Poetul Adrian Paunescu a fost inmormantat cu onoruri militare, duminica, la Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor. Dupa discursurile tinute de personalitatile prezente la cimitir, sicriul a fost dus catre mormant, purtat de militari.
La iesirea din Biserica si pe drumul spre cimitir, cosciugul a trecut printre mii de oameni cu flori in mana.
Ziare.com ti-a prezentat principalele momente ale zilei:
Adrian Paunescu a murit: Romanii isi iau adio
16:30 - Sicriul cu trupul neinsufletit al poetului Adrian Paunescu a fost depus in mormant, in aplauzele multimii din cimitir, si in prezenta rudelor indurerate. Militarii au tras trei salve in onoarea poetului, iar fanfara a cantat imnul national.
16:20 - Langa mormant, sicriul a fost din nou deschis, iar preotii au spus ultimele rugaciuni pentru poet. Multimea de oameni l-a petrecut pe Adrian Paunescu pe ultimul drum si s-a inghesuit ca sa ajunga cat mai aproape de poet.
16:15 - Sicriul poetului a fost ridicat de pe catafalc de regimentul de onoare si a fost dus, in cantecul fanfarei militare, catre mormant.
16:10 - Jurnalistul Marius Tuca, prezent la randul sau la ceremonii, a spus cateva cuvinte in onoarea poetului.
"Cel mai important lucru pentru mine este ca Adrian Paunescu a fost un adevarat tata, e tot ce pot sa spun in momentul acesta. Omagiul suprem este al oamenilor simpli, al celor multi care in aceste zile s-au gandit la poetul care a fost Adrian Paunescu", a declarat Marius Tuca.
15:45 - Din partea Academiei Romane, a fost prezent si istoricul Dan Berindei, care a declarat ca poetul Adrian Paunescu era trist, la sfarsitul vietii, din pricina dezbinarii pe care o vedea in jur, si indemna la impacare.
15:40 - La inmormantare a fost prezent si cantaretul de folk Victor Socaciu, care a depus o coroana in memoria poetului si a povestit ca, in timpul cenaclului "Flacara", lui Adrian Paunescu i se spunea "boss". Acesta a facut si un apel la fostii membri ai cenaclului, de a reaprinde flacara cantecelor si a poeziilor.
"Pot sa spun ca noi toti trebuie sa fim mandri ca am fost contemporani cu o asemenea personalitate, o personalitate complexa care pe langa exceptionala poezie ne lasa proza, jurnalismul si atitudinea publica. El era un om al cetatii, daca cineva suferea, el era solidar cu acea suferinta, daca cineva era fericit, el era solidar", a spus Victor Socaciu.
15:20 - Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, prezent la randul sau la cimitir, a sustinut un discurs in memoria lui Adrian Paunescu. Vadim Tudor l-a elogiat pe poet, spunand ca acesta a facut mai multe pentru unirea Romaniei cu Basarabia decat oricine altcineva, si a criticat vocile care sustin ca Paunescu ar fi fost un poet aservit regimului comunist.
"Adrian Paunescu n-a dus pe nimeni cu forta la cenaclul 'Flacara', dimpotriva, salile de spectacol si stadioanele erau neincapatoare, erau oameni care incercau sa patrunda inauntru si prin sistemele de ventilatie. A fost un fenomen social care a influentat pozitiv educatia tinerilor", a declarat Corneliu Vadim Tudor.
Corneliu Vadim Tudor nu a ratat ocazia de a lansa un atac la adresa clasei politice, adresandu-se rivalilor sai: "Adrian Paunescu mort e mai viu decat voi", a spus Tudor.
15:00 - La inmormantare a fost prezent, alaturi de Adrian Nastase, si presedintele PSD, Victor Ponta, dar si realizatorul de televiziune Victor Ciutacu.
14:50 - Pe catafalc a fost amenajata o statie audio, iar cei care l-au cunoscut pe poet au spus cateva cuvinte in memoria sa. Din partea Uniunii Scriitorilor a fost prezent Varujan Vosganian, care a sustinut un discurs in memoria lui Paunescu.
"El nu a scris doar poezii, a scris psalmi. Dragostea de tara, de parinti, de fii, de ceilalti oameni, sunt adesea nu doar poezii, ci sunt rugi", a declarat Varujan Vosganian. Acesta a adaugat ca nu era nevoie ca poeziile lui Paunescu sa fie tiparite, erau doar "spuse, cantate si soptite", si "mergeau direct la suflet".
"Daca ar fi sa rezum viata lui i-as spune justitiar. A fost un om care a urmarit dreptatea, un om care a socotit ca cel mai ascutit tais il are cuvantul, un om care la Judecata de Apoi va fi iertat", a conchis Varujan Vosganian.
14:45 - Multimea a umplut pana la refuz cimitirul. Trupul a fost depus pe un catafalc, langa mai multe coroane de flori, iar preotii continua slujba de inmormantare. Langa sicriu stau Ana-Maria si Andrei Paunescu.
14:30 - Masina care ducea sicriul lui Adrian Paunescu a ajuns la cimitirul Bellu, unde s-au strans mii de oameni pentru a asista la inmormantare. Oamenii arunca in continuare cu flori inspre masina.
14:25 - Varujan Vosganian, prezent la randul sau la cimitir pentru inmormantare, a schimbat cateva vorbe cu liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor.
14:15 - Sicriul cu trupul poetului Adrian Paunescu a fost scos din Biserica. Multimea adunata in fata Bisericii a aruncat cu flori. Masina in care a fost pus sicriul a fost acoperita complet cu buchete de flori, dupa care a pornit spre cimitir.
14:10 - La slujba a fost prezent si actorul Florin Piersic, care a iesit din Biserica imediat dupa ceremonia religioasa.
14:05 - Sicriul a mai fost tinut in Biserica inca un timp, pentru ca mai multe persoane sa isi ia adio din nou de la poet. Au trecut pe langa sicriul deschis Adrian Nastase si Corneliu Vadim Tudor.
14:00 - Slujba pentru Adrian Paunescu s-a terminat, iar sicriul va fi scos din Biserica si dus la cimitir. Andrei Paunescu, fiul poetului, a primit un stag al Romaniei, pe care l-a pastrat in mana dupa slujba.
13:30 - De-a lungul drumului spre biserica Boteanu, s-au adunat sute de persoane care asteapta ca sicriul sa fie dus la cimitirul Bellu.
12:45 - Sicriul a fost depus la Biserica Boteanu, din sectorul 1 al Capitalei, unde sunt stranse sute de persoane cu flori in mana. La eveniment sunt prezenti si jandarmi, care asigura ordinea. Oamenii sunt adunati pe treptele Bisericii si incearca sa ajunga cat mai aproape de sicriu, care a fost deschis.
12:35 - Trupul poetului a fost scos din Ateneul Roman in aplauzele publicului. La iesirea din Ateneu, multimea stransa a izbucnit in urale, iar suporterii de la Universitatea Craiova, prezenti, au scandat numele poetului si au cantat imnul echipei, compus de Paunescu. O scurta perioada, multimea a intonat imnul national.
12:30 - Florile depuse in jurul sicriului lui Adrian Paunescu au fost ridicate, pentru ca trupul sa poata fi dus la Biserica Boteanu, dupa care sa fie inmormantat la cimitirul Bellu.
12:20 - Mai multi preoti au inceput slujba pentru poetul Adrian Paunescu, chiar in incinta Ateneului Roman, unde este depus trupul poetului. La slujba este prezent si preasfintitul Varlaam, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romane.
12:15 - Adrian Paunescu va fi inmormantat cu onoruri militare la cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor, langa personalitati precum Ion Luca Caragiale, Mihai Eminescu sau Nichita Stanescu.
12:10 - Slujba de inmormantare a lui Adrian Paunescu, programata pentru ora 11.00, a fost amanata dupa ce Ana-Maria, fiica poetului, a spus ca isi doreste ca oricine sa isi poata lua ramas-bun de la tatal sau. La Ateneu au stat la coada sute de oameni care au adus flori, iar la cimitir s-au adunat inca de la ora 11.00 alte cateva sute de oameni, dornici sa fie prezenti la inmormantare.
11:50 - Jurnalistul Marius Tuca s-a aflat la randul sau la Ateneul Roman duminica, si a stat un timp, inlacrimat, langa copiii poetului, Andrei si Ana-Maria Paunescu, vizibil afectati de moartea parintelui.
11:15 - Printre personalitatile care si-au luat ramas bun de la poet a fost si fostul presedinte al Senatului, actualul conducator al Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu.
11:10 - La Ateneul Roman a fost prezent actorul Florin Piersic. Acesta a fost prezent si sambata la sediul Uniunii Scriitorilor, si a declarat ca a simtit nevoia sa il mai vada odata pe poet.
11:00 - In curtea Ateneului Roman s-a format o coada lunga de oameni care au venit sa depuna flori si sa treaca pe la capataiul poetului. Sute de persoane asteapta pentru a intra in cladire.
10:50 - Aproximativ 50 de localnici din comuna Barca, unde a copilarit Adrian Paunescu, au ajuns, duminica dimineata, in Capitala, pentru a-i aduce un ultim omagiu poetului.
10:30 - La Ateneul Roman a fost prezent si Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. In mijlocul Ateneului au fost depuse mai multe coroane de flori.
10:10 - Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a transmis condoleanta familiei lui Adrian Paunescu, si a declarat: "cultura romaneasca a pierdut un reprezentant de seama prin trecerea catre cele vesnice a poetului".
09:50 - Ion Iliescu a venit la Ateneul Roman pentru a-i aduce un omagiu poetului. Fostul sef al statului a comentat faptul ca o multime de oameni s-au strans la sicriului poetului.
Inmormantarea lui Adrian Paunescu - vezi cine si-a luat adio de la poet
"A fost o revarsare de efuziune populara. Este proba valorii unui om, a unui creator, a unui poet. A fost un om iubit, in ciuda multor denigrari a ramas cunoscut ca o mare valoare nationala", a spus Iliescu.
09:15 - La Targu Mures a avut loc o slujba speciala in memoria lui Adrian Paunescu, iar zeci de oameni au venit sa se roage si sa aprinda lumanari.
09:10 - La Targu Jiu, in centrul orasului s-au adunat zeci de persoane care au aprins lumanari si au cantat cantece folk, in memoria poetului.
09:00 - La Ateneul Roman, zeci de persoane (rude, prieteni si necunoscuti) au venit in noaptea de sambata spre duminica pentru a isi lua ramas bun de la poet.
Trecerea in nefiinta
Adrian Paunescu a murit vineri, la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, dupa ce inima i s-a oprit, iar medicii nu l-au putut salva.
Trupul poetului Adrian Paunescu a fost depus vineri, la ora 16.00, la sediul Uniunii Scriitorilor, pentru ca cei care l-au cunoscut si admirat sa ii poata aduce un ultim omagiu. La depunerea trupului in cladirea Uniunii Scriitorilor au fost prezente rudele poetului.
Initial, trupul trebuia sa fie depus la Ateneul Roman, insa din pricina concertelor si a repetitiilor programate, conducerea institutiei a anuntat ca nu poate gazdui trupul poetului. Totusi, sambata seara, in jurul orei 22.00, trupul neinsufletit al poetului a fost mutat la Ateneul Roman.
Adrian Paunescu a murit: Corpul va fi depus la Ateneul Roman
Adrian Paunescu a murit: Trupul este dus la Uniunea Scriitorilor
Pe langa casa poetului din Bucuresti au trecut, vineri, zeci de persoane, care au lasat flori si mesaje de condoleante, exprimandu-si durerea fata de trecerea in nefiinta a lui Adrian Paunescu. Dupa ce trupul neinsufletit al poetului a fost dus catre masina mortuara, deasupra sicriului a zburat un porumbel alb.
Poetul suferea de ani de zile de diabet, iar inima i-a cedat intr-un final. "La ora 07.15, inima maestrului a incetat sa bata. A trebuit sa ne declaram invinsi, Adrian Paunescu a plecat dintre noi", a anuntat, vineri dimineata, la ora 08:29, prof. dr. Serban Bradisteanu.
Potrivit medicului Serban Bradisteanu, starea poetului Adrian Paunescu s-a inrautatit pe fondul unor suferinte mai vechi - diabet de 10-12 ani, pacientul suferind de insuficienta cardiaca, renala, hepatica si respiratorie.
Artistii, intristati de vestea mortii poetului Adrian Paunescu
La scurt timp dupa ce moartea poetului Adrian Paunescu a fost anuntata oficial, cei care l-au cunoscut si l-au apreciat si-au exprimat tristetea si regretul fata de plecarea unuia dintre cei mai mari poeti contemporani.
"Este o veste teribila. Ma asteptam la ea. Adrian Paunescu a trait viata din plin. A fost un patriot in sensul cel ma adanc al cuvantului. Pentru foarte multi tineri, care acum nu mai sunt tineri, el a reprezentat un ghid. Boala l-a schimbat pentru ca suferea", a declarat Razvan Theodorescu, fost ministru al Culturii.
Adrian Paunescu a murit - vezi reactii
"Am ramas stupefiat la vestea pe care mi-ati dat-o. Adrian Paunescu va ramane in amintirea noastra pe vesnicie. Un om care a incercat sa dea valoarea fortei lui, sa schimbe ceva. A fost un om foarte puternic", a spus, la randul sau, Ovidiu Lipan Tandarica, plin de durere.
Tudor Gheorghe a declarat ca poetul Adrian Paunescu ramane in inimile romanilor "si chiar daca trupul lui va ajunge in tarana, o steluta va rasari acolo in Univers, iar Paunescu va straluci ca un Luceafar".
Adrian Paunescu a murit: Mihai Ghimpu transmite condoleante
"Cel mai important e ca o steluta va rasare acolo in Univers, iar Paunescu va straluci ca un Luceafar. Cel mai mare poet contemporan al nostru: Adrian Paunescu. Dumnezeu sa il ierte!", a declarat artistul la Antena 3.
"Acum ma astept la o mare recunoastere a multora a valorii lui. Pentru mine, Paunescu a fost cel care mi-a dat o noua identitate. Adrian Paunescu a plecat trist dintre noi", a spus si Vasile Seicaru, un artist foarte apropiat de Adrian Paunescu, care abia putea vorbi din cauza lacrimilor.
Adrian Paunescu a murit: Condoleante de la politicieni
La randul sau, Mircea Dinescu a declarat ca Adrian Paunescu a fost un mare talent, precizand ca regreta moartea acestuia.
"Paunescu a fost ca un fenomen natural, cum este o furtuna sau o ploaie sau un cutremur. Un mare talent care si-a subminat propriul talent prin viata sa iesita din comun. A fost primul scriitor care s-a certat cu Nicolae Ceausescu", a precizat si Mircea Dinescu.
Adrian Paunescu a murit: Sorin Oprescu transmite condoleante pe Facebook
"Cu doua zile inainte sa intre in spital mi-a telefonat si mi-a zis Mircea, uite iti dau un telefon sa iti spun ca imi este dor de cel ce erai odinioara", a mai spus Dinescu.
Regizorul Sergiu Nicolaescu a declarat ca Adrian Paunescu ramane prin opera lui nemuritor.
"Avem oameni putini de valoare, nu stim sa ii pretuim indeajuns, iar cand se duc mai apar o zi doua care vorbesc de bine si pe urma vine uitarea. Sigur Adrian Paunescu ramane prin opera lui nemuritor, iar acest lucru este meritul lui", a declarat Sergiu Nicolaescu.
Lumea politica transmite mesaje de condoleante
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis un mesaj de condoleante dupa aflarea vestii ca poetul Adrian Paunescu a incetat din viata.
"Am primit cu tristete vestea plecarii dintre noi a poetului Adrian Paunescu. Prin intreaga sa activitate literara, poetul Adrian Paunescu ramane in amintirea celor care l-au apreciat pentru maiestria creatiei sale, pentru pledoaria sa constanta pentru valorile nationale si pentru generozitatea cu care a promovat generatii de tineri poeti si artisti in cadrul cenaclului "Flacara".
In aceste momente de tristete doresc sa transmit familiei, colegilor si tuturor celor apropiati sincere condoleante. Dumnezeu sa-l odihneasca!", se arata in mesajul transmis de seful statului.
Fostul presedinte al tarii Ion Iliescu a aflat cu tristete de moartea poetului si colegului Adrian Paunescu, despre care a spus ca a fost un poet militant si implicat in viata societatii.
"Cu tristete am aflat vestea mortii lui. Adrian Paunescu ramane una din marile figuri ale culturii noastre. A intrat cu forta in viata noastra culturala...A fost un poet militant, un om care s-a angajat in viata societatii. El nu a fost un simplu cantaret de curte cum au incercat unii sa il prezinte", a declarat Ion Iliescu.
Adrian Nastase a scris pe blog ca odata cu moartea lui Adrian Paunescu a pierdut un prieten si un coleg nepretuit.
"Am pierdut un prieten si un coleg nepretuit. Un om de o valoare greu de restrans in cuvinte. Un monument, un poet de geniu, un simbol al dragostei de neam. Mi-e greu sa spun mai multe cuvinte acum. Dumnezeu sa-l odihneasca!", a scris Nastase pe blogul personal.
Si liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, s-a aratat indurerat de moartea poetului Adrian Paunescu.
"A fost voia lui Dumnezeu sa ii ia pe cei mai buni dintre noi. El a fost ca un frate siamez pentru mine. Ne stiam din 1964, am fost uniti in zona inimii. Din 1992, de cand am intrat amandoi in Senatul Romaniei vorbeam zilnic la telefon. Medicul Bradisteanu mi-a spus inca de alaltaieri ca erau pe punctul sa renunte, insa i-am spus, l-am implorat sa nu renunte", a declarat Corneliu Vadim Tudor, la Realitatea TV.
Cine a fost Adrian Paunescu
Poetul Adrian Paunescu s-a nascut pe 20 iulie 1943, in localitatea Copaceni, din judetul Balti, dar si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei la Barca, in judetul Dolj.
Mai tarziu, a absolvit Colegiul National Carol I din Craiova si Facultatea de Filologie a Universitatii Bucuresti.
Debutul ca poet l-a facut in anul 1960, iar 13 ani mai tarziu conducea deja revista "Flacara". Intre anii 1970-1980, Paunescu s-a remarcat in presa romaneasca, iar la inceputul anilor '80 a condus Cenaclul Flacara.
Adrian Paunescu a scris o poezie pe patul de spital
Adrian Paunescu, in stare foarte grava: Inima poetului s-a oprit de mai multe ori
La un an de la Revolutie, Paunescu a pus bazele revistei "Totusi iubirea", iar in calitate de publicist a condus ziarul "Sportul romanesc", o scurta perioada, in 1999, si a realizat emisiuni la mai multe posturi de televiziune. Dupa 1989, s-a implicat si in politica.
In 1992 a intrat in Partidul Socialist al Muncii fiind membru al acestei formatiuni pana in 1998, cand partidul a fost absorbit de PSD. A avut trei mandate de senator, ultimul incheindu-se in 2008.
Adrian Paunescu a scris zeci de volume de poezii, el fiind cunoscut si apreciat pentru usurinta cu care compunea versuri.
"Repetabila povara", "Ruga pentru parinti", "Iubiti-va pe tunuri", "Aruncarea in valuri" sau Totusi iubirea" sunt doar cateva dintre poeziile care au ramas in memoria romanilor. Multe din creatiile sale au fost puse pe muzica de artisti romani importanti, precum Vasile Seicaru, Stefan Hrusca sau Nicu Alifantis