"Traiasca Ceausescu, traiasca Tricolorul! Traiasca-n libertate Maria-sa Poporul". Va suna cunoscut? Voua, celor de generatie adulta sau medie. Erau versurile inaripate ale unuia dintre imnurile ce se recitau, cantau si chiar dansau la celebrele pe vremuri cenacluri ale tineretului revolutionar, "Flacara", initiate, animate, conduse de cel ce a fost Adrian Paunescu.
"Despre morti numai de bine", zice un cunoscut dicton a carui intelepciune nu poate fi, la prima vedere, contestata. Dar oare este bine sa ne conformam pe de-a intregul spiritului sau?
Cand am vazut ca aceasta extinctie a devenit un prilej de glorificare si aproape beatificare a unui om cu cel putin atatea pacate, cate merite a inregistrat de-a lungul furtunoasei sale vieti, m-am decis sa intervin si eu in controversa probabil nesfarsita pe aceasta tema, ca unul care am fost contemporan si martor al multor evenimente legate de acest personaj.
Da, Adrian Paunescu a fost si ramane un poet important al literaturii romane. Nu cred insa ca e cel mai important si nu cred ca e atins de aripa geniului, asa cum se mai afirma.
Poate ca ar fi putut sa fie. A fost un poet de tip maiakovskian sau withmanian, accesibil si cu priza mare la mase si doar viitorul va decanta si-i va fixa locul in istoria literaturii.
Cum stim insa, succesul de public nu e nicidecum cel mai semnificativ criteriu in evaluarea poeziei si poetilor.
Da, Adrian Paunescu a fost neandoielnic un patriot si un promotor al ideilor nationale, si nu putea fi altminteri el, cel nascut in Basarabia rapita atata vreme din trunchiul spatiului si limbii romane.
A fost un animator cultural neasemuit, un om de o carisma aproape incendiara pentru publicul pe care si l-a ales ca destinatie, a fost un descoperitor si cultivator de talente de pe tot cuprinsul tarii, pe care a cutreierat-o in nesfarsitele lui turnee cu cenaclul care nu era cenaclu, numit Flacara.
Dar, deoarece exista multi "dar" pe aici, acelasi a fost un laudator de notorietate al "maretului conducator" si al consoartei lui, cautionand prin spectacolele sale grandioase defunctul regim si dand senzatia unui surogat de libertate unor tineri si mai putin tineri participanti la manifestarile cu pricina, prin atmosfera si criticile cu voie de la partid care se comiteau in aceste conclavuri muzical patriotarde.
Cine poate sa deceleze cat era critica si cat tentatie de a crea un cult paralel al personalitatii proprii in aceste manifestari cel putin ambigui?
Oare nu acesta a fost motivul interzicerii la un moment dat a cenaclului? Oare nu a fost el un mijloc mai benign de defulare a nemultumirilor care clocoteau in cazanul sub presiune al frustrarilor noastre?
Adrian Paunescu ilustreaza aproape perfect motivul lui Doctor Faustus dintr-o pelicula cinematografica ce-l avea ca protagonist pe actorul Karl Maria Brandauer.
Este vorba in ea despre un cineast meritoriu de pe vremea lui Hitler. Si el face pactul cu diavolul cu zvastica iluzionandu-se ca e doar o tranzactie pasagera care-i va permite sa-si continue cu brio cariera. Nu reuseste sau nu vrea sa realizeze ca el de fapt isi vinde iremediabil sufletul.
Este semnificativ in aceasta ordine de idei ca nici dupa 1990 poetul nu reuseste sa-si primeneasca acest suflet.
In loc sa-si puna cenusa in cap, recunoscandu-si cu virilitatea cunoscuta greseala, el persevereaza diabolic in eroare, staruind in duplicitatea fatala care i-a subminat uriasul sau potential creativ si uman. Pacat! In primul rand pentru el insusi!
Sa-i fie tarana usoara! Pentru acei multi care au luat din opera si lucrarea sa doar ceea ce a fost frumos si demn. Si pentru ca scurgerea timpului va spala in cele din urma macar o parte din mazga in care ele adesea s-au scaldat.