Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa de azi: Cum a ajuns Adrian Paunescu erou

Luni, 08 Noiembrie 2010, ora 07:56
8316 citiri
Presa de azi: Cum a ajuns Adrian Paunescu erou
Foto: Daylife

Moartea marelui poet Adrian Paunescu ne-a reamintit ca trebuie sa fim mandri ca suntem romani si ca istoria noastra sta scrisa in versuri.

De unii a fost admirat si iubit, de altii controversat si hulit, insa cert este ca Adrian Paunescu a trait nu doar pentru a fi poet, ci si pentru a da speranta si a mobiliza generatia in blugi si pentru a canta cot la cot cu fanii Universitatii Craiova despre "Oltenia, eterna Terra Nova".

Cert este ca dincolo de tragedia momentului, pana si presa a simtit ca trebuie lasate la o parte subiectele legate de speculatiile politice, neintelegerile guvernamentale si neajunsurile economice si sa relateze in cuvinte de omagiu trecerea in nefiinta a marelui poet.

"Cenaclul Flacara la Cimitirul Bellu", scrie 'Gandul' in editia de luni, resuscitand amintiri demult apuse si povestind "cum a ajuns Adrian Paunescu direct la marii clasici". Despre "ultimul cenaclu" si cum sediul Uniunii Scriitorilor, apoi Ateneul si Cimitirul Bellu au devenit neincapatoare din cauza "miilor de romani care si-au luat ramas bun de la poetul national Adrian Paunescu" aminteste si 'Puterea'.

'Adevarul' surprinde un aspect mai putin placut al tragicului eveniment, acela ca Paunescu a fost uitat de breasla: "Omagiat de politicieni, uitat de scriitori" este titlul articolului publicat in editia de luni. Si 'Evenimentul Zilei' scrie despre ce s-a intamplat la mormantul lui Paunescu, "Discursuri si poze pe "mobil"", in timp ce 'Romania Libera' incearca sa ne explice "Cum a ajuns Adrian Paunescu erou".

Gandul: Cenaclul Flacara la Cimitirul Bellu: cum a ajuns Adrian Paunescu direct la marii clasici

Moartea lui Adrian Paunescu a facut ca Cenaclul Flacara sa renasca in strigat de durere, avand in vedere ca cel care a fost pe langa un mare om de cultura a fost si un mare mentor nu mai este printre noi.

Cand cortegiul funerar a intrat pe poarta Cimitirului Bellu, miile de oameni stransi in curte inca dis-de-dimineata au inceput sa scandeze cu cate o mana ridicata in aer: "Paunescuu, Paunescuu". Se intrebasera pana atunci de ce anume au asamblat organizatorii scena aceea mortuara in fata bisericii, cu multe coroane imprejur, atipica pentru un astfel de moment.

Au aflat de ce imediat cum s-a terminat scurta slujba oficiata de cei noua preoti. Caci acolo, in direct, la capataiul lui Adrian Paunescu, urma sa se tina o mostra de cenaclu Flacara, nu cu chitara si muzica, ci cu discursuri si cu poezii de adio, aminteste Gandul.

Apoi, timp de cateva ore, lucrurile au aratat asa: in fata, pe scena, sicriul poetului cu familia alaturi, in stanga, perfect aliniati, soldatii din Regimentul 30 Garda Mihai Viteazul, in costumul lor de protocol, la dreapta - multimea stransa in jurul Aleii Scriitorilor, unde poetul urma sa odihneasca la cativa metri de Mihai Eminescu. Si, tot pe scena, chiar langa sicriu, colegi ai poetului vorbind multimii la microfon.

Puterea: Ultimul cenaclu. Mii de romani si-au luat ramas bun de la poetul national Adrian Paunescu

Desi trecerea sa in nefiinta a venit mult prea repede, Adrian Paunescu si-a primit un loc de veci care sa-i faca cinste, in zona in care sunt mormintele lui Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Nichita Stanescu, George Calinescu, Mihail Sadoveanu, Nicolae Labis, George Cosbuc, Eugen Barbu, Zaharia Stancu.

La sosirea cortegiului funerar, Cimitirul Bellu era arhiplin, cateva mii de oameni venind sa-si ia ramas bun de la poet, scrie Puterea.

Pe o scena amenajata aproape de intrarea pe Aleea Scriitorilor, au tinut discursuri mai multe personalitati: Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Gheorghe Duca, presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, Varujan Vosganian, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, muzicianul Victor Socaciu, istoricul Dan Berindei, jurnalistul Marius Tuca. Acestia au evocat personalitatea omului de cultura si au rememorat diverse momente petrecute alaturi de acesta.

Mai multi preoti au oficiat o scurta slujba, iar multimea adunata la mormantul lui Adrian Paunescu l-a aplaudat pe poet, in acordurile fanfarei, dupa care garda militara a tras in aer mai multe salve. De asemenea, a fost cantat imnul de stat. Drapelul cu care fusese acoperit sicriul a fost inmanat sotiei poetului, Carmen Paunescu.

Adevarul: Omagiat de politicieni, uitat de scriitori

Daca oamenii de litere importanti din Romania au neglijat inmormantarea lui Adrian Paunescu, politicienii au venit in numar mare. Ion Iliescu si Nicolae Vacaroiu, fostul presedinte si, respectiv, fostul prim-ministru al Romaniei, au fost primii politicieni sositi duminica dimineata la Ateneu, pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Adrian Paunescu.

Iliescu (liber cugetator) si-a facut o cruce timida, apoi a rostit un discurs in care a pus accentul pe vocatia de stanga a lui Adrian Paunescu.

Si galeria echipei de fotbal Universitatea Craiova a venit sa-l conduca pe poet pe ultimul drum si a creat o atmosfera ca de stadion la Ateneul Roman. S-a scandat "Paunescu, Paunescu" si "Oltenia, eterna Terra Nova", titreaza Adevarul.

Clubul de fotbal Rapid, a doua mare dragoste pe linie sportiva a lui Paunescu, a fost reprezentat de George Copos: "Vin aici ca om, nu ca rapidist". Nicolae Badea, presedintele Consiliului de Administratie de la Dinamo, a fost alaturi de membrii familiei Paunescu pe tot parcursul zilei.

Romania Libera: Controversa. Sanctificat de public, Adrian Paunescu e contestat de elitele intelectuale. Cum a ajuns Adrian Paunescu erou

Adrian Paunescu a fost inmormantat duminica asa cum a trait: intr-un mod controversat. Fiind una dintre figurile cele mai repudiate in zilele Revolutiei, moartea sa a polarizat Romania: oamenii de pe strada il considera erou, in timp ce intelectualii ii contesta valoarea umana si literara.

Moartea lui Adrian Paunescu repune pe tapet o mai veche discutie: Cum de renumele sau a fost "albit" in acesti 20 de ani de la Revolutie, in ciuda colaborarii dovedite cu regimul comunist?

Acest lucru este cu atat mai surprinzator cu cat imaginea lui Paunescu a suferit, de-a lungul timpului, multiple transformari. In primele zile ale Revolutiei a fost puternic demonizat, fiind privit ca unul dintre cei mai perversi exponenti ai nomenclaturii comuniste.

Dupa cum mai multe imagini TV o arata, el a scapat atunci ca prin urechile acului de la un linsaj public, fiind incoltit de mai multi revolutionari la cativa pasi de Piata Universitatii, langa Ambasada Americii, aminteste Romania Libera.

Intr-o "mea culpa" ce a facut istorie, Paunescu si-a pus in decembrie 1989 cenusa in cap cu celebra expresie: "Sunt un porc. Sunt porcul dumneavoastra de Craciun liber."

Evenimentul Zilei: La mormantul lui Paunescu: Discursuri si poze pe "mobil"

Crucile lui Mihai Eminescu si Nichita Stanescu au fost duminica martore la cateva dispute intre oamenii prezenti sa-l vada pe Adrian Paunescu, mici dezbateri pe rolul jucat de acesta in comunism si valoarea sa literara.

Printre cei prezenti a fost si Petru Bucur Volk, suporterul excentric al echipei nationale a Romaniei, mediatizat de curand pentru conflictul cu Mircea Sandu, potrivit Evenimentul Zilei.

Usor infierbantat, cu un fular cu tricolorul la gat si un mic aparat de radio in mana, a sustinut in repetate randuri ca Paunescu nu se compara cu Eminescu. Parere deloc impartasita de cateva doamne cu ochii inlacrimati.

Volk a adunat opiniile contradictorii ale admiratorilor paunescieni, totul culminand intr-o replica aruncata de un spectator usor ametit si nervos de la asteptare: "Ia mai taci dracului. Hai, da-i cu praf de mers!".

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Adrian Paunescu murit, #Adrian Paunescu inmormantare, #Paunescu deces, #Paunescu Bellu , #inmormantare