiromanesti poarta alte masti, dar fac parte din aceeasi piesa de prost gust.

ADRIAN PAUNESCU, nu a fost nici pe departe o personalitate controversata asa cum din pacate se spune, ci un veritabil Show Man care intro lume libera care a fost America lui Orson Wells ar fi facut o cariera mult mai stralucita de cat acesta !

Data prinei postari: 07.11.2010 21:26
Magnetismul lui retoric si felul cum a reusit sa-si menegiuiasca talentelntul de fin psihanalist, retorica si marele lui bagaj cultural, a facut din el un personaj de mare notorietate cu o pozitie colosala si demna de toata invidia! Cu un talent literar fantastic si un altul de excelent versificator reuseste sa lase in utma lui o maculatura incomensuravila despre a cere calitate eu nu sant in masura sa dau verdicte sau sa fac judecati de valoare ... valoasrea sentimentala si speculatia retorica a imensei lui opere, va mai consuma inca multa cerneala ! Cat despre denigratorii si suferintele lui Paunescu, cred ca este bine sa fim cat se poate de rezervati daca macar am auzit sau am luat contact cu biografiilr postbelice ale intelighentiei romanesti . Biografiea lui Paunescu scartae din toate incheieturile si rade cu gura pana la urechi in comparatie cu biografiile lui Noica, Tuteea, Cioran, Monica Lovinescu si cati altii, care au fost ucisi trupeste si sufleteste pa altarul culturii si literaturii romanesti ! Dumnezeu sa-l ierte pe Adrian Paunescu

@ADEVAR. TU CE-AI FACUT TOVARASE CONTRA COMUNISMULUI PE VREMEA AIA?NU ASTAZI CAND VA DATI VITEJI PE FORUM CA SUNTETI ANTICOMUNISTI. HAI, NU FII RUSINOS, SPUNE-NE SI NOUA, IN CE A CONSTAT LUPTA TA ANTICOMUNISTA?

Iata versuri ale lui Paunescu, scrise pe vremea URSS, versuri cu care soldatii moldoveni au murit pe buze in razboiul din Transnistria.

"Măi soldat de grăniceri
De dincolo de hotar,
As veni la piept să-ti sar,
Că noi frate, suntem veri.
Maicile ne sunt surori
Măritate-n două părti
Iar noi doi trăim pe hărti…"

Paunescu, desi demnitar roman a fost arestat de "autoritatile" transnistrene, el a petrecut zile in sir cu soldatii basarabeni, in transee, a cantat pe tancuri impreuna cu ei. Tu ce faceai pe vremea aia? De ce nu te-ai dus voluntar, mai anti-comunist de cafenea? "Tell metre tell vallet" Si tu la fel cu stapanu-tau ala de-ti da un blid de linte ca sa mananci kk.t pe forum: Iesi afara ja.vra ordinara!!!

PENTRU "ENTELECTUALUL" TINICHIGIU PDL-ist,"ADEVAR"

BRAD SI OM

La sarbatoarea muntilor din lume
si la Craciunul sfant al pietrei pure,
toti brazii netaiati de prin padure
ar vrea si ei macar un om cu nume.

Il cauta ca sa-l impodobeasca,
sa joace-n jurul lui de suflet brazii,
ca le e dor in rarele ocazii
de toata slabiciunea omeneasca.

Un brad in casa noastra se ridica
si-un om intr-o padurre ii tine locul,
ei toti cu gerul, noi pe aici cu focul
Lumina mare in lumina mica.

Tu, brad frumos, venit aici de-aiurea,
Tu,om frumos ce luminezi padurea.

(Adrian Paunescu,29.dec.1987)

Aceasta-i poezia unui "ateu".Daca te-as pune sa faci analiza literara a acestei poezii sigur nu ai sti cine-i OMUL FRUMOS ce "lumineaza padurea".

Ce dovedeste aceasta ca voi toti PDL-istii sunteti niste falsi oamEni,impostori anticomunisti si nu atei(habar nu ai ce-i un ateu) CI NECREDINCIOSI SI INDIVIZI FARA VALOARE UMANA.

Sa nu confundam COMUNISMUL cu PUPINCURISTII lui

Fratilor , eu sunt sigur ca daca nu era Sistemul comunist eu si sotia mea nu am fi reusit sa facem o facultate in anii 70 -80 ; perioada in care 90 % din studenti erau ADEVARATE VALORI . Acum facultatile s-au transformat in BUTIQuri ce vand DIPLOME... Mie personal
opera lui Adrian Paunescu nu imi displace dar ca PUPINCURIST nu il accept sub nici o forma .Daca gandim ca acum 5 mii de ani si Iosif a plasat-o pe sotia sa Rachela FARAONULUI drept sora sa ca EI sa TRAIASCA BINE.
Adrian Paunescu la VALOAREA ce o avea nu trebuia sa se
prositueze in pupincurist a lui N Ceausescu.

PS Oamenii sanatosi la cap cu demnitate si coloana vertebrala NU ACCEPTA nici sa fie pupati in *** nici sa pupe pe altii...

Dumnezeul sa-l odihneasca pe Adrian Paunescu !

S-au perindat cu miile pe la Uniunea Scriitorilor. Printre ei si marele ipocrit Traian Basescu care pare ca a uitat cum in Parlamentul Romaniei pe data de 18 decembrie 2006 i-a dat in cap celui care acum a plecat dintre noi.

Paunescu, mare om, mare caracter, mai egal decat altii in fata legii.

Da, intr-adevar, au fost multi romani pe langa catafalcul lui Adrian Paunescu. Si poate ar fi fost si mai multi daca doamna Paunescu nu ar mai fi rarit cu Jeepanul dintre romani, prilej cu care marele Adrian Paunescu a mai dat inca o dovada de bunatate, marinimie, omenie. A scapat-o pe propria sotie de puscarie, desi din punct de vedere strict legal acest fapt ar fi fost imposibil.
Dumnezeu sa-l ierte!

fiti mai ingaduitori

Dincolo de pacatele omenesti firesti, Adrian Paunescu ramane, alaturi de Eminescu, unul dintre cei mai mari poeti contemporani ai romanilor. Peste 30-40 de ani nimeni nu-si va aminti de omul politic Paunescu ci doar de poetul Paunescu iar cantecele cenaclului vor fi fredonate de inca multe generatii in blugi. Cine mai stie astazi ca Octavian Goga, in calitate de prim-ministru, a surghinit 500 000 de evrei, numindu-i "vagabonzi" si propunandu-le deportarea in Madagascar, a fost extremist de dreapta, xenofob, cu vederi fasciste si net antisemite? In schimb, poetul de la Ciucea traieste vesnic in inimile romanilor prin versurile sale. Sa le fie tarana usoara!

Adevarul doare...etc?

In Raportul Tismaneanu din 18 decembrie 2006, figurau nume grele din politica romaneasca Ion Iliescu, Corneliu Vadim Tudor, Adrian Paunescu, Walter Roman (tatal fostului premier Petre Roman), Gisella Vass (bunica lui Bogdan Olteanu) si Dinu Sararu.
Nu e cazul sa-i speli pacatele pe care si le-a luat cu el in mormant.
Dumnezeu sa-l ierte!

BATJOCORA TVR-ista LA ORDIN PDL-ist ASUPRA MIILOR DE ROMANI CARE-L OMAGIAU PE POET.

TVR, la ora inmormintării: "Mediocrul" Paunescu nu a fost poet, ci "versificator" Exact la ora cind Adrian Păunescu se pregătea pentru intilnirea cu pămintul, la TVR se transmitea in direct, azi, o emisiune in care poetul era făcut praf și pulbere, cu largul concurs al unuia dintre adversarii săi cunoscuți, calitate pentru care a și fost invitat, de altfel, la postul public.Concret, emisiunea "Ultima ediție", de azi, a TVR, l-a avut in studio pe eseistul Andrei Cornea, un intelectual plasat in mod clar intr-o tabără adversă lui Păunescu, și care l-a tocat mărunt, inclusiv prin lipirea etichetei de poet mediocru pe care nici Eugen Barbu nu indrăznise să i-o pună, in celebra sa campanie anti-Păunescu din "Săptămina".Cornea și-a manifestat deschis, intre altele, satisfacția pentru modul in care Traian Băsescu s-a dus imbrăcat la catafalcul poetului, in pulover bleu, sugerind că președintele a vrut să dea un mesaj de distanțare față de marele dispărut: "măcar s-a afișat in pulover și nu in haină, ceea ce poate reprezenta un mic bemol pus la cheie". El și-a exprimat, de asemenea, indignarea că artistul a fost depus la Ateneul Roman, spunind că guvernul ar fi trebuit să aibă un cuvint in această chestiune, pentru că "Ateneul nu aparține oricui, nu e o instituție privată și eu cred că s-a depășit o limită și nu e bine ca tineretul să vadă asemenea lucruri".Cornea a continuat, in aceeași notă, desființindu-l din punct de vedere literar pe artist: "El era un poet mediocru, avea un geniu insă, un geniu histrionic, malefic, de manipulator de mase, el a instituit cultul conducătorului, a insuflat acestui cult o mistică și un delir naționalist care a prins, a devenit o mistică-surogat intr-o țară in care totul era surogat. Pentru că erau niște adolescenți cărora el le insufla acest delir și rezultatul era că ei creșteau cu șovinismul, naționalismul și reducționismul mintal al omului nou...". Cornea a mai spus că poetul a fost un privilegiat și după 1990, evocind cariera sa politică in PSM și PSD.(...)"Pentru foarte multă lume, poezia sa simplă, elementară și sentimantală, cu tentă patriotică, a lui Adrian Păunescu, e singura poezie pe care o pot ințelege. Pe Nichita Stănescu sau pe Ileana Mălăncioiu nu il ințeleg, dar pe Păunescu il ințeleg. Era un foarte bun versificator, dar asta nu inseamnă că ești poet și sunt mulți oameni care nu fac distincția asta" a conchis eseistul. Cit despre eșecul său la alegerile uninominale din 2008, la Senat, Cornea a declarat, sec, in finalul emisiunii, "ar fi trebuit să moară intii și după aia să candideze" "(sursa inpolitics)

http://www.inpolitics.ro/tvr-la-ora-inmormintarii-mediocrul-paunescu-nu-a-fost-poet-ci-versificator-art63326.aspx

CINE ESTE ANDREI CORNEA?SI CUM A AJUNS EL SA SUSTINA INFRACTORII CORUPTI DIN PDL?

Andrei Cornea este un produs al stalinismului.Tatal lui evreul Paul Cornea a deținut funcții importante, inainte de 1990, in Consiliul Culturii, in domeniul cinematografiei, și a fost cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară "G. Călinescu". După 1990 a devenit secretar de stat in Ministerul Educației Naționale și decan al Facultății de Litere intre 1990 și 1993. Nu este de mirare ca A.Cornea face parte din tabara securistului terorist international Basescu Traian.

Revoltator este faptul ca Basescu Traian si oficina PDL-ista a incercat sa se foloseasca de moartea Poetului pentru a se spolei in falsi si mincinosi anticomunisti.La ce-i mai foloseste lui Basescu Traian asemenea minciuni daca tara il reneaga ,iar Europa intreaga il marginalizeaza cu dispret tacit?

Nimic nu este mai contagios ca exemplul !

Alegerea unui model dintre contemporanii sau chiar cei care v-au precedat acum secole nu inseamna sa faceti din aceasta persoana un idol, o divinitate, ci, sa-i studiati viata, sa invatati din experientele sale, sa-i descoperiti calitatile, si sa incercati si voi. A admira o personalitate cuiva sau lucrarea sa inseamna a se inspira din ea in construirea propriei opere. Sa ne propunem sa imitam exemple mari. Un model este ca un mentor, un profet, un intelept si experimentat. Daca sunteti mizantrop, dintre cei care detesta rasa umana, atunci va va fi greu sa va depasiti. A gandi inseamna a resimti sa vezi. Daca nu este o aventura indrazneata atunci viata nu mai inseamna nimic. Ocaziile se creaza.

ETC.....

Te stiu de postaci antibasescu,dar si filozof ??!!Ha ha ha!
Dupa poezie,Adrian Paunescu a avut comunismul in sange !!!!
Dumnezeu sa il ierte,cu toate ca a fost ATEU !!!!!!!!!!!!!!

COMUNISTI DIN CULPA SAU VICTIMILE COLATERALE ALE CULAPBILOR

De ce atata tacere intre cei vii si-atata scandal intre cei vii si cei m.o.r.t.i?
Forumul plin de cei vii n-a fost mai vocal cand Adrian Paunescu era si el viu decat acum cand Adrian Paunescu este M.O.R.T, adica m.o.r.t de-a binelea. Asa cum a fost un poet de-abinelea.
Comunistii din culpa au fost toti care au trait in sistem, au respirat, au impartasit, au simtit si chiar cei care pretind c-au protestat.
Acum, aratam cu degetul indreptat spre noi insine, spre ipocrizia noastra, ne "batem" in idei cu cei m.o.r.t.i pt ca cei vii au replici au argumente, contraargumente, au experiente si simtiri. Sau se vrea o atentionare pentru cei care au fost langa noi, acei comunisti ideologizati si creduli in idealurile sistemului fata de care n-am avut argumente atunci, dar avem acum si ii vrem dusi, sa le-aratam lor viilor care vor fi m.o.r.t.i intr-o zi ca-i asteapta oprobiul "comunistilor din culpa".
Este o batalie "amara", csre nu convinge pe nimeni pentru ca sunt persoane care extrag exact partea care i-a sensibilizat mai mult de la cel care a fost un poet.
Sunt destui si asta poate fi iata un argument evenimential suficient de puternic care recita , vibreaza si canta versurile lui Adrian Paunescu. Acestia sunt cei care sunt dezinteresati de politica dar fac parte si ei din masa de "comunisti culpabili". Sunt desemenea destui care sunt nesatui in batalia si acaparerea unei puteri imaginabile care slavesc vremurile de dinainte de '90(incepand cu 1945), nostalgici ai unui sistem "linistit" si aici intra si media. Acestia sunt comunistii, cei 60% din sondajele facute de occident, Romaniei, cei care vor cu orice chip o alta oranduire.
Sunt insa si destui piosi, care s-au trezit de dupa '90 intr-o societate manipulata de esalonul cosmetizat si-au devenit in mare parte "victime colaterale ale culpabilor".
Tara, Romania nu este bolnava din cauza lui Adrian Paunescu care pana la urma a fost un "comunist din culpa", dar care a lasat totusi o opera scrisa neimitabila si controvesata in acelasi timp.
DE CE ATATA TACERE INTRE VII SI ATATA CEARTA INTRE VII SI M.O.R.T.I?

IN TOATE TARILE FOST COMUNISTE ESTE LA FEL

O GRAMADA DE LUME PLANGE DUPA PAUNESCU...ASA CUM PLANGE DUPA VREMEA LUI CEAUSESCU...NU ESTE DE MIRARE
PAUNESCU ADRIAN A FOST UN COMUNIST COVINS SI NU AR TREBUI NICI MACAR INGROPAT CRESTINESTE

Daca tot trebuie sa gandesti, gandeste mai bine.

.

-----

Ca ateu sigur i-ar fi fost egal cum este ingropat, dar mai curios este comportamentul preotilor care sau dus cu gramada sa-i tie slujba de inropaciune, desi mortul se declara ateu.

Ironia este ca...

...dricul comunistului narcisiac a fost imperialistul Cadillac! Se vede ca ARO-ul lui Pingelica nu i-a fost pe plac. Sau, cine stie, de atata mancat de ...t, nu putu incape in carul mult iubitului si stimatului sau prim mare mic barbat in stat.

Daca "traiati" pe vremea aceea .....

...constatati ca cel ce-a scris "postarea" d-voastra nu stie despre ce vorbeste (scrie). Insa ce e mai regretabil ati "pierdut clipa".Cenaclu Flacara era libertatea tineretului de atunci ,nonconformismul , deschiderea spre nou , libertatea de gindire si manifestare (responsabila). Daca ati trait ..pe atunci si nu ati priceput nimic e problema d-voastra . Aveti tot dreptul sa va manifestati dezacordul fata de "simbolul flacara" de atunci (LLL)...cultu-i liber ..cu "pututul" e mai greu.Dar!Adrian Paunescu a fost si va ramane poetul vremurilor mele pe care il citesc si astazi cu placere si dragoste .Indiferent de "calificativele" pe care i le atribuie unul ,altul ,una sau alta.

"Indoctrinarea" despre care "vorbesc unii" ce se "manifesta" pe atunci :

Valeriu Sterian - Un om ca oricare

Merg pe strada tacut si posac
Si nu stiu ce sa fac
Cand lumea priveste la mine mirata
Si spune ca seman cu o fata

De ce nu vreti sa intelegeti
Sunt un om ca si voi
Chiar daca parul imi cade
Pe umeri suvoi

O camasa cu flori daca pun pe mine
Oamenii se uita lung
De botinele mele fara sireturi
Se mira ca nu ma strang

De ce nu vreti sa intelegeti
Sunt un om ca oricare
Chiar daca nu port costum
Si pantofi cu scart in picioare

Oamenii cred ca eu nu stiu sa fluier sau sa barfesc
Ca nu am si eu suflet si simtire ca toti cei ce traiesc
De ce nu vreti sa intelegeti
Sunt si eu un biet muritor
De ce vreti sa ma judecati numai dupa haine si par

Acum e invers

Esti "tuns , frezat si raschetat" si porti costum Armani esti o mare "valoare" ...."chestia" ca ai probleme cu cititul , scrisul sau comportamentul ...nu mai conteaza.

Adrian Paunescu a promovat VALORILE . Cei din cenaclu aveau VALOARE ...si nu se considerau VEDETE.Erau simpli , modesti si de mare valoare.

jos palaria

"mosule" !Subscriu, daca imi permiti.

Impostura scrie cu majuscule si ia chipul preabeli.tei nationale

Betivi, escroci, bisnitari, tarfe de lux, resapati, frustrati, kgbisti, turnatori, securisti, semidocti, tarfe de duzina, tarfe, tarfe, tarfe...

In fond, tot ce-i doare este talentul ce l-a facut atat de iubit, talentul ce-l va pastra nemuritor!

Toata tara a fost preocupata de boala si moartea lui Paunescu; cine si-a mai amintit de aniversarea bisnitarilor!?

Celor ca tine!

Doresc celor asemeni tie sa nu ai cine sa iti ierte pacatele, sa te desfigureze puterea negativa a pacatelor pe care le porti si sa nu vezi niciodata lumina binecuvantata !
Indiferent de viata pe care a avut-o un om pe pamant, cere-i iertare ca sa fi si tu iertat la randul tau !

Amen

ar vreo importanta

nu ai observat ca fituica asta are orientare stingista , nu ai observat ca sund foarte agreati pupincuristi, cit despre raposatul mentin ca am afirmat vineri mai adaug sa-i fie tarina usoara dar daca mierlea la craciun poate avea o semnificatie

PTR Kanata

Vreau sa-ti scriu numai 2 lucruri reale. 1. Intr-un regim de "libertate "ca pe care-l vrei,toti cei care-l admira pe A.P. ar fi impuscati sau bagati la racoare. 2. Cati au fosi inchisi de Ceau in 25 de ani pantru politica erau inchisi in 25 de zile pe vremea regimului moscovit Pauker Dej Roman.Pe timpul lui Ceau,el scria Dumnezeu cu litera mare iar lingaii nici nu scriau acest num e.Nu am nevoie de raspuns,am trait acele vremi nu le invat dela Tismaneanu,si sunt mai in varsta decat el,sunt roman si am fost refugiat politic.D-ta ce ai fost ?Comentariile cu cuvinte de mahalagiu si cu injuraturi scrie la alte publicatii.

Si eu vreau sa spun !

Nu are nici-o importanta daca sub Ceasca au fost mai putin detinuti politici decat sub Brej. Daca ar fi fost numai UN detinut politic ( si recunosti singur ca au fost MAI MULTI ) odele adresate lui Ceasca si partidului sunt suficiente sa nu-l tina pe lingau Pamantul. Trebuia ars la Vitan si cenusa-i sa-i fie imprastiata in cele patru vanturi. Asta merita un comunist grosolan.

Cantemire.....

Ai fost refugiat politic ??!!
Te rugam sa ne spui drept motivele pentru care ai fost refugiat politic ?!pentru ca pe timpul lui Ceausescu putini au fost dezidenti,iar restul fugarilor ??!!
Hai te rugam sa ne spui,erai inregistrat la Geneva atunci cand ai fugit ?Daca nu,ai fost doar aventurier !!!
Iar Paunescu,tot un comunist si un ATEU ramane !!!!!!!!!!

La așa hal de proză in căutarea ostentativă de valoare neregăsită...

Injurămant

Ce știți voi muritorilor perverși
Pe cine pierdeți azi definitiv
Cand ați avut sinceritate ca-n povești
Intr-un gigant ce rejetați fără motiv.

Uitați-vă-ndobitociți măcar
La ce-s acum imagini de arhivă
Oare veți mai avea un cărturar
Să vă asculte, om, fără eschivă?

Din mintea neagră, ce-o purtați ușoară
De goliciunea sumbră-n sentimente
Imi mai găsiți un politician, așa-ntr-o doară
Să fie sincer, om, eminamente???

Il meritați oare, voi lașii necitiți
Să-aveți așa valoare, chiar postum
Slugi și dezbinatori in fond nefericiți
Cu merit de-a rămane-n viitor un scrum.

Vă-njur să fiți cu toții blestemați
Orbiților lipsiți de minți, de carte,
Lui Păunescu doar prin moarte să-i urmați,
Să pierdeți trup și suflet, de nimic să n-aveți parte!

Și vă blestem profund de mii de ori
Să n-aveți parte de copii, de mame, tați
Să fiți pe veci doar victime de orori
Pe viitor!... Neintrerupt stigmatizați!

Vă plang nenorociților de-o blasfemie
Ce-o promovați intr-o mulțime de prostie
Mă inchin să nu puteți să mi-o manjiți și mie
Prin grația lui Dumnezeu, hulită seminție...

Sunt un fugit, cum și mulți alții au plecat
De frica voastră frunți golite de lozinci
Mă-nchin din nou la Dumnezeu, v-am denigrat
Făramă de popor rămași cum v-am lăsat...
... La stadiul, minți și suflet de opinci!!!
Montreal 07.11.2010

Pe scurt: altfel spus, cui i-a placut Paunescu, n-are decat sa-l tina minte, cui nu…liber la uitare.

Un gest jenant, sfidator, si care arata, din nou, ca Romania este condusa, la cel mai inalt nivel, de un mitocan si ipocrit. Bulibasa Traian Basescu, a gasit o modalitate originala de a-l omagia pe marele poet Adrian Paunescu: el a mers sambata, la catafalcul artistului, imbracat cu exact aceeasi tinuta pe care a avut-o anul trecut, la petrecerea tiganilor de Sf.Maria:) Costesti.

@Kanata, TU CE-AI FACUT CONTRA BOLSEVICILOR CARE NE-AU LUAT BASARABIA? DPAR CA TRAGI PARTZURI PUTUROASE AICI PE FORUM CREZI CA AI VALOARE?

BASARABIA PE CRUCE
de Adrian Paunescu

Se urcă Basarabia pe cruce
Si cuie pentru ea se pregătesc
Si primăvara jertfe noi aduce
Si plinge iarăsi neamul romanesc.

Noi n-avem nici un drept la fericire,
Mereu in casa moare cineva
Si n-are tara dreptul să respire
Si nici pe-acela, simplu, de-a visa.

De-acolo unde s-a sfarsit pămantul,
Vin triburi, să ne ia pamant si frati
Si-n fata lor abia rostim cuvantul
Si, prin tăcere, suntem vinovati.

Ce cale poate tara să apuce?
In tragica, neconvertita zi,
Se urcă Basarabia pe cruce
Si nu stim invierea cind va fi.

HAI KANATA SA VEDEM SI POEZIILE PE CARE LE-AI SCRIS TU PE TIMPUL DICATATURII!

nici dupa 20 de ani nu aveti curajul sa recunoasteti ca acest comunist panfletar nu face parte din valorile Romaniei ; criminalii au loc de cinste in Romania si voua va place sa va bàlàciti in apa "calduta" ; protejatul regimului criminal langa Eminescu

o sa aveti ce meritati

 

20 de ani ai lui Saul Bruckner. O păcăleală ca aceea din decembrie '89. Tovarăsii stiu cu cine au de-a face, domnule bum. De aceea impertinentza lor depăseste imaginatia!

.

si maine Vanghelie , langa Stefan cel Mare ; Voicu langa Vlad Tepes si antonescu langa Brancusi ; noi nu mai vizionam tot "filmul" dar o urmatorul care vine o sa faca din Tepes un baiat politicos ; exista niste cicluri si normalitatea o sa revina cu forta

-------

Nasoale comentarii ; mie nu imi plac . Nici eu nu iubesc comunismul -- dar nu din principiu ci pentru ca am alte pareri . Iar in momentul cand ai alte pareri discuti , nu pui mana pe par .

Din pacate trebuie sa constat ca sunt fundamentalisti anticomunisti .
Poate ca au in familie mutilati , torturati , bagati la puscarii , omorati de catre comunisti . Cine stie .

Din cate cunosc eu Paunescu nu a fost nici un reprezentant al puterii trecute , nici vreun instrument de tortura . El facea cultura .
Iarasi , din cate stiu eu , mu era vreun Goebels al regimului , nu se ocupa cu propaganda comunista .
El avea treaba cu dragostea de tara , cu nevoile , suferintele pamantului si ale oamenilor .
Tin minte ca a fost singurul care a avut voce si a protestat in sute -- mii poate de randuri atunci cand au fost nedreptati .
Tin minte ca un om de la tara a inventat un sistem de producere a curentului foloind forta unui parau ce trecea prin spatele casei ; cineva se gasise sa-i impute nu-stiu-ce furt si l-au penalizat ca atare . Adica in loc sa fie recompensat pentru ingeniozitate si promovata ideea , i s-a dat la cap .
Paunescu a fost singurul care a ridicat vocea si l-a salvat pe bietul om !

Ce faceti voi aici este si urat si inutil .

Dumnezeu sa-l odihneasca ope un mare poet , pe un mare om de cultura .

ghilotina - scurt - poet - da - patriot - NU - acum sa-i lasam pe astia cu literatura sa "dezbata" daca poezia lui era buna , mediocra ... etc ; a fost lingau cu dacie neagra si sofer ; de suferit , sigur , nu a suferit - dimpotriva

--------

@ bum -- in momentul in care am sa ma tem sa-mi expun parerile proprii , inseamna ca sunt terminat ca individ .

Eu il consider pe Adrian Paunescu un mare om de cultura , poet , altruist , binefacator , suferind din dragoste de tara .
Cand altii se ascundeau sub pat si nu ziceau decat "sa traiti , am inteles , asa am sa fac !" -- el a avut un alt comportament .
Bineinteles ca a si avut niste avantaje . Cum ar fi faptul ca traia pe vremea aceea mai indestulat ca altii ;
Dar si muncea de 1000 de ori mai mult !

Pot spune ca in segmentul lui de exprimare era un MANDATAR .

daca era ancorat cu familia Ceausescu , bineinteles ca era "curajos" ; toti se fereau de el , pentru ca avea spor la "lins" ; curajos fara ghilimele era daca CONDAMNA COMUNISMUL in comunism - restul sunt palavre

--------

Aceasta efuziune debordanta de comentarii la superlativ la adresa Bardului de Curte Ceausista imi reaminteste de ce "tradatorul" Paul Goma a scris "Amnezia la romani".

Si cum cineva a remarcat cu destula delicatete , pe acest poet nu l-am auzit vreodata sa faca vorbire despre Dumnezeu . Dimpotriva , a monopolizat o generatie in blugi , bagand-o in transa religiozitatii atee , inoculandu-i doar sentimentul "sfinteniei si binecuvantarii ceausiste" . Caci este o minciuna ca nu ne-a pus sa cantam despre Ceausescu . Este o minciuna ordinara ! Imoralitatea este mai mult decat cronica , este deja o calitate sa fii pervers in denaturarea mizeriei umane si canonizarea unui stalp de nadejde ai dictaturii ceausiste . Pentru ca datorita a mii si mii de Paunesti , acel regim a putut sa dainuiasca atat de mult si sa-si permita acele crime impotriva umanitatii , facute la caderea lui . Sa nu uitam justificarea mineriadelor de catre acest latrau , sa nu uitam momentul de cumpana de la Moscova , al arestarii lui Gorbaciov si pe cand Eltin se lupta singur pe tanc impotriva hidrei comuniste , iar PSM-ul lui Ilie Verdet ai al lui Adrian Paunescu ( mare vicepresedinte ) trimitea o telegrama de incurajare si sustinere pentru pucistii comunisti care au fost la un fir de par sa rastoarne ordinea mondiala si , implicit , firava democratie romaneasca . Apoteotic , acest canonizat si sanctificat al ultimelor zile si-a incheiat seria de binefaceri , utilizandu-si intreaga putere si influenta pentru a salva o criminala inconstienta de la puscaria binemeritata . Iar daca toate perlele desfasurate aici , pe acest forum , care au justificat mizeria lui , facand-o inexistenta sau au pervertit adevarul , faurindu-i o aura si un nimb de opozant si disident al regimului ceausist , atunci mai avem curaj sa mai vorbim despre morala ? Pentru ca esenta unei societati nu consta in puterea armata , in economie , in mafie sau in smecherie . Tot ce s-a infaptuit in civilizatie a avut ca baza morala . Si-atunci ? Am preferat sa ne mintim , aruncand ce-a fost neplacut in debaraua din dos a sufletului nostru si sa justificam exact ce nu mai poate fi justificat . Mai ales cand acum 20 de ani am strigat : "De Craciun ne-am luat ratia de libertate !" . Sa va fie rusine , daca ati uitat asa usor ce v-a scos in strada acum 20 de ani . Desi , dupa comentarii , de-aici nu a fost nimeni sa-si urle disperarea si setea de libertate . Nu , aici s-au strans doar membrii CC ai PCR la o sedinta de omagiere a Bardului de Curte Ceausista .

Domnule otevist , dumneata manipulezi .

"1992-1998 - membru al Partidului Socialist al Muncii (absorbit ulterior de Partidul Social Democrat), căruia ii devine vicepreședinte in 1993 și prim-vicepreședinte și purtător de cuvant in 1994. In februarie 1996 este desemnat candidat al PSM la alegerile prezidențiale din 1996. Pierde alegerile prezidențiale."

" Vicepresedinte al Uniunii Sovietice in perioada 1990 - 1991, Ianaev a condus puciul esuat din 19 august 1991 impotriva lui Gorbaciov "

Paunescu NU avea cum sa trimita telegrame !

Vad ca nu aveti limite in a mistifica realitatea nici in fata mo rt ii .
Asta e .
Daca Paunescu mai traia , ne-ar fi explicat .
Atacati urat si inutil un om care nu se mai poate nici apara nici explica .

Nu mai mintiti , in rest nu va obliga nimeni la nimic .

@Doamna ghilotina

Comentariul meu - fac copy-paste :"...sa nu uitam momentul de cumpana de la Moscova , al arestarii lui Gorbaciov si pe cand Eltin se lupta singur pe tanc impotriva hidrei comuniste , iar PSM-ul lui Ilie Verdet ai al lui Adrian Paunescu ( mare vicepresedinte ) trimitea o telegrama de incurajare si sustinere pentru pucistii comunisti care au fost la un fir de par sa rastoarne ordinea mondiala si , implicit , firava democratie romaneasca . "

N-am scris nicaieri ca Paunescu a trimis , am scris ca partidul la care a devenit mare vicepresedinte a trimis acea telegrama . Deci el a acceptat sa devina vicepresedintele unui partid pentru care democratia nu conta si a regasit o ideologie extrem de familiara , lipsita total de ideea democratiei . Pentru conformitate , te invit sa lecturezi un articol al unuia din 'telectualii lui Basescu (cel caruia , urmand exemplul Paunescului , i-ai dedicat versurile de adanca simtire si puternic patriotism :"Cu Basescu nost' in frunte ,
daramam munte dupa munte !" .)

Link de referinta pentru tine : http://tismaneanu.wordpress.com/
Articolul se numeste : " Adrian Paunescu, rapsodul comunismului dinastic "
Tiamaneanu e ala care a scris discursul de condamnare a comunismului sustinut de Basescu in Parlament . Sa inteleg ca , in sfarsit , te dezici de Basescu ? N-am scris minciuni in viata mea , nu am manipulat - spre deosebire de tine , care minti cum respiri pe forumul asta . Te-am lasat in pace cu ineptiile tale , dar de acum inainte , inainte de a ma acuza de ceva , incearca sa citesti exact ce am scris . Pana atunci , ignora-ma . Asa cum am facut eu la fiecare minciuna de a ta .

Otevist de grota, iti salut postarea !!! Am vazut azi atatea declaratii sforaitoare, inepte, veleitare, lustruite-n coate, miloage si rupte-n tur, ca postarea ta face macar o minima indreptare balantei acestea osciland intre atarnare si dezlegare.

...

Domnule , mi-e greu sa nu te bag in seama ; pentru ca mi-ai replicat .

Copy-paste :
"PSM-ul lui Ilie Verdet ai al lui Adrian Paunescu ( mare vicepresedinte ) trimitea o telegrama de incurajare si sustinere pentru pucistii comunisti care au fost la un fir de par sa rastoarne ordinea mondiala "
Pe vremea aceea Paunescu NU era vicepresedinte si nu poate el raspunde de ce anume a facut Verdet - daca a facut . Dealtfel am cautat pe net sa vad daca exista referiri la moment si nu am gasit .

Daca dumneata vrei sa ingropi si in ura pe acest personaj -- e problema dumitale .
Nu inteleg insa de unde atitudinea dictatoriala -- adica daca nu gandim ca dumneata , ce sa facem -- sa disparem , sa tacem , sa ne spanzuram ... sa ne ducem dra cu lui ...
Cineva facea o paralela intre Paunescu si Paul Goma . In sensul ca exista mari diferente .
Bineinteles ca exista diferente .
Pentru ca daca am fi la fel , ar fi cenusiu .

Oricu, ma repet : foarte urat sa arunci cu noroi pe un om abia decedat .
Nu a facut el comunismul , nu a facut crime de razboi sau de alta natura , nu era el responsabil cu propaganda de partid .
Iar sa afirmi ca daca nu era Paubnescu se termina cu comunismul in Romania .... e chiar ridicol .
Comunismul a cazut cand au vrut rusii in intelegere cu americanii . Nu are legatura .

Adrian Paunescu a murit .
Dumnezeu sa-l odihneasca .

@Doamna ghilotina

Imi scri :
"PSM-ul lui Ilie Verdet ai al lui Adrian Paunescu ( mare vicepresedinte ) trimitea o telegrama de incurajare si sustinere pentru pucistii comunisti care au fost la un fir de par sa rastoarne ordinea mondiala "
Pe vremea aceea Paunescu NU era vicepresedinte si nu poate el raspunde de ce anume a facut Verdet - daca a facut . Dealtfel am cautat pe net sa vad daca exista referiri la moment si nu am gasit ."

Ca de obicei , nu ai citit cu atentie ce am scris eu . Probabil te lasa vederea . Si nervii .

Reiau ideea de baza a comentariului despre telegrama de sustinere trimisa de PSM :"N-am scris nicaieri ca Paunescu a trimis , am scris ca partidul la care a devenit mare vicepresedinte a trimis acea telegrama . Deci el A ACCEPTAT SA DEVINA vicepresedintele unui partid pentru care DEMOCRATIA NU CONTA si a regasit o ideologie extrem de familiara , LIPSITA TOTAL DE IDEEA DEMOCRATIEI . "

Ghilotina :"Oricu, ma repet : foarte urat sa arunci cu noroi pe un om abia decedat ."

Nu am aruncat cu noroi , am spus doar fapte concrete . Nu am manipulat , nu am mintit . Daca a reaminti adevarul pentru tine inseamna a arunca cu noroi , ma intreb cu infrigurare de ce Iliescu si mineriadele pot fi condamnate de tine , iar sustinerea mineriadelor de catre Paunescu sunt noroi pe un om decedat . De ce apelarea lui Ceausescu cu vorba :"Să trăiti, Măria Voastră!" ar fi o reamintire care murdareste imaginea unui om abia decedat ? - pentru conformitate http://www.gandul.info/news/lumini-si-umbre-la-cenaclul-flacara-paunescu-era-zeul-care-putea-aduce-apa-calda-multimii-plus-scrisoare-catre-ceausescu-sa-traiti-maria-voastra-special-7693430 . In acelasi link gasim vorba nerusinata scrisa nu mai departe de vara acestui an , de acelasi om decedat , intr-un editorial :"După 20 de ani de la asasinarea lui, Ceausescu isi recastigă un loc de merit in istoria natională." Si atunci ghilotino , ce facem cu Troita de la Universitate ? Ce facem cu Cimitirul Eroilor ? Si ai tupeul sa-mi zici mie ca mint ? Ca manipulez ? CA ARUNC CU NOROI ?

Dreptul la prostitutia morala e garantat de Constitutie . Este un drept castigat prin jertfa a sute de copii si tineri acum 20 de ani , care au murit tocmai pentru ca ceea ce a facut Paunescu sa nu se mai repete . Ai abuzat din plin de acest drept . Ai decenta si taci . Chiar daca te vei lacomi si vei uza la nesfarsit de aceasta favoare facuta tie si altor nevolnici de niste martiri adevarati , eu nu te voi mai baga in seama . ESTI UN FUMEGATOR . Si voi abuza , la randul meu , de indiferenta cuvenita celor ca tine .

Miruna Munteanu :" Democratia nu moare cand apare vreun politician cu fantezii autoritariste, ci cand e sufocată de prosti, de lasi si de lichele. "

O ultima interventie

Faptul ca PSM a trimis o telegrama de sustinere catre pucistii comunisti am preluat-o din articolul lui Tismaneanu , al carui link ti l-am dat mai sus . Daca eu , antibasescian convins , il citesc pe Tismaneanu si il cred , sa inteleg ca tu , basescian de forta pe acest forum , il contesti pe unul din ultimii 'telectuali ai lui Basescu ? Halal democratie ! Curat noroi !

Sa Traiti Bine !

BUM,BUM-buieste

Valorile Romaniei sunt acele valori recunoscute de-o majoritate sau care au facut dovada unei schimbari istorice recunoscute, marcate de evenimente la care martorii unor generatii au fost parte si a altor generatii care au preluat de la mosii si stramosii lor.
Nu stim cat de controversati au fost nici Stefan cel Mare(si mai putin sfant), Vlad Tepes si altii la vremea lor. Stim ceea ce istoria a valorificat peste ani.
Valorile sunt pozitive sau negative functie de perceptia unei majoritati in opozitie cu cealalta parte a populatiei.
Istoria insa este scrisa de oameni care au refacut poate stramb sirul evenimentelor, astfel ca numai din surse diferite putem afla un "dram" de-adevar. Si asta se-ntampla cand un popor nu-si respecta valorile.
In ideea celor scrise mai sus Adrian Paunescu ramane un poet controversat, a carui opera , cea care a sensibilizat va fi pusa in rand cu cea a lui Eminescu.
Cealalta "opera" va fi poate la un loc cu cea a lui Dan Desliu si a altor "poeti de curte".
Si apropos de "..acest comunist panfletar..". Cred ca notiunea ti-e straina. "PANFLETAR" ca si cuvant, nu exista.
PAMFLETÁR, -Ă, pamfletari, -e, s. m., adj. 1. s. m. (Adesea depr.) Autor de pamflete; pamfletist. 2. Adj. Care are caracter de pamflet, specific pamfletului.
PAMFLÉT, pamflete, s. n. Specie literară (in versuri sau in proză) cu caracter satiric, in care scriitorul infierează anumite tare morale, concepții politice, aspecte negative ale realității sociale, trăsături de caracter ale unei persoane etc.
Conform cu aceste defintii, Adrian Paunescu nicidecum nu trece in randul "pamfletarilor", nici macar ironic exprimat.

Regulile gramaticii...

Nu sunt "valabile" pentru toată lumea, ci doar pentru cei care le cunosc. "Ceilalți" sunt exceptați de la aplicarea lor, pentru că "ceea ce nu cunosc, nu există", deși "nemo censsetur ignorare legem".

 

BUM,BUM-buieste(2)

"..ne cade parul din nas ; tu vorbesti *** comunist ?"
D-ta, de fapt sunteti mai multi? te-ai clonat intre-timp?
Adica, clone imultite ca paduchii..
Stelutele ti-au fost atribuite din lipsa de "cvorum", vulgaritatea n-a trecut la vot.
Eu nu ma supar ca existi, tu se pare ca nu ai loc nici de vii si nici de m.o.r.t.i..
Un pic de decenta n-ar strica, macar pentru poetul Adrian Paunescu pe care totusi te-ai caznit sa-l recunosti. Nimeni nu-ti cere sa pastrezi vreun moment de reculegere pt poetul Adrian Paunescu.
Mai degraba te certi cu m.o.r.t.u.l pt ca nu a fost asa cum ai fi vrut. Ei, asta este, nu toti sunt la fel creati.
Comentariile facute, ti le admiti ca pareri "nevinovate", cu care vrei sa convingi pe cineva, asa de mult iti ostoiesti degetele pe taste.
Cred ca realizezi ca BUM nu spune nimanui nimic (indiferent ce se-ascunde in spatele nick-ului), pe cand Adrian Paunescu spune ceva..
Si apropos despre "muncit de trei zile". Mai fa o pauza ca "noi muncim nu gandim" nu face bine. Bea o bere si-o sa-ti treaca!
"Stupid people", oare la care generatii se referea Brucan?, in mod sigur la cele venite dinainte de '90 si pana-n zilele noastre.

@GHILOTINA

Asa cum am fost singura care te-am aparat, in momentele in care erai insultat (poate pe nedrept), asa am puterea sa-ti scriu azi :
Omului care are ca nICK - GHILOTINA - Boby-23 - Paula, are puterea de a-si scrie :" Te iubesc, OMULE!"
In aceste zile triste - pentru unii dintre noi - ai dovedit ca esti OM. Si pentru acest lucru, ai respectul meu.

 

D-le,d-na "bum"

Chiar daca nu va sustin "manifestarea" traiesc cu iluzia ca a mai ramas ceva BUnM simt pe "plaiurile mioritice".
Oricine isi poate exprima punctul de vedere (mie mi se pare firesc) TOTUSI.Cred c-ar trebui sa fim putin decenti.Cind nu triesti un fenomen .Cenaclu Flacara asta a fost.NU CONDAMNA .Habar nu aveti ce-a fost si cred ca "principiul"....."ciocu mic"...."se lipeste". Ca "domnia voastra" credeti ca a fost o "miscare" PCR-ista e dreptul d-voastra la O "parere".Va lipsesc insa datele.Nu ati trait sau daca ati trait nu ati simtit.
.........
Nu stiu de ce dar am senzatia ca-mi bat "gura de pomana".
Nu vreau sa va conving dar vreau sa va da-ti seama ca atunci cind vorbiti s-o face-ti in cunostinta de cauza.
De "Frectia cu spirt la picior de lemn" eu m-am saturat.
Daca stii ce spui SPUNE....daca nu stiii TACI.(te compromiti....sau nu va pasa?)

uite eu vreau sa ma compromit si cand pleaca si Iliescu pe lumea cealalta promit sa vin in Romania si sa ma usurez pe crucea lui Paunescu si a lui Iliescu ; asa vreau eu sa ma compromit

----------------

nu aveti cu ce sa va.........va lipseste.Si cineva care uita de unde a plecat....."0" e de bine (macar nu e zero absolut !!!)

Mai bine ai sta ...."acolo".Nu va trage "ata"....aici si e normal zic eu .....daca..........nu e , nici ata NU E.
Sa traiti cit mai bine .
In "lumea noua".Cam singur dar e "Un risc asumat".Va priveste.
Sa ne auzim .....la mai bine.
Cu respect.

Boum! Boum! Boum-boum-boum! Scaaaaartzzz....

Buf!

..............

Bazil, sint incutotul de acord cu ce spui tu. Nu te lasa provocat de picii de pe aicea, care cunosc doar din povestiri, si nu din trairi!
Mie i-mi lipsesc cuvintele sa ma exprim, si sa descriu ce insemna Paunescu ptr noi!

Otvistule de grota

Ai uitat sa scrii ca Yeltin a fost 30 de ani prim secretar PCUS de Republica si ca el nu altcineva la vremea lui a daramat punctele de reper pentru a nu se putea descoperi locul in care erau aruncate cadavrele femiliei tarului.Asa oameni ii ai ca model.Mai invata si despre anii bolsevicilor nu numai de cei ai Coexistentei pasnice.

Lui Antioh Cantemir - muskal emir

Maria ta, de ce esti mincinos? Ieltin NU " a fost 30 de ani prim secretar PCUS de Republica" Du-te inapoi si studiaza cursul scurt batrane manicurt !

greu o fi sa citesti...poeziile lui?

Pacient

Eu nu am sa ma fac bine niciodata,
Mereu voi suferi de-o boala grea,
Simtindu-mi constiinta vinovata,
Ca nu e totul gata-n tara mea.

Puteti sa ma-ntrebati: - Ce vrei, baiete ?
In treburile mari de ce te bagi ?
Am sa raspund milos si pe-ndelete:
- Eu stiu ca imi sunt dragi cei ce-mi sunt dragi.

Mi-am investit si nervi si timp si viata,
In drumul car m-a ademenit
Si-am acceptat sa dorm pe copci de gheata
Si sa traiesc pe muchie de cutit.

Puteam sa-mi fac in alte parti avere,
Puteam sa fiu un bun european,
Puteam sa ma inscriu la mamifere,
Ins metabolic de la an la an.

Puteam sa am un os cum au toti servii,
Sa-l rod meschin si fara de idei,
Dar epocii eu i-am cedat toti nervii
Si ea nu-mi da nici drogurile ei.

Eu sunt bolnav de Dumneavoastra, Tara,
Eu sunt bolnav de Dumneavoastra, Neam,
Nu e-nauntru hiba, ci afara,
Traiam un veac labil daca eram.

N-am dreptul la o mare suferinta ?
Nu-mi dati cartela nici pentru prapad ?
Ei bine-atunci in mine ia fiinta
Un neam pe care voie am sa -l vad.

Si n-am sa pot sa-ngadui niciodata,
Acestui trup, nelegiuit al meu,
Sa-nvete nebunia blestemata
De a-i fi usor cand tarii ii e greu.

Ca fluturele parasind omida,
Cand vine peste toti o clipa grea,
Sunt un atlant murind cu Atlantida
Desi putea zbura,daca voia.

N-aveti la dumnevoastra-n farmacie,
Medicamente, boala sa-mi luati,
Un singur leac imi trebuieste mie:
Sa-i pot vedea pe ceilalti vindecati.

Aceasta boala e o boala rara,
Aceasta boala e o boala grea,
Aceasta boala se numeste Tara,
Si leacul este ea si numai ea.

Dumnezeu sa te ierte maestre Adrian Paunescu...

Cat despre pigmeii care ii intineaza memoria prin insulte doar atat: sa va fie rusine! Asa pana se vor infricosa... pietrele.
Mai "kanata", mai... Adrian Paunescu a murit! A murit... intelegi mai... "crestin de Duminica" ce esti? Ai auzit de expresia: "despre morti numai de bine"?
Mai kanata si tu mai "ciocoistul lui felix" asta nu a fost Adolf Hitler ci Adrian Paunescu un poet, un prozator, un pamfletar, un politician... cu bune si cu mai putin bune: un OM! Lasati-l in pace: a facut greseli omenesti(nici voi nu sunteti cu stea in frunte sunt absolut sigur!!!) insa a stralucit prin geniu cum voi nici nu puteti visa!

 

Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac....

Iara Voi.. Voi Detractorii ce dati Voturi negative Bucurosi in criza voastra, de a faptelor... micime
Tot ce ati facut in viata.. si va sta la...Temelie Sunt... carnetul de Partid si Haina....Portocalie

Am fost penalizat de catre Ziare.Com cu inca 600 de pnct. pentru comentariu neadecvat. Cel de mai sus...desigur...''Cine nu e cu Noi..''

Daca ....

Stau si ma intreb , daca Adrian Pauneascu ar fi fost inrolat in PDL si ar fi fost un 'tismaneanu' de-al presedintelui , cati dintre simpatizantii acestui partid l-ar mai fi hulit !

@nu cred ca doar apartenenta....mai sant si alte cauze

Multi dintre ei sant indoctrinati de poezii gen "Nem, nem, soha!" si din aceasta cauza sant asa de virulenti
impotriva lui A. Paunescu si poeziei lui. Si-au creat mai multe nickuri ca sa dea impresia ca sant multi si ataca pe toate planurile in special pe cel national! Au un rol de dezbinare, de batjocorirea insemnelor si valorilor Romaniei!

Cred ca toata lumea subscrie la ideea ca timpul cerne valorile. Cele 300000 versuri ale lui Adrian Paunescu vor influenta spiritul romanesc multa vreme. Tinerii de azi, uimiti, incep sa-si deschida mintea si sufletul catre iubirea de neam dincolo de ura

Frati romani, cred ca oamenii nu pot fi incadrati in tiparul limitat oferit de doctrine sau de cuvinte. Adevarul, chiar daca uneori mai greu, isi va gasi intotdeauna drumul catre sufletele noastre. Viitorul Romaniei sta in cumpana grea la inceput de veaz si de mileniu iar cei care au incercat sa schimbe in bine destinele acestei tari n-au reusit acest lucru in interesul acestiu neam. De acee vremurile in care oamenii cauta raspunsuri adevarate pentru existenta revin cu tarie. De aceasta data insa avem unde sa le gasim. Priviti talcul vietii lui Adrian Paunescu in evolutia ideilor din scrierile lui. Intelepciune vietii adunata cu fiecare treapta pe care a pasit de-a lungul timpului poetul se regaseste in creatiile sale din ultima parte a vietii sale. N-am avut timp sa-l citesc prea mult in trecut insa voi cumpara tot ceea ce a scris si vreau sa inteleg in special concluziile la care a ajuns in ultimele ganduri din amurgul vietii sale. Cred ca generatiile care vor veni vor recladi valorile pe care 21 de ani o parte a acestui neam le-a negat pentru ca s-a temut de ele. Neamul si sufletul romanesc nu sunt cele pe care cultura occidentala va reusi sa le transforme vreodata fundamental. Romanii nu sunt comunisti sau capitalisti, romanii sunt in primul rand oameni, spirite vii cu pofta de viata. Greselile sunt iertate atunci cand sunt intelese, acceptate si recunoscute. Regretele fac parte din viata fiecarui om. Cred ca generatile de ieri, de azi si de maine vor schimba modul in care neamul romanesc isi alege si respecta valorile, cultura si destinul. Moartea lui Adrian Paunescu serveste odata in plus acest neam atat de dezbinat azi unindu-l. Puterea insasi este atinsa si transformata de ceea ce a vazut in aceste zile in sufletul oamenilor. Comunismul asa cum a fost inteles si aplicat a produs mult rau. Nici capitalismul nu este cea mi buna cale. Sufletele romanilor sunt undeva la jumatatea drumului dintre cele doua directii. Viitorul cred ca inseamna o crestere a si o afirmare accentuata a valorilor sociale. Romania se reintoarce catre oameni iar tinerii sunt primii dezavantajati ai lumii capitaliste care isi cauta locul, rolul si destinul in societatea umana. Ma bucur ca incep sa descopere adevaruri in opera lui Adrian Paunescu. Am fost in librarii... ooperele lui Adrian PAunescu sunt epuizate si sunt necesare tiraje noi. Aceasta este Adrian Paunescu in lupta sa cu puterea. Adrian Paunescu a dat si va da putere acestui neam. Nu se poate lupta cu cateva mazgaleli inutile impotriva lui Adrian Paunescu. Lupta este mult prea inegala. Poetul a castigat si va castiga sufletele oamenilor acolo unde puterea le-a pierdut. Puterea nu vrea insa sa recunoasca acest lucru pentru ca ar fi pierduta chiar din momentul in care ar face acest gest. Puterea nu este vesnica insa oprea lui Adrian Paunescu este si va influenta puternit destinele oamenilor si ale Romanie. O revenire la socialism in secolul XX1 este inevitabila.

Nu Kanata nu intelege

El are ura in suflet nu stie sa ierte.

@Feluc & @ Cantemir - "Ințelegeți" voi

"Ințelegeți" voi. "Ințelegeți" voi rostul neințelesului, "ințelegeți" voi rostul adevărului, bine că sunteți o tarlă de comuniști cu aspirații către creația divină OM, tagmă jefuitoare a celor ce "nu" ințeleg, pigmei ce ravnesc la inălțime precum acest leș nedemn către spațiala complexitate a lui Eminescu.
Ce ințelegeți voi se vede clar in mizeria cotidiană, ințelegerea voatră o respirăm anevoie, ințelegerea voastră ne-a așezat la dosul Europei și nici asta nu vă trezește. Către victoria finală cu "ințelegerea" vizionară a bolșevicului impotent intelectual. @ Cantemir - uitandu-te la mulțimea prezentă la funeraliile comunistului cu pretenție de poet și om, NU i văzut ce TREBUIA să vezi, clasica miopie comunistă, ei sunt acei moțocieni despre care Petru Groza spunea in 1947 : "Pană acum li s-a spus să-l iubească pe rege, de acum le vom spune să ne iubească pe noi." Și asta faceți ! Cantemire, Cantemire, ai imbătranit DEGEABA !
Și mai incetați cu insultele comuniste la adresa anticomuniștilor ! Dar voi faceți doar ceea ce știți/puteți, căci la construcția unei națiuni ați căzut cu brio.

Dumnezeu să-l odihnească pe marele nostru poet !

Cind un intreg popor isi regăseste unitatea prin suferinta pierderii unuia dintre cei mai iubiti si admirati poeti ai nostri, o haită de animale turbate, provenite din fiinte umane indobitocite de “ideologii" si promotorii dezbinării nationale, ascunse in neputinta spirituală si culturală, nu pot decit să latre de la distanta impusă de nimicnicia lor atunci cind o natiune intristată isi conduce poetul pe ultimul drum.

 

e exact invers ; Paunescu era intepenit in ideologia comunista ; poet , poet , foarte bine , dar patriot - NU - pe tine te-au pacalit repede astia de la "televizor" ; dute si spune-le sa-ti dea banii inapoi si ca nu mai vrei "abonament"

--------

Paunescu nu propovaduia comunismul . Era de stanga -- nu confunda notiunile .

Tovarasului de mai jos : nu a fost aliatul lui Iliescu ; primul lui partid a fost PSM . Si asta pentru ca ala a fost singurul care i-a dat o sansa sa se exprime .
Mai mult , desi si eu am fost oripilat la faptul ca Vadim si Paunescu erau reprezentantii Romaniei la UE ca observatori , am putut constata o extraordinara transformare a omului Paunescu atunci cand a putut intelege politica europeana .
Altii , desi vopsiti in alte culori , nici acum nu au priceput .

Faceti uriase confuzii !

ghilotina , atunci , hai explica mai clar cum sta treba cu poeziile dedicate cuplului Ceausescu ? de ce nu s-a "abtinut" ? ca sa obtina niste medalii si favoruri ; colaborarea nu este compatibila cu - valoarea -

--------

Medalii nu a obtinut -- iar favorurile nu erau personale ci pentru ceilalti .

Daca chiar vrei , poti sa-i spui prostitutie in scop nobil .

Totusi -- nu a fost chiar asa .
Cati ani ai ?
Ca sa stiu cat sa ma intind la explicatii .

eu nu dau note si nici nu tin -morala - imi spun parerea - lui Gyr ( mare poet ) i-au zdrobit degetele si l-au batut 6 ore inainte cu cativa ani sa faca Paunescu poezie comunista ; acolo talent , verticalitate si patriotism

--------

am 41 , stiu ce vorbesc

------

Domnule , nu te contrazic ; una insa nu exclude pe alta . Poate ca Paunescu aflase de Radu Gyr si a inteles ca trebuie gasit un alt mijloc de exprimare .

Este pacat sa-i reprosezi asa ceva unuia care acum nici nu se mai poate explica nici nu se mai poate apara .
Din cate stiu eu , avea si numarul de telefon facut public si adresa de acasa . A raspuns in zeci-sute de randuri si a lamurit ce si cum .
Momentul ales nu este cel potrivit !
PAUNESCU NU ESTE UN SIMBOL AL COMUNISMULUI CI AL CULTURII !

Multi inainte . Cred insa ca mai degraba parintii dumitale au suferit , nu dumneata .

Vezi , dumneata aveai numai 15 ani atunci cand Cenaclul a fost oprit , interzis . Si cand festivalul Cantarea Romaniei deja era o manifestare dementa .
Ce a facut Paunescu a fost altceva !
Mai mult , Paunescu atunci cand i-a fost interzis Cenaclul , nu s-a inregimentat la Cantarea Romaniei defel .

Paunescu nu este nici un fel de simbol , putem sa-i atribuim din oficiu - titlul de poet - atat -

---------

deci daca pentru tine parintii si bunicii mei nu conteaza - ei uite ca pentru mine conteaza pana la final - auzi ce-mi spune ? nu e nici o problema ca familia ti-a fost distrusa , ca tu nu ai patit nimic

------

Stimate domn , nu-mi rastalmaci , te rog , spuele ; bineinteles ca pentru fiecare conteaza ca o mostenire suferinta familiei .

Am vrut sa spun ca nu ai putut cunoaste in mod personal , direct , pe pielea dumitale ,etc ... ce inseamna pe vremea aia sa ai copil mic si sa nu ai ce sa-i dai sa manance , sa nu ai apa calda sau caldura , sa-ti moara copii efectiv de frig sau alte asemenea "binefaceri" ale comunismului .
Pana la 20 de ani ai alte prioritati si preocupari , nu sa ai griji .

si totusi e simplu ; mai repede fara apa calda si ce-ai mai zis tu , dar cu familia , decat invers ; e vorba de Paunescu ; pentru mine este un comunist indiferent ce-mi spui tu ; lasa sa nu am eu dreptate si tu sa ai , dar te rog lasa-ma asa

ce chestie ? Paunescu nu a fost comunist ? "s-a tras de bracinar" cu Ceausescu , dar de fapt stiti , nu a fost comunist ! hai mai merge-ti la spanac ; asta se intelege din cei spui tu ( ce nai.ba , muncesc de trei zile , nu am baut nimic )

Domnule , as indrazni sa spun ca omul Paunescu a fost un om cu vederi de stanga . Din familie cu puternica traditie liberala .

Nu cred ca a fost nici macar un comunist ca in filmele sovietice -- adica patruns de constiinta bla-bla ...
Cred ca a fost un comunist mai degraba socialist , mai degraba preocupat de problemele maselor decat de doctrina .

PS Stii ce e acela un chibutz ?

Parerea mea .
Si dumneata cu parerea dumitale , firete .

Pacat de poet . Dumnezeu sa-l odihneasca .

@bum... gresesti, Imagineaza-ti ca cel care a facut ceva pe vrema lui Ceusescu disparea... Iar ca sa faci o oaza de libertare si de spirit trebuia sa fii putin frate cu... Poate ca in aceea etapa a vietii a gresit... nu-l poti ierta..., nu esti obligata

@ Ghilotina... incepeti sa deveniti simpatica prin modul in care intelegeti sa va aparati si sa aparati ideile in care credeti. Cu stima.

Aburitii

Sunt un om care prin unchiul meu terminat la ;Canal;si familia mea careia samavolnic i sau furat bunuri ce le-a recuperat greu la 15 ani de la lovitura de stat a esalonului doi comunisto-securist,si in prop.de 60% spun ca aberatiile unora de aici nu au nimic a face cu valoarea de OM adevarat patriot si mare poet a lui Adrian Paunescu.Cunosc activitatea lui din relatarile parintilor mei, si din ceea ce am citit scris de el,si nu am auzit niciodata cuvinte de repros la adresa lui,ba din contra era un om care cu orice prilej ajuta pe cel care il solicita,in vremuri grele.
In alta ordine de idei credeti ca un patapievici pe care multi il pupa in dos cu trecutul lui din familie de bolsevici rusi,sau liiceanu de lingau a dosurilor tuturor sau tismaneanu nomenclaturist dus cu Volga neagra la scoala,sunt icoane la care sa va rugati?
Cadeti in plasa unor nemernici care vor sa ingrope adevarata valoare si sa iasa ei nonvaloarea la suprafata.

Celor ca tine!

Doresc tie si celor asemeni tie, sa nu ai cine sa iti ierte pacatele, sa te desfigureze puterea negativa a pacatelor pe care le porti si sa nu vezi niciodata lumina binecuvantata !
Indiferent de viata pe care a avut-o un om pe pamant, cere-i iertare ca sa fi si tu iertat la randul tau !

Amen

prietene ...ca parere "proprie" la 41 de ani nu stii despre ce .."se vorbeste"

Prin '75 cind flacara "exista" ....te jucai "in nisip" cu "lopatica" .Nu-i nici o problema .Aici ne putem manifesta avind la la baza o "cultura istorica" solida .Cit de cit.Singura problema este sa nu denatutam cee CE A AFOST cu adevarat.

mos basil , te-ai hodorogit si te-ai scleerozat ; lasa , nu-mi explica poezia comunista care ti-a adus tie un trai usor , iar pentru altii necazuri si suferinte ; lasa , lasa , lasa ca poate candideaza Iliescu si o sa ai ocazia sa-l votezi

-----------

De o majoritate zici ?Ia citeste comentariile

fara a-l numara pe acel Adevar de 30 de ori etc.la fel si vezi care e majorittatea.Apoi gaseste motivatia lui Brukner cu stupid People unde el a asezat poporul Roman spre satisfactia matale.Bum ule,zici ca mergi in Romania sa te usurezi ?Cand ai plecat ?Numai dupa 89 au plecat oameni bravi ca Dta.

BUM-ulu pastreaza macar calitatea de om.Parintilor dumitale

nu au suferit inchisoarea din cauza generatiei lui Paunescu sau a lui sau a lui Ceausescu,Daca au fost detinuti politici au fost pe vremea conducerii moscovitr al Anei Pauker,Teohari Georgescu(Burah Tescovici)si Iosif Kisinevski,tovarasi buni cu Marele istoric Tismaneanu.De dansii nimeni nu pomeneste din cauza curajului generatiei fara blugi.Si prntru ca ai pomenit de Radu Gyr,ai citit ceva de el ?Stii ce a fost ?A fost un roman ,iar in vremea moscovitilor a fost chinuyit iat in vremea lui Ceau i s-a publicsat poezia Ridica-te Gheorghe,Ridica-te Ioane,in anul 74 sau 75 in volumul Cantare a Romaniei,unde au scris si altii ca el Dumnezeu sa-i iertye si pe ei ca si ei acum sunt huliti de "democtatia cu sens unic" Dati cu o caruta de pietre in cei care au adus steagul rusiei lagarele si chinurile,daca sunteti oameni drepti.

@Bum ...Poate nu stiti "celebra" poezie-banc comunista care "ne-a indoctrinat"...pe "unii".

"Priviti acele rate,
Care si-acuma zboara
Le tine-acolo sus,
Doar dragostea de tara."
........
Fiecare intelege dupa mintea lui.
........
Cititi (sunt "disponibile" pe net) si bineinteles daca aveti..."disponibilitatea", o parte din poeziile "comuniste" ale d-lui Adrian Paunescu . Eu va recomand volumul "Totusi iubirea"(1983).Si ma bucur ca "mi-am facut veacul" in "adidasi" facuti de Pionierul si am trecut cu vederea ca aveau simbolurile Frantei pe ei si nu m-am suparat ca blugii Lee,Brooklyn,Levis tineau "de te plictiseai de ei".
Prietene am recunoscut ca sunt mai .."pe vechi" dar nici de la ..."catelus cu parul cret....." chiar daca imi place Arghezi.Paunescu nu-i cu nimic mai "prejos" de Eminescu , Stanescu ,Vieru ,Blaga sau alti poeti ai Neamului Nostru.

Epitafa la matzoleul de caiafa

Sufletul vandutu' si l-a pentru parale grele
Comunismul sa laude si ale sale enorme rele,
Trupul sa si-l creasca si mareasca
Cu mancare necrestineasca.

Adio si am cuvinte,
Sub Crucea de piatra,
Supt stea rosie la poarta,
Marele pupacios,
Platit din gros,
Sa fie sanatos !

Dumnezeu sa-l ierte !

Si sunt atatea motive !... Despre poezie se cuvine sa vorbeasca numai cei ce se pricep. O corectie, Adevar : adevarul este ca A.P. a fost dedicat nu doar lui Ceausescu, ci si lui Iliescu, indubitabil, cel mai mare rau al Romaniei de dupa 1989 incoace.

 

Orice analfabet politic stie ca PSM a fost satelitul PDSR !

Si, va rog, fara "tovaras" ! Inca ceva, cititi poezia "Va multumesc !"

Asa cum orice analfabet politic stie ca A.P. a fost senator PSD !

...

Bine domnule , m-ai facut si analfabet ... politic ....

Esti un excelent partener de conversatie .
Mai mare dragul sa poarte omul un dialog , zau asa ....

Satelit zici !?
In '89 Ilie Verdet era un contracandidat periculos la adresa lui Iliescu . Iliescu era omul Moscovei , Verdet nu .
Iliescu era sustinut de ceata uriasa de rusi si de scursori tradatoare , Verdet -- desi de stanga -- se bizuia numai pe romani .

bai naty meir

si doar ti-am spus sa nu-mi mai trimiti mesaje din inchisoare...
Ce e asa de greu? Crezi ca daca ma gadili in continuare, iti dau drumul?

Ghilotina,

apreciez comentariile de mai sus. Credeam eu ca am sa ajung sa-mi placa o ghilotina ?

 

De acord!

De unde rezultă că nu toate problemele sunt ireversibil ireconciliabile! Cel puțin, in această problemă, "Ghilotina" și-a dat măsura obiectivității.

Pe Mine M-au Penalizat

Mogulii si activistii de partid, si ceata infractorului de drept comun de Vantu,m-au penalizat ca nu am adus condoleante comunistului poet.Pai cum pot face asa ceva,eu nu numesc pe nimeni patriot roman,care dedica si inchina poezii dictatorilor comunisti.Pai daca Paunescu este considerat o valoare,cum se face ca o asa valoare poate dedica poezii unui analfabet cu 4 clase cate avea Ceausescu? Si sa fie inmormantat alaturi de Eminescu? In ce hal a ajuns societatea romaneasca,mai lipsea sa-l scoata pe Stefan Cel Mare de la Putna, si-l puneau pe scriitorul comunist acolo...Rusine Romaniei!

 

Cată siguranță!

Nu cred că v-a "obligat" cineva să acționați intr-un anume sens, fiind vorba doar despre propria dvs. opțiune. Pe de altă parte, in timp valoarea se bucură intotdeauna de recunoaștere, așa cum nonvalorile se depreciază singure... tot in timp.

asa este !

toti care il omagiaza au fost pe acela-si drum cu el ! nu si-a iubit poporul din care facea parte ci doar pe cei care-l ajutau si sprijineau si-l numeau "maestre" A fost un mare poet roman crestin ION ALEXANDRU ! la moartea lui media romaneasca nu l-a plans ! nu a facut parte din "sistem" !

Invocarea creștinismului lui Ioan Alexandru...

Poate scuza atitudinea anticreștină și lipsa de respect pentru limba romană? După ce depășiți nivelul de pregătire din clasele primare, reveniți să mai discutăm! Nu puteți emite pretenții, atata vreme cat nu sunteți in stare să scrieți și să citiți corect in limba romană! E timpul să vă vedeți "lungul nasului"! Nu credeți?!
"Depunctările" pot veni și din lipsa de "substanță". Or, nu vă gandiți niciodată la faptul că rostul acestui mijloc de exprimare este altul decat acela de a da posibilitatea oricărui "neica nimeni" să debiteze inepții, pe care ceilalți să le citească și să le puncteze "with five stars", doar pentru că s-a "obosit" cineva cu postarea.

Celor ca tine.

Doresc tie si celor asemeni tie, sa nu ai cine sa iti ierte pacatele, sa te desfigureze puterea negativa a pacatelor pe care le porti si sa nu vezi niciodata lumina binecuvantata !
Indiferent de viata pe care a avut-o un om pe pamant, cere-i iertare ca sa fi si tu iertat la randul tau !

Amen

REALITATE ROMANEASCA!

DACA ROMANIA SE AFLA LA COADA LUMII SI VIATA ROMANILOR A AJUNS INTR-O SITUATIE NESPUS DE PRECARA, SE DATOREAZA COMUNISTILOR SI PUPINCURISTILOR CARE-L CINTA SI-L JELESC PE ADRIAN PAUNESCU, CARE A FOST O MARE SLUGA A COMUNISMULUI SI CAUSESTILOR.

 

O mai denaturată percepție asupra realității...

Nici că putea fi posibilă! Asta se intamplă cand "gandiți", fără discernămant, in șabloane trasate de alții. Invocarea "precarității", fără a ține seama de faptul că ea este rezultatul unui complex de factori și că, in niciun caz, ea nu poate fi rezultatul doar a unuia singur, nu poate fi decat dovada faptului că aveți o gandire limitată și ineptă. Cum poți susține, după 20 de ani că pericolul comunismului, incă mai există?
Poate vreți să sugerați că normalitatea in această țară nu va putea fi intronată, decat printr-o, eventual, sinucidere colectivă a tuturor celor cateva milioane de foști membrii ai PCR, dintre care majoritatea sunt angrenați in activitatea politică a partidelor politice de astăzi?!

Si atunci, la ce bun s-ai plangem?

bine ar fi s-ai aplaudam sa "plece" intre flori,
cat mai repede si multi.Le ajunge,si lor si noua.

despre morti,numai de bine!dumnezeu sa il ierte!

din popor am retzinut ca nu avem dreptul sa judecam pe nimeni fiindca unicul judecator este dumnezeu!tot din popor se pune ca sa nu vorbim mortzii de rau ca nu se mai pot apara si este miseleste sa-i vorbim apoi mortzii se pot razbuna si atunci se pot transforma in stafii care sa ne bantuie casele ,pamanturile,viatza,ce a fost a fost,a fst!sa ne rugam la dumnezeu pentru sufletul lui ca sa isi gaseasca linistea si sa il ierte de greselile ce le-a facut in viatza lui!la cartea sfanta zice asa:,,...sa ridice piatra cel ce este fara de pacat!"cum nu exista om fara de pacat,cum zice tzigaul,mucles!

 

Pt. toti cei care il vorbesc de rau pe Maestru...

Chiar si acum dupa moarte il vorbiti de rau? De ce nu il lasati sa se odihneasca in pace bai spurcaciunilor blestemate.
Va doresc si eu la randul meu sa puterziti in iad si sa aveti parte de focul vesnic care va mistuie sufletele alea pacatoase pt. totdeauna.

 

PAUNESCU = UN LINGE BLIDE LA CURTEA LUI CEAUSESCU

O SA TREACA CEVA ANI SI O SA TREACA JALEA ASTA DUPA UN "POET" GEN COMUNIST ... UN FEL DE CANTARETZ LA COMANDA SA FACA SI EL UN BAN DACA IL CANTA PE CEAUSESCU...NU MERITA BAGAT IN SEAMA

 

Trebuie sa-ti para rau daca nu te simti bine cu tine.

In afara de perdanti, va trebui sa invatati sa va feriti de cei care traiesc din diverse combinatii, comploturi si masinatiuni - intotdeauna la limita legalului - si care va propun sa stricati treaba altora. Persoanele care strica treaba altora - sunt usor de depistat, pentru ca actiunile si vorbelor lor par a fi complotisti.
Sansa de a fi poet nu face totul. Munca este totul. Norocul este ceva care se merita. Talentul vine din originalitate, care reprezinta un mod special de gandi, de a vedea, de a intelege si de a judeca. Sfanta traditie a scuzelor este, datorita lipsei de incredere in propria persoana si a respectului de sine. Aceste persoane sunt in mare parte niste oameni frustrati, care nu au reusit niciodata, din lipsa vointei, a perseverentei si a muncii, sa descopere in ei forta de a actiona: ei nu suporta deloc sa-i vada pe altii reusind. Indiferenta este acea atitudine fata de ceea ce ar trebui sa va intereseze sau sa va preocupe.

Q tuturor care se prefac ca nu vad padurea de copaci...

Stimati comentatori, credeti ca "lipirea de etichete" definitive pe fruntea fiecaruia este corecta ? Ar rezulta ca n-o sa ne putem intelege intre noi niciodata desi azi se mai aud apeluri la solidaritate din varful buzelor... Iar daca pozitiile sunt atat de ireconciliabile atuci rezulta ca suntem in mjlocul unui dialog de genul "care pe care" care nu ofera nici o solutie in plan material... poate ca trebuie sa ne eliminam reciproc pana cand cei care sunt "mai dotati" vor castiga. Ei bine, asta s-ar fi produs intr-o epoca primitiva insa nu-i exclus ca lumea sa revina acolo. Deocamdata insa orgoliile se cicnesc in lupta de idei degenerand uneori la nivelul unor replici seci si taioase care nu arata decat un gol care exista in interiorul celor care coboara la acest nivel. Cred ca ceea ce ar trebui sa face toti cei care doresc sa critice pro sau contra ata omul cat si poetul ar fi trebuit sa-i fie contemporani in acele vreni, prieten sau dusman si sa-i fi citit in intregime ideile pe care le-a expus prin opera sa. Ma indoiesc insa ca exista astefel de persoane printre noi. Ceea ce presupune ca este necesara o minima decenta si o anumita doza de rezerva fata de subiect si fata de interlocutori, rezerva care sa ofere un spatiu pentru dialog. Cred ca trebuie sa incepeti printr-o biografie a acelor vremuri... Cred ca aici se ajunge mai usor la un consens... Apoi ar fi necesara o biografie a vietii omului si poetului... Dupa care intrebati-va ce se putea face daca traiai in acele vremuri... Iar apoi incercati sa priviti omul care a evoluat de-a lungul timpului. Nu aplicati tipare ideilor desi toti ne tragem (sau nu) din maimutze. Cautati insa daca doriti odezbatere onesta sa luptati cu ideile din opera lui Adrian Paunescu si notati fiecare idee sau vers sau poezie ca fiind pozitiva sau n egativa. Apoi insumati punctele pozitive si cele negative. Ce credeti ca se va obtine in final ? Prevaleaza punctajul negativ sau cel pozitiv ? Perspectiva oferita de pozitia comunist anticomunist este cea mai ingusta perspectiva prin care poate fi judecat un om insa preferati-o pe aceasta si reveniti la primele propozitii ale acestui comentariu. Daca insa reusim sa evoluam probabil ca lupta de idei ar trebui sa primeze si nu ura emanata de unii dintre comentatori. Extremismul n-a ajutat niciodata omenirea. Iar ura este extremista. Doar iubirea este cea care zideste durabil. Ura rezista si ea probei timpului dar consuma mult mai repede fiinta umana. Fiecare este liber sa aleaga cum traieste. Doar cei mai frumosi insa sunt cei care vor supravietui probei timpului. Restul esueaza lamentabil.

 

ADRIAN PAUNESCU

Andrei Cornea, eseist si probabil om de cultura cum se autointituleaza, chiar nu are minima decenta ca in ziua inmormantarii adevaratului om de cultura care este Poetul Adrian Paunescu sa taca. Televiziunea romana il invita sa ce??? Nu-i este rusine acestui Cornea, un anonim, sa-l defaimeze, sa-l discrediteze in fata intregii natiuni in chiar ultima zi a lui printre noi? Cu ce este el mai presus decat Paunescu? Ce-a facut el pentru poporul roman? S-a dovedit acum. Sa-ti fie rusine, Andrei Cornea, pigmeu frustrat ! Si televiziunii romane la fel!

 

Care poet?

Un lingau nerusinat comunist creator de lirica pentru folkisti. Versificarea nu e totuna cu poezia.

Amuzant e ca pe ziare com (si nu numai)

TOTI sunt critici literari, analisti politici, istorici, bocitoare, luptatori unionisti si luptatori de greco-romane.
Tel "poète", tel peuple, tel pays: titanic si genial !

ai citit macar o poezie

in viata ta ?
stii ce-i aia ... versificator ? ... dar poet ?

@marius64: Am citi citeva poezii pentru placerea mea, dar nu sint specialist.

Baudelaire = poet
Adrian Paunescu = versificator, autor de texte lirice pentru folkisti

Andrei Cornea provine din coloana KGB-jew introdusa in Romania

asa ca il apreciez foarte mult, ca si pe Tisminitzki! (ca si pe Roman Petre Strul, nu stiu cum s-a infiltrat asta la PNL...trebuia sa ramana la mine, la PDL!)
Te rog sa nu mai insinuezi ca am vreo legatura cu Tel Avivul!

Bay Bassescule.

Esti prost cu craci.

Cine-i Cornea habar n-am,

dar comentariul dtale arata ca nu numai nu respecti opinia altuia, dar ai vrea sa i se si inchida gura. E de mirare atunci ca-l plingi pe Paunescu ? Dupa 20 de ani de "democratie orginala" n-ai inteles ce-i aia libertatea cuvintului ?


Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor